Η Apple θα ενεργοποιήσει τη λειτουργία παρακολούθησης ματιών με τεχνητή νοημοσύνη σε iPhone και iPad

0
19
Η Apple θα ενεργοποιήσει τη λειτουργία παρακολούθησης ματιών με τεχνητή νοημοσύνη σε iPhone και iPad
© nextpit

Η Apple δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το iOS 18 και το iPadOS 18 τον επόμενο μήνα στο WWDC 2024, αλλά ήδη κάνει προεπισκόπηση μερικές νέες δυνατότητες προσβασιμότητας που πιθανώς περιλαμβάνονται σε αυτές τις σημαντικές ενημερώσεις. Μεταξύ της σειράς νέων εργαλείων περιλαμβάνεται η δυνατότητα παρακολούθησης ματιών και άλλες λειτουργίες που βελτιώνουν τη ζωή που θα κυκλοφορήσουν σε iPhone και iPad αργότερα φέτος.

Παρακολούθηση ματιών για iPhone και iPad

Η Apple παίρνει μια σελίδα από την τεχνολογία παρακολούθησης ματιών που χρησιμοποιείται στο Vision Pro και την προσθέτει σε iPhone και iPad. Λέει ότι η λειτουργία, η οποία χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα, επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει ένα iPhone ή iPad κοιτάζοντας απλώς τη συγκεκριμένη περιοχή σε μια σελίδα ή εφαρμογή.

Προσθέτει ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα αξεσουάρ υλικού για να ενεργοποιηθεί η παρακολούθηση ματιών σε αυτές τις συσκευές. Ωστόσο, η λειτουργία θα απαιτεί γρήγορη ρύθμιση και βαθμονόμηση και θα βασίζεται στη μηχανική εκμάθηση στη συσκευή. Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι η λειτουργία παρακολούθησης ματιών υποστηρίζει εφαρμογές iOS και iPad.

Οι νέες δυνατότητες προσβασιμότητας της Apple, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας Eye Tracking

Η λειτουργία παρακολούθησης ματιών της Apple για iPhone και iPad χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση / © Apple

Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι ένα νέο χαρακτηριστικό. Ορισμένοι εξέχοντες κατασκευαστές όπως η Samsung και η LG έχουν ήδη προσθέσει τεχνολογίες παρακολούθησης ματιών στα smartphone τους, αν και περιορίζεται σε ορισμένες εφαρμογές όπως η περιήγηση και η αναπαραγωγή βίντεο.,

Ακούστε μέσω δόνησης

Ένα άλλο χαρακτηριστικό προσβασιμότητας είναι το Music Haptics που έχει ρυθμιστεί να βοηθά άτομα με προβλήματα ακοής. Όταν είναι ενεργοποιημένο, ο κινητήρας δόνησης του iPhone θα παράγει ποικίλους κραδασμούς και χτυπήματα που βασίζονται στη μελωδία ενός τραγουδιού ή κομματιού που παίζεται αυτήν τη στιγμή.

Το Music Haptics είναι συμβατό με την εφαρμογή Apple Music που υποστηρίζει εκατομμύρια τραγούδια στην εφαρμογή, αλλά η Apple σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα API αργότερα φέτος, ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για εφαρμογές τρίτων.

Όχι άλλη ασθένεια κίνησης

Εάν είστε κάποιος που χρησιμοποιεί ένα όταν μετακινείστε ή ταξιδεύετε με όχημα, τα νέα Vehicle Motion Cues θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν πολύ να μειώσετε την ασθένεια κίνησης.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, θα βοηθήσει τους χρήστες σε ένα κινούμενο όχημα δημιουργώντας κινούμενες κουκκίδες διάσπαρτες στις άκρες της οθόνης ενός iPhone ή iPad. Η κίνηση των κουκκίδων θα αντιστοιχεί στην κατεύθυνση και τις κινήσεις του οχήματος που θα ανιχνεύσει η συσκευή. Η Apple λέει ότι αυτά θα «μειώσουν τις αισθητηριακές συγκρούσεις» που συνήθως καταλήγουν σε ασθένεια κίνησης για τους επιβάτες.

Το iOS 18 έχει μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται Vehicle Motion Cues

Η νέα δυνατότητα προσβασιμότητας της Apple για iPhone και iPad προσθέτει Vehicle Motion Cues για την πρόληψη της ναυτίας / © Apple

Βελτιώσεις ομιλίας

Η Apple χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη με νέες βελτιώσεις ομιλίας που προσθέτει στο iOS 18. Αυτό περιλαμβάνει φωνητικές συντομεύσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να εκχωρούν προσαρμοσμένες εκφράσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του φωνητικού ελέγχου με το Siri, ενώ το νέο Listen for Atypical Speech θα χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για καλύτερη αναγνώριση αυτές τις ομιλίες. Και τα δύο είναι ουσιαστικά σχεδιασμένα για χρήστες με προβλήματα ομιλίας που επηρεάζονται από καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το ALS.

Φωνητικός έλεγχος και αναγνώριση ήχου για το CarPlay

Δύο από τις ζωτικής σημασίας λειτουργίες προσβασιμότητας σε iPhone και iPad έρχονται επίσης στο CarPlay. Ο φωνητικός έλεγχος θα παρέχει στους αναβάτες έλεγχο hands-free για εφαρμογές και λειτουργίες στο CarPlay, ενώ η αναγνώριση ήχου θα παράγει οπτικές ειδοποιήσεις στην οθόνη του αυτοκινήτου για κόρνες και σειρήνες αυτοκινήτου.

Πέρα από αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν και άλλες ζωτικής σημασίας βελτιώσεις που σχεδιάζονται να προστεθούν μέσω ενημερώσεων λογισμικού, όπως η λειτουργία Reader και υποστήριξη για την εκκίνηση της λειτουργίας εντοπισμού μέσω του Action Button for Magnifier. Υπάρχει επίσης ένα νέο Virtual Trackpad που θα συνοδεύεται από τη λειτουργία AssistiveTouch.

Ξεχωριστά, το Vision Pro λαμβάνει LiveCaption που θα προβάλλει διαλόγους και μεταγραφή για εφαρμογές ήχου και κατά τη διάρκεια κλήσεων FaceTime.

Αναμένεται ότι πολλά από αυτά τα νέα εργαλεία προσβασιμότητας έρχονται στις ενημερώσεις iOS 18 και iPadOS 18 που θα αποσταλούν σε συμβατά iPhone και iPad το φθινόπωρο. Ομοίως, ποιες από αυτές τις προσθήκες είναι οι αγαπημένες σας και πιστεύετε ότι είναι οι πιο βασικές;

Πηγή:
μήλο