Πώς να ελέγξετε την ποιότητα ήχου των ακουστικών σας χωρίς δοκιμή

0
25
Πώς να ελέγξετε την ποιότητα ήχου των ακουστικών σας χωρίς δοκιμή
© nextpit

Η αγορά ενός ζευγαριού ακουστικών Bluetooth ή ασύρματων ακουστικών είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την αγορά άλλων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Πώς μπορώ να ξέρω αν το AirPods Pro 2 (αναθεώρηση) ή το Sony WH-1000XM5 (κριτική) θα ακούγεται καλό πριν από την αγορά; Εξετάζοντας τις τεχνικές προδιαγραφές των ακουστικών ή των πραγματικών ασύρματων ακουστικών που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε ήδη να πάρετε μια καλή ιδέα.

Η ποιότητα του ήχου είναι ένα ουσιαστικό αλλά άκρως υποκειμενικό κριτήριο. Η απλή περιγραφή μιας ηχητικής υπογραφής πιστά είναι από μόνη της μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι κριτικοί όπως εγώ δεν είναι ούτε πραγματικοί ηχοφίλοι ούτε ειδικοί στη μουσική. Η υπερβολικά ανθισμένη γλώσσα των ηχητικών κριτικών τις κάνει πολύ απρόσιτες στους «κανονικούς» χρήστες.

Γιατί να μην διαβάσετε μόνοι σας τα παρακάτω; Τα ακουστικά Bose QC Ultra (κριτική) προσφέρουν βαθιά μπάσα με μια ελαφριά νότα λαμπρότητας στο ανώτερο φάσμα; Στο The Masochism Tango του Tom Lehrer, η χωροταξία δεν υστερεί σε ακρίβεια, δίνοντας στην ηχητική σκηνή ένα καθηλωτικό βάθος. Ωραία, δεν κατάλαβα τίποτα, αλλά ακούγεται καλό, οπότε πρόκειται να αγοράσω αυτά τα ακουστικά Bluetooth αξίας 300$ με κλειστά μάτια.

Τέλος πάντων, το σκοτεινό και τυχαίο λεξικό της δοκιμής ήχου αξίζει ένα δικό του άρθρο, θα σας ενημερώσω αν σας ενδιαφέρει. Ο καλύτερος τρόπος για να σχηματίσετε γνώμη για την ποιότητα ήχου ενός ζευγαριού ακουστικών ή ακουστικών είναι να πάτε και να τα δοκιμάσετε μόνοι σας σε ένα κατάστημα. Ίσως είστε πολύ τεμπέλης για να πάτε σε ένα φυσικό κατάστημα όπως εγώ. Ή ίσως φοβάστε την παραμικρή κοινωνική αλληλεπίδραση, όπως εγώ.

Σε αυτήν την περίπτωση, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις προδιαγραφές που μπορούν να σας δώσουν μια πιο συγκεκριμένη ιδέα σχετικά με την ποιότητα ήχου ενός ακουστικού Bluetooth (σύγκριση) ή ενός ζεύγους αληθινών ασύρματων ακουστικών (σύγκριση).

Πίνακας περιεχομένων:

Πιστοποίηση Hi-Res

Το κύριο κριτήριο για την ποιότητα ήχου είναι η ποιότητα του αρχείου ήχου που θέλετε να ακούσετε χρησιμοποιώντας τα ακουστικά ή τα ακουστικά σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές αρχείων ήχου διαθέσιμες. Αυτές οι μορφές προσφέρουν διαφορετικούς βαθμούς ανάλυσης. Περιττό να πούμε ότι όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο λιγότερο συμπιέζεται ο ήχος και τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα.

Ο όρος “Resolution” είναι λίγο λογικός. Απλώς θυμηθείτε ότι υπάρχουν τρία στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη: βάθος bit, ρυθμός δειγματοληψίας και ρυθμός bit.

Ρυθμός δειγματοληψίας: Η μουσική ήταν αρχικά αναλογική. Για να το ψηφιοποιήσετε, πρέπει πρώτα να κάνετε δειγματοληψία του αναλογικού σήματος, δηλαδή να λάβετε τιμές από το σήμα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα. Για τα CD, αυτό το διάστημα είναι 44,1 kHz. Ο ήχος δειγματίζεται 44.100 φορές κάθε δευτερόλεπτο. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός δειγματοληψίας, τόσο πιο πιστή είναι η αναπαραγωγή του ήχου.

Βάθος bit: Για να ποσοτικοποιήσουμε αυτά τα δείγματα με τρόπο που ένας υπολογιστής μπορεί να τα ερμηνεύσει, χρησιμοποιούμε bits. Για ποιότητα ήχου, το πιο κοινό βάθος bit είναι 16 bit για καθένα από τα 44.100 δείγματα.

Ρυθμός bit: Αυτός είναι ο αριθμός των bit που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση κάθε δευτερολέπτου ήχου. Σε ποιότητα CD, ο ρυθμός μετάδοσης bit είναι 1411 kbps ή 1,411 Mbps. Αυτή η τιμή προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τον ρυθμό δειγματοληψίας με τον ρυθμό μετάδοσης bit, αλλά επειδή υπάρχουν δύο στερεοφωνικά κανάλια, πρέπει επίσης να πολλαπλασιαστεί με το 2: (16 x 44.100) x 2 = 1411200 bps, ή 1411 kbps ή 1,411 Mbps. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός μετάδοσης bit, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ήχου (και τόσο μεγαλύτερο το μέγεθος του αρχείου ήχου).

Όλες οι μορφές με τιμές υψηλότερες από την ποιότητα CD (16 bit/ 44,1 kHz στα 1411 kbps) θεωρούνται Hi-Res. Τα κομμάτια ALAC ή FLAC θεωρούνται Hi-Res ενώ τα τραγούδια σε MP3 ή AAC όχι. Το επίσημο πρότυπο ορίστηκε από την JEITA, την ένωση για την ανάπτυξη της ιαπωνικής βιομηχανίας ηλεκτρονικών. Απαιτείται ελάχιστο βάθος 24-bit και ρυθμός δειγματοληψίας 96 kHz για να πιστοποιηθεί ως Hi-Res.

Λίγο βάθος Ρυθμός δειγματοληψίας Μέγιστη. ρυθμός bit
mp3 16-bit 44,1 kHz 320 kbps
Ποιότητα CD 16-bit 44,1 kHz 1411 kbps
Hi-Res 24-bit 48 / 96 / 192 kHz 9216 kbps

Υποστηριζόμενοι κωδικοποιητές Bluetooth

Ακόμα κι αν τα ακουστικά Bluetooth ή τα αληθινά ασύρματα ακουστικά σας μπορούν να χειριστούν κομμάτια υψηλής ανάλυσης, η μετάδοση μέσω Bluetooth ΠΑΝΤΑ συνεπάγεται συμπίεση και επομένως πτώση της ποιότητας.

Εδώ πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο bitrate. Πάρτε για παράδειγμα τους κωδικοποιητές SBC και AAC. Αυτοί είναι οι πιο βασικοί κωδικοποιητές που πρέπει να υποστηρίζει οποιοδήποτε ζευγάρι ακουστικών.

  • Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους κωδικοποιητές Bluetooth για ακουστικά και ακουστικά

Αυτοί οι κωδικοποιητές σάς δίνουν τη δυνατότητα να ακούτε κομμάτια σε ποιότητα CD στα 16 bit/44,1 kHz αλλά με δραστική συμπίεση. Ο ήχος λέγεται ότι είναι «απώλειος». Οι πληροφορίες χάνονται και η μουσική που φτάνει στα αυτιά σας μέσω Bluetooth είναι χαμηλότερης ποιότητας από το κομμάτι που εκτελείται από την πηγή σας (smartphone, κ.λπ.).

Με ένα κομμάτι Hi-Res, το αρχείο είναι πολύ μεγάλο για ασύρματη αναπαραγωγή χωρίς απώλειες. Κανένας κωδικοποιητής δεν μπορεί να προσφέρει ήχο υψηλής ανάλυσης χωρίς απώλειες. Σε ποιότητα CD, ορισμένοι κωδικοποιητές επιτρέπουν ήχο χωρίς απώλειες. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ακόμα μια μικρή απώλεια.

Λίγο βάθος Ρυθμός δειγματοληψίας Μέγιστος ρυθμός bit Απώλειες/χωρίς απώλειες;
SBC 16-bit 44,1 kHz 345 kbps Απώλειες
AAC 16-bit 44,1 kHz 256 kbps Απώλειες
aptX 24-bit 48 kHz 384 kbps Απώλειες
aptX HD 24-bit 48 kHz 576 kbps Απώλειες
aptX Adaptive 24-bit 96 kHz 420 kbps Απώλειες
aptX χωρίς απώλειες 16-bit 44,1 kHz 1200 kbps Χωρίς απώλειες (ποιότητα CD), με απώλειες (Hi-Res)
LDAC 24-bit 96 kHz 990 kbps Χωρίς απώλειες (ποιότητα CD), με απώλειες (Hi-Res)
LHDC 24-bit 96 kHz 900 kbps χωρίς απώλειες (ποιότητα CD), με απώλειες (Hi-Res)

Απόκριση συχνότητας

Αυτό είναι το εύρος των συχνοτήτων που μπορούν να αναπαράγουν τα ακουστικά σας μέσω των προγραμμάτων οδήγησης τους, από τις χαμηλότερες έως τις υψηλότερες συχνότητες. Σε γενικές γραμμές, αυτό το εύρος συχνοτήτων κυμαίνεται μεταξύ 20 και 20.000 Hz ή 20 Hz και 20 kHz.

Αυτό το εύρος συχνοτήτων αντιστοιχεί σε αυτό που είναι ικανό να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί. Ορισμένα ακουστικά μπορούν να πάνε χαμηλότερα ή ψηλότερα.

Ένα ευρύτερο εύρος συχνοτήτων σάς επιτρέπει να ακούτε πιο λεπτούς ήχους. Αυτό είναι καλό από μόνο του, αλλά τα ακουστικά σας πρέπει ακόμα να μπορούν να αναπαράγουν σωστά αυτές τις συχνότητες.

Τι νόημα έχει να έχετε ακουστικά που μπορούν να φτάσουν τα 40.000 Hz εάν οι συχνότητες συνθλίψουν τα τύμπανα των αυτιών σας ή παραμορφώσουν τον ήχο που βγαίνει; Εκεί μπαίνει η ηχητική υπογραφή.

Ηχητική υπογραφή

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό και χρήσιμο στοιχείο για να πάρετε μια ιδέα για την ποιότητα ήχου ενός ακουστικού Bluetooth ή ασύρματων ακουστικών. Ένα κομμάτι αναλύεται σε τρεις κύριους τύπους συχνοτήτων: μπάσα, μεσαία και πρίμα. Όλες αυτές οι ενότητες έχουν υποενότητες, αλλά επειδή δεν είμαστε ηχοφίλοι εδώ, θα αρκεστούμε σε αυτήν την εξαιρετικά απλοποιημένη δομή.

Ανάλογα με τον τύπο συχνότητας που τονίζεται ή όχι από τα ακουστικά, θα εμφανιστεί μια καμπύλη. Αυτή η καμπύλη αντιστοιχεί στην ηχητική υπογραφή των ακουστικών Bluetooth ή των ασύρματων ακουστικών.

Δεν είναι πιο δύσκολο από αυτή την καμπύλη να καταλάβετε την ηχητική υπογραφή των ακουστικών σας.!

Παράδειγμα καμπύλης: ο άξονας x αντιπροσωπεύει το εύρος συχνοτήτων (20 έως 20.000 Hz), ο άξονας y τον όγκο (ντεσιμπέλ). / © Crinacle.com

Βασικά, μπορείτε να δείτε το πλάτος και την ένταση (εκφρασμένη σε ντεσιμπέλ) που προσφέρουν τα ακουστικά ή τα ακουστικά σας όταν πρόκειται για μια συγκεκριμένη συχνότητα.

Υπάρχουν πολλά αρχέτυπα ακουστικής υπογραφής, στα οποία δεν θα εμβαθύνω. Ωστόσο, μια υπογραφή που είναι πολύ έντονη ή πολύ ακανόνιστη κινδυνεύει να παραμορφώσει τον “αρχικό” ήχο.

Το ιδανικό είναι να έχετε ακουστικά με την πιο ουδέτερη υπογραφή (μια επίπεδη καμπύλη). Στη συνέχεια αναπαράγεται ο ήχος θα είναι ο πιο πιστός. Ωστόσο, δεν μπορείτε να “σβήσετε” εντελώς ένα χαρακτηριστικό χαρακτήρα χρησιμοποιώντας έναν ισοσταθμιστή.

Σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται από τις προτιμήσεις ΣΑΣ. Έχω ακόμα πολλά να μάθω γι’ αυτό και δεν έχω τον απαραίτητο εξοπλισμό μέτρησης αυτή τη στιγμή για να ορίσω τις δικές μου καμπύλες συχνότητας.

Μέχρι να προλάβω και να γίνω πιο ικανός στο θέμα, μπορώ να σας συμβουλεύσω να απευθυνθείτε στον δημιουργό περιεχομένου Crinacle. Έχει ένα δικτυακός τόπος και ένα Κανάλι στο Youtube, και έχει πολλές κριτικές ακουστικών/ακουστικών με πολλά επεξηγηματικά άρθρα. Στο παρακάτω βίντεο, εξηγεί όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται πώς να διαβάζετε μια καμπύλη συχνότητας. Είναι πολύ πιο ενημερωμένος από μένα, και παρόλο που η προσέγγισή του είναι προσανατολισμένη σε ένα ακουστικόφιλο κοινό, βρήκα το περιεχόμενό του πολύ προσιτό για αρχάριους.

Μέγεθος προγράμματος οδήγησης και ευαισθησία

Αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα να το καταλάβεις, αλλά είναι και αυτό που σε ενημερώνει λιγότερο για την ποιότητα ήχου. Αυτός είναι ο λόγος που το έβαλα στο τέλος αυτού του άρθρου. Γενικά, σας συμβουλεύω να μην δίνετε μεγάλη σημασία σε αυτό το στοιχείο.

Οδηγός, μετατροπέας, διάφραγμα, μεγάφωνο, όλοι αυτοί οι όροι σημαίνουν το ίδιο πράγμα, ακόμα κι αν κάποιοι από αυτούς κάνουν κατάχρηση της έννοιας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι προγραμμάτων οδήγησης για να διαλέξετε. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα δυναμικά προγράμματα οδήγησης, τα οποία βρίσκονται στα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα ήχου.

Έχουμε μια μεμβράνη συντονισμένη σε ένα μικρό δακτύλιο. Το smartphone σας στέλνει ένα ψηφιακό σήμα, το οποίο μετατρέπεται σε αναλογικό σήμα, στα ακουστικά σας, προκαλώντας την κίνηση των μεμβρανών και ο αέρας που παράγεται από αυτές τις υπερβολικά γρήγορες μικροκινήσεις δημιουργεί το ηχητικό κύμα που φτάνει στα αυτιά σας.

Το μέγεθος των προγραμμάτων οδήγησης, τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα και πολλά άλλα στοιχεία έχουν αντίκτυπο στον ήχο. Ωστόσο, δεν αρκούν από μόνα τους.

Δείτε τον δυναμικό αισθητήρα στα ασύρματα ακουστικά Sennheiser Accentum Plus.

Ένας δυναμικός μετατροπέας από τα ασύρματα ακουστικά Sennheiser Accentum Plus. / © nextpit

συμπέρασμα

Με τον κίνδυνο να ακούγεται σαν κατεστραμμένος δίσκος, είναι καλύτερο να πάτε και να δοκιμάσετε τα ακουστικά ή τα ακουστικά αυτοπροσώπως πριν τα αγοράσετε. Ο καθένας έχει τη δική του ερμηνεία για το τι είναι καλός ήχος.

Ναι, υπάρχουν αντικειμενικά μετρήσιμα στοιχεία ή τεχνικές πτυχές που μπορούν να σας δώσουν μια αρχική ιδέα για την ποιότητα ήχου ενός προϊόντος.

Ωστόσο, όλα αυτά τα στοιχεία δεν υποκαθιστούν μια πραγματική δοκιμή. Πηγαίνετε στο αγαπημένο σας τοπικό κατάστημα, δοκιμάστε τα ακουστικά ή τα ακουστικά χρησιμοποιώντας το αγαπημένο σας είδος μουσικής για να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη. Περιηγηθείτε με τον ισοσταθμιστή και συγκρίνετε τον με άλλα μοντέλα.

Τι γνώμη έχετε για αυτόν τον οδηγό; Σας φάνηκε χρήσιμο όταν επιλέγατε ένα ζευγάρι ακουστικά Bluetooth ή ασύρματα ακουστικά; Πώς βλέπετε την ποιότητα του ήχου προσωπικά; Ποιο κριτήριο είναι πιο ενδιαφέρον για εσάς και βρίσκετε ότι οι διαδικτυακές κριτικές δεν έχουν επίσης σαφήνεια;