Μεταβλητό διάφραγμα του Xiaomi 13 Ultra: κάτι περισσότερο από ένα κόλπο της Ίριδας

0
79
Μεταβλητό διάφραγμα του Xiaomi 13 Ultra: κάτι περισσότερο από ένα κόλπο της Ίριδας
© NextPit

Χρειάζεται πραγματικά ένα smartphone μεταβλητό διάφραγμα ή είναι αυτό το χαρακτηριστικό ενσωματωμένο με μικροσκοπικούς φακούς απλώς το πιο πρόσφατο τέχνασμα μάρκετινγκ που διαφημίζεται στους καταναλωτές; Το NextPit εξέτασε ήδη το Xiaomi 13 Ultra και είναι εδώ για να εξηγήσει γιατί η μεταβλητή ίριδα στο Xiaomi 13 Ultra με τον αισθητήρα 1 ιντσών είναι πολύ λογικό.

  • Διαβάστε περισσότερα: Πώς τα πήγε το Xiaomi 13 Ultra στα χέρια του.

Τι κάνει άλλωστε μια ίριδα;

Το μεταβλητό διάφραγμα στο φακό συρρικνώνει τον φακό από την άκρη και έτσι μειώνει αποτελεσματικά τη διάμετρο του φακού που χρησιμοποιείται για το φως. Ενώ με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει λιγότερο φως να εισέλθει στον φακό, θωρακίζει επίσης τις εξωτερικές περιοχές του φακού όπου το φως βιώνει μεγαλύτερη διάθλαση. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα για μια πιο εμπεριστατωμένη εξήγηση.

Η διαδρομή του φωτός μέσα από το φακό

Το γραφικό δείχνει ξεκάθαρα ότι το φως έχει μεγαλύτερη διάθλαση στην άκρη του φακού από ότι στο κέντρο. / © Zizo / AdobeStock

Εάν υπάρχει μεγαλύτερη διάθλαση από τον φακό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο σημαντικά εφέ: Το βάθος πεδίου των φωτογραφιών που προκύπτουν γίνεται μικρότερο, ενώ η απόδοση απεικόνισης του φακού βελτιώνεται.

Η επίδραση του διαφράγματος στο βάθος πεδίου

Όλο το φως που χτυπά τον φακό της κάμερας από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ρίχνεται σε σχήμα κώνου στον αισθητήρα πίσω από αυτό, όπου σχηματίζει έναν κύκλο — τον λεγόμενο κύκλο σύγχυσης. Εάν ένας τέτοιος κύκλος είναι μεγαλύτερος από ένα εικονοστοιχείο, είναι εκτός εστίασης.

Όσο ισχυρότερη είναι η διάθλαση στην άκρη του φακού, τόσο πιο θαμποί γίνονται αυτοί οι φωτεινοί κώνοι. και όσο πιο ακριβές πρέπει να είναι το σημείο εστίασης έτσι ώστε το επίπεδο του αισθητήρα να βρίσκεται ακριβώς εκεί που η άκρη του κώνου είναι μικρότερη από ένα μόνο pixel. Άρα: Ένα μεγάλο ή ανοιχτό διάφραγμα σημαίνει μικρό βάθος πεδίου.

Xiaomi 13 Ultra με F1.9 και F4.0

Με το F4.0, το βάθος πεδίου είναι αισθητά μεγαλύτερο από το F1.9. / © NextPit

Η επίδραση του διαφράγματος στην ευκρίνεια

Η δεύτερη αλλά όχι λιγότερο σημαντική επίδραση του διαφράγματος είναι η απόδοση απεικόνισης του φακού. Το φως βιώνει μεγαλύτερη διάθλαση στην άκρη του φακού. Τώρα, ο δείκτης διάθλασης εξαρτάται από το μήκος κύματος του φωτός, και επομένως, με μεγαλύτερη διάθλαση, το φως βραχέων και μακρών κυμάτων διαθλάται επίσης σε διαφορετικούς βαθμούς. Μπορείτε να δείτε αυτό το εφέ κοιτάζοντας τα ουράνια τόξα και τα πρίσματα.

Xiaomi 13 Ultra με F1.9 και F4.0

Εάν κοιτάζατε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε τη διαφορά στην απόδοση απεικόνισης μεταξύ F1.9 και F4.0 σε αυτές τις λεπτομερείς εικόνες. / © NextPit

Στη φωτογραφία, αυτό το εφέ προκαλεί τις λεγόμενες χρωματικές εκτροπές. Αυτά συνήθως υποδηλώνονται με πράσινα ή βιολετί κρόσσια σε μεταβάσεις με μεγάλες διαφορές στη φωτεινότητα. Αυτά τα οπτικά τεχνουργήματα συνήθως μειώνονται με πολύπλοκους διορθωτικούς φακούς ή κόλπα λογισμικού. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να το κάνετε ρυθμίζοντας το οπτικό διάφραγμα.

Ιδιαίτερα οι εξαιρετικά γρήγοροι φακοί επωφελούνται από το μεταβλητό διάφραγμα, καθώς το φως πρέπει να βιώσει μεγαλύτερη διάθλαση στα μεγάλα άκρα του φακού από ό,τι με πιο αργούς φακούς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το διάφραγμα μπορεί επομένως να καλύψει την άκρη του φακού για καλύτερη ποιότητα εικόνας. Τη νύχτα, από την άλλη, ένας εντελώς ανοιχτός φακός συλλέγει περισσότερο φως.

Λεπτομέρεια: Διάφραγμα ίριδας αντί για “απλώς” διάφραγμα ίριδας

Οι βετεράνοι του Android μπορεί να θυμούνται: Το μεταβλητό διάφραγμα ήταν κάποτε επίσης διαθέσιμο στο Galaxy S9 της Samsung (αποκλειστική κριτική κάμερας). Τότε, ωστόσο, ο φακός μειώθηκε από δύο μικρά πρότυπα ολόγυρα που απλώς ωθήθηκαν μεταξύ του αισθητήρα και του μπροστινού φακού. Το διάφραγμα λειτουργεί επίσης με τον ίδιο τρόπο στο Xiaomi 13 Ultra.

Μπορείτε να δείτε πώς ανοίγει και κλείνει η ίριδα στο Xiaomi 13 Ultra.

Το Huawei Mate 50 Pro NextPit που αναθεωρήθηκε στις αρχές του 2023, από την άλλη πλευρά, έχει ένα πραγματικό διάφραγμα ίριδας και έτσι επιτρέπει όχι μόνο δύο ρυθμίσεις (ανοιχτό και κλειστό) αλλά τέσσερις ρυθμίσεις συνολικά. Κατά τη γνώμη μου, μόνο δύο καλά επιλεγμένες ρυθμίσεις διαφράγματος έχουν πραγματικά νόημα στα smartphone: μια μέγιστη ανοιχτή τιμή και μια τιμή που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο λεγόμενο “κρίσιμο διάφραγμα” των οπτικών. Εξάλλου, το κρίσιμο διάφραγμα είναι η τιμή όπου ένα σύστημα κάμερας προσφέρει την καλύτερη δυνατή απόδοση απεικόνισης.

  • Διαβάστε περισσότερα: Οδηγός διαφράγματος κάμερας smartphone: τι κάνει στην πραγματικότητα το F1.7;

Η ουσία για μένα είναι πώς η Xiaomi έχει βρει έναν λογικό τρόπο να βελτιστοποιεί την ποιότητα της εικόνας υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού στο 13 Ultra. Το καλύτερο πράγμα είναι ότι όλα εκτελούνται αυτόματα σε τυπική λειτουργία. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να κάνετε εναλλαγή μεταξύ F1.9 και F4.0 χειροκίνητα.