Το HarmonyOS NEXT αποχαιρετάει το Android

0
7
huawei harmonyos στη συνέχεια
© Allmy / ShutterStock.com

Με το HarmonyOS NEXT, η Huawei όχι μόνο αποχαιρέτησε το Android αλλά και τον πυρήνα του Linux. Με άλλα λόγια, η Huawei έχει αποκοπεί εντελώς από το παρελθόν της Android, έχοντας αναπτύξει ένα εντελώς ανεξάρτητο λειτουργικό σύστημα. Είναι απίθανο να εγκατασταθεί σε smartphone, tablet και notebook εκτός Κίνας λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας εφαρμογής.

Αυτό έχει περάσει πολύς καιρός, βλέποντας την τεταμένη σχέση της Huawei με το Android όλα αυτά τα χρόνια λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ. Το HarmonyOS της εταιρείας ήταν ένα λεγόμενο Android fork, που φέρνει τη σημαία ψηλά για την κινεζική εταιρεία. Ενώ το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα της Google εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως βάση, οι ιδιόκτητες υπηρεσίες της εταιρείας έχουν αφαιρεθεί, κάτι που μοιάζει με το Fire OS της Amazon.

Πετώντας μια βόμβα, η Huawei παρουσίασε μια νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος στο συνέδριο προγραμματιστών HDC2024. Αυτό το λειτουργικό σύστημα βασίζεται στον δικό του πυρήνα όπως αναφέρεται από το Gizmochina. Ο πυρήνας Linux, ο οποίος χρησιμοποιείται από την Google ως βάση για Android και ChromeOS, υπάρχει επίσης στο τρέχον HarmonyOS, αλλά αυτό δεν θα υπάρχει πια.

  • Διαβάστε επίσης: Είναι δυνατόν να επιβιώσετε χωρίς Google στα smartphone της Huawei;

Η Huawei θα το αντικαταστήσει με τον εσωτερικό πυρήνα Hongmeng, φτάνοντας με το πρόσχημα του HarmonyOS NEXT. Με άλλα λόγια, το HarmonyOS NEXT βασίζεται σε ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα που, σύμφωνα με την Huawei, προσφέρει 30% περισσότερη απόδοση και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20%.

Το λειτουργικό σύστημα δεν προορίζεται μόνο για smartphone αλλά αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορες συσκευές. Εκτός από smartphone και tablet, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε φορητούς υπολογιστές στην Κίνα στο μέλλον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί κατασκευαστές CPU και λειτουργικών συστημάτων ρυθμίζονται όλο και περισσότερο από τους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ.

Η Huawei υπόσχεται στους προγραμματιστές οι εφαρμογές τους να προσαρμόζονται αυτόματα σε διαφορετικά μεγέθη οθόνης. Με τη λειτουργία “Συνέχεια εφαρμογής”, οι εφαρμογές μπορούν να μεταφερθούν από τη μια συσκευή στην άλλη με ένα μόνο πάτημα. Η ανταλλαγή δεδομένων λέγεται επίσης ότι είναι εξίσου εύκολη. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να περικόψουν μια εικόνα στο smartphone τους και να την επικολλήσουν στο tablet τους.

Τεχνητή νοημοσύνη στο HarmonyOS NEXT

Όπως τα υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα της Apple και της Google, η Huawei βασίζεται επίσης στην τεχνητή νοημοσύνη στο HarmonyOS NEXT. Σύμφωνα με αναφορές, θα εφαρμοστεί μια γεννήτρια εικόνας AI και διόρθωση ήχου. Ο εικονικός βοηθός, Xiaoyi, έχει βελτιωθεί χρησιμοποιώντας το Pangu Big Model 5.0. Όχι μόνο αναλύει το περιεχόμενο της συσκευής, αλλά βοηθά και στη βελτίωσή του. Μια πρακτική χρήση είναι να δημιουργεί περιλήψεις ή εικόνες από κείμενο. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει εικόνες και να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες να αναγνωρίσουν το περιβάλλον τους.

  • Διαβάστε επίσης: Οι κορυφαίες 5 λειτουργίες AI που πρέπει να χρησιμοποιείτε στο τηλέφωνό σας

Το HarmonyOS NEXT δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια. Οι εφαρμογές και οι κωδικοί που δεν πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα δεν θα εγκατασταθούν. Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται στην αντίστοιχη συσκευή, ενώ παραμένουν κρυπτογραφημένα για μεταδόσεις από άκρο σε άκρο από τη μια συσκευή στην άλλη. Οι εφαρμογές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση μόνο στους πόρους που χρειάζονται.

Τι σημαίνει το HarmonyOS NEXT για όσους βρίσκονται εκτός Κίνας;

Το νέο λειτουργικό σύστημα της Huawei βρίσκεται ακόμη σε στάδιο beta και φέρεται να δοκιμάζεται από 3.000 δοκιμαστές. Η επίσημη κυκλοφορία έχει προγραμματιστεί για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αρχικά, το HarmonyOS NEXT πιθανότατα θα παραμείνει αποκλειστικό στην Κίνα.

Η έλλειψη βάσης Android αυξάνει περαιτέρω την ασυμβατότητά του με τις υπάρχουσες προσφορές. Οι εφαρμογές θα πρέπει να αναπτυχθούν ειδικά για το λειτουργικό σύστημα ή να διατίθενται μέσω εξομοίωσης. Στην Ευρώπη, ωστόσο, οι χρήστες έχουν ήδη καταφύγει σε κόλπα κατά την εγκατάσταση εφαρμογών από το Play Store στα smartphone και τα tablet Huawei τους.

Πιστεύετε ότι θα παραλάβετε ένα smartphone Huawei μόνο με βάση το υλικό του, γνωρίζοντας ότι δεν υποστηρίζει εφαρμογές Google Play; Πείτε μας τις σκέψεις σας στα σχόλια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here