Τρεις συμβουλές για καλύτερα πορτρέτα με τη λειτουργία bokeh του smartphone σας

0
101

© NextPit

Ευκρινές πρώτο πλάνο με απαλό φόντο: Αν και η ποιότητα της υλοποίησης είναι αμφισβητήσιμη, τα smartphone γίνονται καλύτερα στο να μιμούνται τα τεχνικά κόλπα και τα εφέ των καμερών DSLR. Ακολουθούν τρεις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε πλήρως τη λειτουργία πορτραίτου ή bokeh του smartphone σας.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας διπλής κάμερας;
  • Κάμερες smartphone και DSLR: Η μάχη τελείωσε

Έχουμε ήδη γράψει λεπτομερώς για το τι είναι στην πραγματικότητα το bokeh και πώς λειτουργούν τα εφέ bokeh στα smartphone. Ακολουθεί μια σύντομη ανακεφαλαίωση: Τα ψηφιακά εφέ bokeh βασίζονται πάντα στο ότι το πρώτο πλάνο και το φόντο του smartphone σας διακρίνονται μεταξύ τους. Αυτό καθιστά δυνατή τη θόλωση του φόντου, ενώ το θέμα στο προσκήνιο παραμένει ευκρινές. Voila, η φωτογραφία φαίνεται σαν να είναι τραβηγμένη από κάμερα SLR…ίσως.

Συμβουλή 1: Η σωστή απόσταση μεταξύ θέματος και φόντου

Φυσικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία θολώματος φόντου ή bokeh. Μπορείτε να το βρείτε είτε απευθείας στην οθόνη του εικονοσκοπίου της εφαρμογής της κάμεράς σας είτε στο μενού ρυθμίσεων με τις διάφορες επιλογές εγγραφής. Εάν δεν βρείτε μια λειτουργία bokeh, μπορεί να κρύβεται σε κοινή θέα με το όνομα “λειτουργία πορτρέτου”.

Για να βεβαιωθείτε ότι το smartphone σας μπορεί να διακρίνει μεταξύ του φόντου και του θέματος, βεβαιωθείτε ότι η απόσταση μεταξύ τους είναι τουλάχιστον έξι και μισό πόδια (ή δύο μέτρα).

Για πορτρέτα, η ιδανική απόσταση μεταξύ του φωτογράφου και του θέματος είναι κάπου μεταξύ 20 ίντσες και έξι και μισό πόδια. Για smartphone όπως το Galaxy Note 8 ή το iPhone 8 Plus, με πρόσθετο τηλεφακό, η λειτουργία πορτρέτου μπορεί να απαιτεί λίγο περισσότερο.

πορτρέτο

Η σωστή απόσταση είναι το κλειδί. / © NextPit

Συμβουλή 2: Εμπόδια: Φακοί γυαλιών, τζάμια κ.λπ.

Παρόλο που τα εφέ bokeh που δημιουργούνται ψηφιακά πλησιάζουν όλο και περισσότερο το πραγματικό πράγμα, εξακολουθούν να υπάρχουν κοινές παγίδες που πρέπει να αποφευχθούν, που προκαλούνται κυρίως από διαφανή αντικείμενα όπως γυαλιά οράσεως ή ποτήρια κοκτέιλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δυστυχώς, το φαινόμενο θαμπώματος δεν εφαρμόζεται στο φόντο μέσα από το γυαλί όπως θα έπρεπε.

Είναι καλύτερο να αποφύγετε να βάζετε διαφανή αντικείμενα σε πρώτο πλάνο δίπλα στο θέμα σας. Για παράδειγμα, στην παρακάτω φωτογραφία, μπορείτε να δείτε ότι μέρος του φόντου, όπως φαίνεται μέσα από τα γυαλιά που φοράει ο συνάδελφός μας Έρικ, δεν είναι θολό.

oneplus 5 μποκέ

Οι φακοί γυαλιών είναι πάρα πολλοί για να χειριστείτε για τις περισσότερες λειτουργίες bokeh. Το ίδιο ισχύει και για τις λεπτές λεπτομέρειες, όπως εδώ στο μούσι. / © NextPit

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση για τις λειτουργίες bokeh πολλών smartphones είναι οι γραμμές που πηγαίνουν από το προσκήνιο στο παρασκήνιο. Καθώς πολλές εφαρμογές κάμερας διακρίνουν μόνο μερικά επίπεδα βάθους, αυτά μπορούν να θολωθούν με ενοχλητικό τρόπο. Με ένα “αληθινό” οπτικό εφέ bokeh, αντί για ψηφιακό, αυτό δεν είναι πρόβλημα και η γραμμή θα μπλεχτεί σταδιακά στο φόντο όπως θα έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε τη δύναμη της λειτουργίας bokeh του τηλεφώνου σας και να ξεπεράσετε τα όρια μόνοι σας. Ορισμένα smartphone, για παράδειγμα, έχουν προβλήματα με λεπτές λεπτομέρειες σε πολύχρωμα φόντο, για παράδειγμα, με τρίχες. Εάν γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες της κάμερας του smartphone σας, μπορείτε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη φωτογράφηση και να βελτιώσετε σημαντικά την τελική ποιότητα της εικόνας.

Συμβουλή 3: Το σωστό φόντο

Ας ελπίσουμε ότι τα προαναφερθέντα εμπόδια έχουν ξεκαθαρίσει και το smartphone σας θα προσφέρει μια τεχνικά καθαρή φωτογραφία bokeh. Αλλά εδώ είναι μια άλλη δημιουργική επιλογή στην οποία μπορούμε να εστιάσουμε: να αποκτήσουμε το σωστό υπόβαθρο. Εξάλλου, δεν αξίζει να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία bokeh εάν είναι απλώς ένας γκρίζος τοίχος πίσω από το θέμα, καθώς ένας γκρίζος τοίχος είναι θαμπός είτε είναι θολός είτε όχι.

Pixabay Bokeh

Φτιαγμένο για bokeh: Αυτές οι όμορφες κουκκίδες φωτός λάμπουν λόγω της οπτικής θαμπώματος ή των ψηφιακών εφέ. / © Pixabay

Αντίθετα, τα φόντα με φωτεινές κηλίδες είναι ιδιαίτερα κατάλληλα. Μια σειρά από φώτα, για παράδειγμα, ή τα φωτισμένα παράθυρα μακρινών κτιρίων μεταμορφώνονται από το θάμπωμα σε όμορφα, απαλά σημεία φωτός. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο ήλιος που λάμπει μέσα από τα φύλλα και τα κλαδιά ενός δέντρου, ο οποίος παρέχει πολλές μικρές ανταύγειες. Αν κοιτάξετε πραγματικά γύρω σας, θα βρείτε πολλές ευκαιρίες για να δημιουργήσετε ένα υπέροχο εφέ bokeh.

Συμβουλή μπόνους 1: Φως και σκιά

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω δύο μικρές συμβουλές για επιτυχημένα πορτρέτα. Προσπαθήστε να βρείτε κολακευτικό φως για το θέμα σας. Προσπαθήστε να αναζητήσετε πηγές απαλού φωτός που θα δημιουργήσουν απαλές σκιές στο θέμα σας. Αυτό θα τους φέρει σε ευνοϊκό πρίσμα, κυριολεκτικά. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν ένα παράθυρο με έμμεσο φως ή έναν λευκό τοίχο που αντανακλά το φως του ήλιου. Οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν μαλακά κουτιά και παρόμοια για να μετατρέψουν τις τεράστιες βάσεις φωτός τους σε μια διακριτική λάμψη στα πρόσωπα των θεμάτων πορτρέτου τους.

Τοποθετήστε το θέμα σας έτσι ώστε το φως να έρχεται από περίπου 45 μοίρες από το πλάι. Μέσα από την προκύπτουσα (απαλή!) σκιά, το μοντέλο σας φαίνεται πιο γλυπτό στη φωτογραφία, σαν το φως να έρχεται απευθείας από μπροστά. Για πιο δραματική εμφάνιση, μπορείτε επίσης να αφήσετε το φως να έρθει περισσότερο από το πλάι. Πειραματιστείτε εδώ λίγο και συγκρίνετε τις εικόνες μεταξύ τους.

Συμβουλή μπόνους 2: Καδράρισμα

Εάν τραβάτε ένα πορτρέτο, μην τοποθετείτε το άτομο απευθείας στη μέση της εικόνας, αλλά απλώς ένα τικ στο πλάι. Εάν η εικόνα φαίνεται λίγο πιο δραματική, συνιστούμε να ευθυγραμμιστείτε με τον κανόνα των τρίτων. Εδώ, η φωτογραφία χωρίζεται με δύο κάθετες και δύο οριζόντιες γραμμές σε εννέα ίσα ορθογώνια. Στη συνέχεια, τα πιο σημαντικά θεματικά μέρη ευθυγραμμίζονται με αυτές τις γραμμές.

ρυθμίστε την αντοχή του bokeh

Οι περισσότερες εφαρμογές κάμερας έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζουν οδηγούς. / © NextPit

Μια πιο αρμονική εικόνα θα προκύψει από μια ευθυγράμμιση ή καδράρισμα με βάση το Χρυσή αναλογία όπου οι γραμμές μετατοπίζονται λίγο πιο πέρα ​​προς τη μέση της εικόνας.

Φυσικά, μια πλήρης κάμερα προσφέρει πιο ευνοϊκά αποτελέσματα, αλλά δεν θα έχετε πάντα μια από αυτές μαζί σας. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι τα smartphone φέρνουν πάντα εξαιρετικά εργαλεία για τη λήψη όμορφων φωτογραφιών. Λοιπόν, θέλω να μάθω: Ποια είναι τα αγαπημένα σας κόλπα για τη λήψη εκπληκτικών πορτρέτων με την κάμερα του smartphone σας; Ανυπομονώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!