SSH έναντι VPN: Τι είναι καλύτερο για το απόρρητο και την ασφάλεια;

0
40

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και τα ασφαλή κελύφη (SSH) είναι δημοφιλείς τεχνολογίες δικτύου που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση του απορρήτου και της ασφάλειας των χρηστών στο διαδίκτυο. Αλλά ενώ και οι δύο μοιράζονται τον ίδιο σκοπό, έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας παρέχουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τεχνολογίας για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε μια πιο κατάλληλη και οικονομικά αποδοτική λύση ασφάλειας δεδομένων για το δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου σας.

SSH έναντι VPN: Τι είναι καλύτερο για το απόρρητο και την ασφάλεια;

Τι είναι το SSH;

Το SSH ή το ασφαλές κέλυφος χρησιμοποιείται για την ασφαλή επικοινωνία της συσκευής σας στην εργασία και στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τέτοιο κρυπτογραφικό πρωτόκολλο για τη σύνδεση μιας εφαρμογής που υποστηρίζει SSH με έναν διακομιστή SSH. Χρησιμοποιεί μια κρυπτογραφημένη σήραγγα μέσω ενός πρωτοκόλλου SSH, ώστε η μη κρυπτογραφημένη κίνηση να μπορεί να μεταφερθεί και να προστατεύσει τα δεδομένα.

Τρεις παράγοντες χαρακτηρίζουν το SSH: δυνατότητες κρυπτογράφησης, έλεγχος ταυτότητας με κωδικό πρόσβασης και έλεγχος ταυτότητας με δημόσιο κλειδί. Αυτό κάνει έναν πελάτη SSH να λειτουργεί ως διακομιστής μεσολάβησης SOCKS, έτσι ώστε τα πακέτα δεδομένων να δρομολογούνται από έναν διακομιστή σε έναν πελάτη. Θα έχετε μια διεύθυνση IP διακομιστή μεσολάβησης προτού τα δεδομένα σας φτάσουν στον παραλήπτη τους.

Τι είναι ένα VPN;

Το VPN ή το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο είναι μια μορφή τεχνολογίας που κρυπτογραφεί την κυκλοφορία των δεδομένων σας και δρομολογεί με ασφάλεια πακέτα δεδομένων μέσω ενός απομακρυσμένου διακομιστή. Με αυτόν τον τρόπο, η διεύθυνση IP σας συγκαλύπτεται, διασφαλίζοντας έτσι την online ανωνυμία, το διαδικτυακό απόρρητο και την ασφάλειά σας, ενώ παράλληλα εμποδίζετε τα μη εξουσιοδοτημένα μέρη να παρεμποδίζουν την επισκεψιμότητά σας και να χρησιμοποιούν τα προσωπικά σας στοιχεία για κακόβουλους σκοπούς.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ SSH και VPN;

Η κύρια διαφορά μεταξύ SSH και VPN έγκειται στο τι είναι κρυπτογραφημένο. Σε ένα VPN, τα πακέτα δεδομένων κρυπτογραφούνται και αποστέλλονται σε ένα νέο πρωτόκολλο δικτύου έτσι ώστε να μην μπορούν να υποκλαπούν από κακόβουλους χάκερ και ακόμη και από τον ISP σας. Στο SSH, τα πακέτα δεδομένων αποστέλλονται επίσης με ασφάλεια περνώντας από μια κρυπτογραφημένη ιδιωτική σήραγγα, αλλά δεν είναι κρυπτογραφημένα επειδή το δίκτυο που περνούν είναι ήδη.

Επιπλέον, η ρύθμιση του SSH μπορεί να είναι περίπλοκη και συνήθως επιτυγχάνεται από όσους είναι γνώστες της τεχνολογίας. Με ένα VPN, χρησιμοποιείται μια εφαρμογή, επομένως δεν χρειάζεται να γίνουν πολύπλοκες διαδικασίες εγκατάστασης.

Τέλος, το SSH λειτουργεί με βάση την εφαρμογή, επειδή λειτουργεί ως ξεχωριστό δίκτυο. Ένα VPN, από την άλλη πλευρά, κρυπτογραφεί όλες τις πληροφορίες που διέρχονται από τη σήραγγα. Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα διαίρεσης σήραγγας ενός VPN για να εκχωρήσετε μόνο ένα μέρος του εύρους ζώνης σας σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ιστότοπους που μπορούν να εκτελούνται μέσω της σήραγγας VPN, αφήνοντας τα υπόλοιπα στην κανονική σύνδεσή σας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης SSH;

Πλεονεκτήματα:

 • Κρυπτογραφεί δεδομένα για να σας προστατεύσει από κακόβουλες επιθέσεις
 • Χρησιμοποιεί ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο
 • Υποστηρίζει απομακρυσμένο έλεγχο διακομιστή
 • Αποτρέπει την πλαστογράφηση της διεύθυνσης IP αποκρύπτοντας τη διεύθυνση IP σας
 • Καλό για χρήστες που δεν θέλουν να κρυπτογραφήσουν όλη την κίνηση
 • Φθηνότερο από ένα VPN

Μειονεκτήματα:

 • Πολύπλοκο για εγκατάσταση για χρήστες που δεν γνωρίζουν την τεχνολογία
 • Δεν κρυπτογραφεί όλη την κίνηση δεδομένων, επομένως χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να γίνει αυτό σε κάθε εφαρμογή
 • Δεν είναι δυνατή η διασφάλιση της πρόληψης διαρροής DNS

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης ενός VPN;

Πλεονεκτήματα:

 • Κρυπτογραφεί αυτόματα όλη την κυκλοφορία (εκτός από την περίπτωση που ένας χρήστης ενεργοποιεί τη διαίρεση σήραγγας)
 • Προσφέρει μια τεράστια ποικιλία διακομιστών στους οποίους μπορείτε να συνδεθείτε
 • Προσφέρει μια εφαρμογή που είναι εύκολο να ρυθμιστεί, ώστε ακόμη και οι μη γνώστες της τεχνολογίας να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν

Μειονεκτήματα:

 • Τα δωρεάν VPN είναι εξαιρετικά επικίνδυνα στη χρήση και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία
 • Έρχεται με χρέωση

Πρέπει να χρησιμοποιήσω SSH ή VPN;

Ενώ και οι δύο τεχνολογίες παρέχουν μια ασφαλή σήραγγα, ένα VPN χρησιμοποιεί ισχυρούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης και κατακερματισμού για την καλύτερη κρυπτογράφηση όλης της κυκλοφορίας σας στο Διαδίκτυο. Ακόμα καλύτερα, ένα VPN προσφέρει μια αποκλειστική εφαρμογή, ώστε ο καθένας να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εύκολα και να τον συνδέσει αμέσως.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει απλώς να εμπιστεύεστε οποιαδήποτε υπηρεσία VPN επί πληρωμή. Πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 1. Η χρήση της κρυπτογράφησης AES-256 μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι η ασφάλειά σας μπορεί να αντέξει επιθέσεις ωμής βίας.
 2. Δεν υπάρχει πολιτική καταγραφής και δεν θα διακινδυνεύσει ποτέ τη φήμη τους πουλώντας τις πληροφορίες σας σε άλλες εταιρείες δεδομένων.
 3. Γρήγορες και σταθερές συνδέσεις με ελάχιστη πτώση ταχύτητας.
 4. Χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις και αναδυόμενα μηνύματα που είναι πιθανό να σας ανακατευθύνουν σε κακόβουλους ιστότοπους.
 5. Η ασφαλής κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο εγγυάται ότι τα δεδομένα που μεταφέρονται προστατεύονται και δεν αλλάζουν από τη μια πύλη VPN στην άλλη.
 6. Δεν εμπλέκεται σε περιορισμό δεδομένων. Όταν η δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο απαιτεί μεγάλο εύρος ζώνης, ο ISP σας μπορεί να το περιορίσει για να μειώσει σκόπιμα την ταχύτητά σας. Το VPN σας θα πρέπει να καλύπτει αποτελεσματικά τα δεδομένα σας μέσω μιας μεθόδου διοχέτευσης που αποστέλλει πληροφορίες από τη συσκευή σας σε άλλη (όπως έναν διακομιστή), έτσι ώστε ο ISP σας να μην μπορεί να εντοπίσει καμία από τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες.
 7. Ποτέ δεν αποκαλύπτει πληροφορίες των χρηστών του — ούτε καν στην κυβέρνηση.
 8. Περισσότεροι διακομιστές είναι διαθέσιμοι για την αποφυγή συνωστισμού διακομιστών, ειδικά όταν έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες με γεωγραφικούς περιορισμούς.

Ποιο είναι το καλύτερο VPN όσον αφορά την ασφάλεια και τις προηγμένες δυνατότητες;

ExpressVPN είναι σταθερός ηγέτης όσον αφορά την ασφάλεια σε σύγκριση με άλλα VPN. Βασίζεται στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, όπου είναι αντίθετο με το νόμο η διεξαγωγή οποιασδήποτε μορφής διατήρησης δεδομένων. Έτσι, η ExpressVPN εγγυάται στους πελάτες της ότι η εταιρεία δεν διατηρεί αρχεία με τις δραστηριότητες των χρηστών ή τα αρχεία καταγραφής σύνδεσης με κανέναν τρόπο. Πολλοί αναλυτές και αναθεωρητές προϊόντων συμφωνούν επίσης ότι το ExpressVPN είναι απαράμιλλο όσον αφορά τα ισχυρά μέτρα απορρήτου και ασφάλειας, την παγκόσμια παρουσία διακομιστών και την εξαιρετική δυνατότητα διαίρεσης σήραγγας.

Είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε ένα VPN επί πληρωμή; Δοκιμάστε το ExpressVPN!

Εάν θέλετε ένα VPN που προσφέρει ισχυρή ασφάλεια και δυνατότητες γεωγραφικής πλαστογράφησης που μπορείτε να εμπιστευτείτε, ξεκινήστε να κάνετε κάθε εμπειρία περιήγησης ασφαλή και υγιή επιλέγοντας ExpressVPN σχέδιο σήμερα. Απολαύστε το διαδίκτυο με απόρρητο και ασφάλεια!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here