Εάν είστε προγραμματιστής λογισμικού, θα χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνετε τη δουλειά σας έως το 2028

0
3
GamePixel 737314510
© GamePixel/AdobeStock

Παρά τις εκτεταμένες τεχνολογικές απολύσεις, εάν είστε προγραμματιστής λογισμικού, πιθανότατα γνωρίζετε ότι τα πάτε καλά. Δεν υπάρχει ανάγκη κυνήγι ενός νέου ρόλου––Εκτός κι αν το θέλεις φυσικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι προγραμματιστές λογισμικού έχουν μεγάλη ζήτηση. Με γνώμονα τη συνεχή επέκταση της ανάπτυξης λογισμικού για AI, Internet of Things (IoT), εφαρμογές ρομποτικής και αυτοματισμού, καθώς και από την αυξανόμενη ανάγκη για εφαρμογές ανάλυσης δεδομένων και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το μέλλον φαίνεται λαμπρό για όσους βρίσκονται στον τομέα.

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS) λέει ότι η συνολική απασχόληση προγραμματιστών λογισμικού, αναλυτών διασφάλισης ποιότητας και ελεγκτών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 25% έως το 2032 και περίπου 153.900 ανοίγματα για προγραμματιστές λογισμικού, αναλυτές διασφάλισης ποιότητας και ελεγκτές προβλέπονται κάθε χρόνο. κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

3 ρόλοι τεχνολογίας που πρέπει να ανακαλύψετε αυτή την εβδομάδα

Αυτό ενισχύει τον ιστότοπο αναζήτησης εργασίας Indeed, ο οποίος διαπίστωσε ότι σημειώθηκε αύξηση 15,7% στον αριθμό των αναρτήσεων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην πλατφόρμα του.

Αλλά μπορεί να υπάρχει ένα σύννεφο στον ορίζοντα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της NVIDIA, Jensen Huang, λέει ότι το μέλλον της ανάπτυξης λογισμικού είναι ένας δημοκρατικός χώρος όπου ο καθένας μπορεί να κωδικοποιεί.

Η ιδέα του είναι ότι «Για πρώτη φορά μπορείτε να φανταστείτε ότι όλοι στην εταιρεία σας είναι τεχνολόγοι».

«Είναι δουλειά μας να δημιουργήσουμε υπολογιστική τεχνολογία έτσι ώστε κανείς να μην χρειάζεται να προγραμματίσει, και ότι η γλώσσα προγραμματισμού είναι ανθρώπινη, όλοι στον κόσμο είναι πλέον προγραμματιστές», είπε ο Huang στο Παγκόσμια Κυβέρνηση Κορυφής στο Ντουμπάι.

Αν αυτό ακούγεται φανταστικό, τότε σκεφτείτε το σύμφωνα με έρευνα από τη Forresterτο 87% των προγραμματιστών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ήδη πλατφόρμες ανάπτυξης χαμηλού κώδικα για τουλάχιστον ένα μέρος της εργασίας τους.

Υπολογίζει ότι η συνδυασμένη αγορά χαμηλού κώδικα και ψηφιακής αυτοματοποίησης διεργασιών (DPA) έφτασε τα 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Αυτή η αγορά έχει αυξηθεί κατά περίπου 21% από το 2019 χάρη στη θεσμοθέτηση του χαμηλού κώδικα στον τομέα της πληροφορικής, λέει η Forrester.

Περισσότερες έρευνες από την Gartner υποστηρίζουν αυτό, διαπιστώνοντας ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες μηχανικοί λογισμικού θα χρησιμοποιούν βοηθούς AI έως το 2028. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η εταιρεία αναμένει ότι τρεις στους τέσσερις προγραμματιστές θα χρησιμοποιούν τακτικά βοηθούς AI για να κάνουν τη δουλειά τους.

Άρα οι προγραμματιστές λογισμικού κοιτάζουν ένα μέλλον όπου οι ρόλοι τους θα αντικατασταθούν; Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι, και αυτό οφείλεται στους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης στην κατανόηση του πλαισίου και στην κατανόηση των συναισθημάτων και της ηθικής – όλα αυτά τα πράγματα που οι άνθρωποι κάνουν τόσο καλά.

Αν και είναι πιθανό να έχει εφαρμογές ως βοηθό, δεν πρόκειται να είναι χρήσιμος αντικαταστάτης για πολύπλοκες εργασίες επίλυσης προβλημάτων, ή τουλάχιστον όχι σύντομα.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο γράφοντας κώδικα. Αντι αυτου, σύμφωνα με μια μελέτητείνουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη συντήρηση, τη δοκιμή και την ασφάλεια του υπάρχοντος κώδικα παρά για τη σύνταξη ή τη βελτίωση κώδικα.

Η προοπτική του 2024

Όσον αφορά την κατάσταση του παιχνιδιού το 2024, λιγότερο από το 10% των προγραμματιστών λογισμικού χρησιμοποιούσαν βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης στις αρχές του 2023, αλλά προς το τέλος του περασμένου έτους, το 63% των οργανισμών τους χρησιμοποιούσαν πιλοτικά ή τους ανέπτυξαν.

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το Copilot, ένα εργαλείο προγραμματισμού ζεύγους AI που δημιουργήθηκε από την Github. Χρησιμοποιεί τα μεγαλύτερα και πιο πρόσφατα μοντέλα γλώσσας του OpenAI, GPT 3.5 και GPT 4, με ερευνητικό εύρημα ότι μπορεί να βελτιώσει την αντιληπτή παραγωγικότητα κατά 88%, να κάνει την κωδικοποίηση λιγότερο απογοητευτική (59%) και να επιτρέψει στους επαγγελματίες του λογισμικού να επικεντρωθούν σε πιο ικανοποιητικά στοιχεία της εργασίας (74%).

Η τεχνολογία αυξάνει επίσης την αποτελεσματικότητα: το 88% είπε ότι είχε ταχύτερη ολοκλήρωση, το 96% ήταν ταχύτερο με επαναλαμβανόμενες εργασίες και το 87% ανέφερε ότι η χρήση του Copilot διευκόλυνε τη χρήση λιγότερης νοητικής προσπάθειας σε επαναλαμβανόμενες εργασίες.

3 εργασίες λογισμικού αυτή την εβδομάδα

Οι προγραμματιστές λογισμικού έχουν ήδη επίγνωση της ανάγκης να συμβαδίζουν, καθώς νέες γλώσσες ξεκινούν και αναδεικνύονται. Συχνά επιδιώκουν να αποδείξουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους στο μέλλον προσαρμόζοντας και βελτιώνοντας συνεχώς την ευχέρεια σε πολλές γλώσσες προγραμματισμού.

Για τον σκοπό αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι ένα δώρο, βοηθώντας τους προγραμματιστές να εξοικονομήσουν χρόνο και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν για να μάθουν ακόμη περισσότερες γλώσσες και πλαίσια. Αυτό θα επεκτείνει, αντί να περιορίσει τις γνώσεις τους για τις γλώσσες προγραμματισμού, κάτι που είναι καλά νέα προγραμματιστές που αναζητούν εργασία.

Υπάρχουν επίσης νέες δεξιότητες που πρέπει να μάθετε για ανάπτυξη με τη βοήθεια AI. Άμεση μηχανική, για παράδειγμα, η οποία μπορεί να ωφελήσει τις ευρύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες ενός προγραμματιστή.

Και Forrester προτείνει ένα ακόμη σενάριο. «Πλατφόρμες ανάπτυξης που ενσωματώνονται σε AI (TuringBots) θα μπορούσε να κάνει την παραδοσιακή υψηλή κωδικοποίηση τόσο παραγωγική ώστε οι επαγγελματίες προγραμματιστές να απορρίπτουν τον χαμηλό κώδικα και να επιστρέψουν σε όλα με υψηλή κωδικοποίηση.”

Αναζητάτε την επόμενη ευκαιρία σας; Πηγαίνετε στο nextpit Job Board σήμερα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here