Full HD ή QHD, 60 ή 120 Hz: Ο πλήρης οδηγός για οθόνες smartphone

0
30
© nextpit

Η επιλογή μεταξύ Full HD και Quad HD, 60 Hz και 120 Hz μπορεί να προκαλέσει σύγχυση για πολλούς. Θέλετε να κατανοήσετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οθονών smartphone για να μπορείτε να επιλέξετε καλύτερα; Το nextpit συνέταξε για εσάς αυτόν τον περιεκτικό οδηγό για τις οθόνες smartphone μας.

Πίνακας περιεχομένων

Ποιος είναι ο ρυθμός ανανέωσης οθόνης;

Ο ρυθμός ανανέωσης οθόνης αναφέρεται στον αριθμό των εικόνων που μπορούν να προβληθούν σε μια οθόνη σε ένα δευτερόλεπτο. Εκφράζεται σε hertz, ένα hertz ισούται με ένα δευτερόλεπτο. Επομένως, μια οθόνη 60 Hz μπορεί να εμφανίσει 60 εικόνες σε ένα δευτερόλεπτο. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανανέωσης μιας οθόνης, τόσο πιο ρευστή και ευαίσθητη θα είναι.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, η συντριπτική πλειοψηφία των smartphone θα προσφέρει οθόνη τουλάχιστον 90 Hz. Ωστόσο, ενώ ακόμη και smartphone κάτω των 200 δολαρίων όπως το Redmi 13C προσφέρουν οθόνες 120 Hz, ορισμένοι κατασκευαστές όπως η Google μέχρι πολύ πρόσφατα, ή ακόμα και η Apple με το iPhone 15 της εξακολουθούν να προσφέρουν οθόνες 60 Hz.

Διαφορές ρυθμού ανανέωσης σε οθόνη smartphone

Αριστερά: Οθόνη ρυθμού ανανέωσης 60 Hz. Δεξιά οθόνη 120 Hz με πιο ομαλά κινούμενα σχέδια. / © nextpit

Ένα smartphone δεν είναι ποτέ συνεχώς στα 120 Hz, καθώς ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης προσαρμόζεται στο περιεχόμενο που εμφανίζεται για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας παιχνιδιού, ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να φτάσει τα 120 Hz για να εγγυηθεί τη βέλτιστη ρευστότητα.

Από την άλλη πλευρά, για στατικές εικόνες ή λιγότερο δυναμικό περιεχόμενο, ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως 10 ή 60 Hz, για εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας διατηρώντας παράλληλα μια ευχάριστη εμπειρία θέασης.

Για πολλούς ανθρώπους, η διαφορά μεταξύ 120 Hz και 60 Hz δεν είναι πραγματικά αισθητή, ειδικά με την αυτόματη ρύθμιση του ρυθμού ανανέωσης που προσαρμόζεται διακριτικά στο περιεχόμενο. Η οπτική εμπειρία παραμένει ομαλή και ευχάριστη χωρίς να παρατηρήσετε σημαντική διαφορά.

Τεχνολογία LTPO

Το LTPO, για το “Low Temperature Polycrystalline Oxide”, είναι μια τεχνολογία οθόνης που προσαρμόζει δυναμικά τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια μειώνοντας τον ρυθμό ανανέωσης όταν δεν απαιτούνται ομαλές κινούμενες εικόνες.

Αυτή η τεχνολογία έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας ένα ευρύτερο φάσμα παραλλαγών ρυθμού ανανέωσης:

  • LTPO 1.0: Η πρώτη έκδοση επιτρέπει προσαρμογές του ρυθμού ανανέωσης μεταξύ ενός προκαθορισμένου εύρους (για παράδειγμα, από 10 Hz έως 120 Hz), αλλά η μετάβαση δεν είναι τόσο ρευστή ή γρήγορη όσο στις επόμενες εκδόσεις.
  • LTPO 2.0: Παρουσιάστηκε πιο πρόσφατα, αυτή η έκδοση προσφέρει πιο ομαλή, ταχύτερη μετάβαση μεταξύ των ρυθμών ανανέωσης, με εύρος συχνοτήτων μερικές φορές έως και 1 Hz, βελτιώνοντας περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση.

Κατανόηση του ορισμού της οθόνης

Ο ορισμός της οθόνης, γνωστός και ως ανάλυση, αντιστοιχεί στον αριθμό των εικονοστοιχείων που εμφανίζονται στην οθόνη, εκφρασμένο σε πλάτος × ύψος (για παράδειγμα, 1920 × 1080 εικονοστοιχεία). Όσο περισσότερα pixel υπάρχουν, τόσο πιο λεπτομερής είναι η εικόνα, κάνοντας την οθόνη πιο ευκρινή και ακριβέστερη.

Για να υπολογίσετε τον ορισμό μιας οθόνης, απλώς πολλαπλασιάστε τον αριθμό των pixel σε πλάτος με τον αριθμό των pixel σε ύψος. Για παράδειγμα, για μια οθόνη Full HD με ανάλυση 1920 × 1080, υπάρχουν συνολικά 2.073.600 pixel (1920 × 1080). Αυτή η τιμή υποδεικνύει πόσες μεμονωμένες κουκκίδες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της εικόνας που εμφανίζεται στην οθόνη.

Εάν γνωρίζετε το μέγεθος της οθόνης, μπορείτε επίσης να υπολογίσετε την πυκνότητα εικονοστοιχείων, η οποία μετράται σε pixel ανά ίντσα (PPI) και υπολογίζεται διαιρώντας τη διαγώνιο σε pixel με τη διαγώνιο σε ίντσες της οθόνης. Στην πράξη, για οθόνη 6,7 ιντσών Full HD (1920 × 1080), θα έχετε πυκνότητα pixel 328,79 DPI.

Γράφημα που δείχνει δημοφιλείς αναλύσεις οθόνης

Ακολουθεί ένα γράφημα των διαφορετικών ορισμών στον κόσμο των οθονών. / Creative Commons

Έχουμε τα βασικά που καλύπτονται παρακάτω, αλλά θα καλύψουμε μόνο την ευκρίνεια FHD ή υψηλότερη, καθώς αυτό προσφέρουν επί του παρόντος τα περισσότερα smartphone. Μπορεί επίσης να θέλετε να δώσετε προσοχή στα “Nits” που εμφανίζονται, τα οποία είναι μια αξιολόγηση της φωτεινότητας για τις οθόνες.

  • Μάθετε περισσότερα για τις διαφορές μεταξύ των οθονών LCD, TFT, IPS, AMOLED και Retina

Ο ορισμός εξηγείται

Ψήφισμα Αριθμός εικονοστοιχείων
(Οριζόντια x Κάθετη)
Ονόματα
Αληθινό 4Κ 4096 × 2160 4K, Cinema 4K, True 4K
4K Ultra HD 3840 × 2160 4K, Ultra HD, 4K Ultra HD, 4K Ultra HD
QHD 2560 × 1440 1440p, 2K, 2,5K
1080p 1920 × 1080 Full HD, FHD, HD High Definition
720p 1280 × 720 HD, υψηλής ευκρίνειας

Full HD

Το FullHD είναι πλέον το πρότυπο για τον ορισμό της οθόνης smartphone, αν και το 2K (QHD) κερδίζει έδαφος σε smartphone υψηλής τεχνολογίας.

Η ευκρίνεια Full HD είναι 1920 × 1080 pixel. Για άλλη μια φορά, η πυκνότητα των εικονοστοιχείων θα εξαρτηθεί από το συνολικό μέγεθος της οθόνης. Με smartphone μεγέθους περίπου 6,67 ίντσες, η πυκνότητα pixel είναι περίπου 330,27 DPI.

Υπάρχουν λεπτά πλαίσια στο Redmi Note 13 5G που το κάνουν να φαίνεται πιο ακριβό από ό,τι είναι.

Τα περισσότερα smartphone προσφέρουν πλέον ευκρίνεια FullHD. / © nextpit

QHD ή 2K

Το QHD σημαίνει QuadHD, ή τέσσερις φορές τον ορισμό του τυπικού HD. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χωρέσετε τον ίδιο αριθμό pixel με τέσσερις οθόνες HD σε μια οθόνη QHD ίδιου μεγέθους. Η μέτρηση pixel για QHD είναι 2560 × 1440 pixel. Μια οθόνη QHD 6,7 ιντσών έχει πυκνότητα pixel 438,39 DPI. Συγκριτικά, η πυκνότητα pixel μιας οθόνης Full HD 5,5 ιντσών είναι 400 DPI.

Οι ορισμοί αναφέρονται επίσης συχνά από τον μικρότερο αριθμό pixel στη μέτρηση. Το HD ονομάζεται μερικές φορές 720p, το Full HD ονομάζεται 1080p και ούτω καθεξής. Ωστόσο, με το QHD, το όνομα 2K προέρχεται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μέτρηση pixel είναι μεγαλύτερη από 2000 pixel, κάτι που μπορεί ομολογουμένως να είναι λίγο μπερδεμένο (και πραγματικά θα έπρεπε να ονομάζεται 2,5K, αν ήμασταν απολύτως ακριβείς).

Επισκόπηση οθόνης OnePlus 12

Η οθόνη του OnePlus 12 έχει ορισμό WQHD. / © nextpit

Ultra HD ή 4K

Όπως και το 2K, το όνομα 4K προέρχεται από τις μεγαλύτερες μετρήσεις των δύο εικονοστοιχείων, οι οποίες είναι, τεχνικά μιλώντας, 4096 pixel σε 4K και μόλις 3840 pixel σε Ultra HD. Έτσι, αν και αυτοί οι δύο όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, στην πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετικοί.

Το Ultra HD αντιστοιχεί σε 3860 × 2160 pixel έναντι 4096 × 2160 για 4K. Και οι δύο ορισμοί συχνά συντομεύονται σε 2160p και η διαφορά pixel είναι σχετικά μικρή, αλλά υπάρχει μια διαφορά.

Σήμερα, πολύ λίγα smartphones προσφέρουν οθόνη 4K. Έχοντας πρωτοπόρος στο 4K σε smartphone με το Xperia Z5 Premium (αναθεώρηση), η μάρκα συνεχίζει την παράδοση στις ναυαρχίδες της, όπως και με το Xperia 1 Mark V (κριτική), που προσφέρει οθόνη 4K. Η Sony ονομάζει αυτήν την οθόνη 4K, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί τη μικρότερη μέτρηση Ultra HD, όχι τον «πραγματικό» ορισμό 4K.

Οθόνη Sony Xperia 1 Mark V

Η Sony συνεχίζει με την οθόνη 4K στα flagships της. / © nextpit

Λοιπόν, ποια οθόνη πρέπει να επιλέξετε για το smartphone σας;

Είτε πρόκειται για smartphones εισαγωγικού επιπέδου, μεσαίας κατηγορίας ή high-end, οι υψηλότερες προδιαγραφές προσελκύουν πάντα και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι προδιαγραφές δεν είναι το παν.

  • Μάθετε πώς να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Εάν παίζετε μεγάλα παιχνίδια AAA, είναι προφανές ότι μια οθόνη 120 Hz ή 144 Hz θα είναι πιο ενδιαφέρουσα. Διαφορετικά, θα πρέπει να μπορείτε να τα βγάλετε πέρα ​​με μια ρύθμιση 90 Hz. Οι οθόνες 60 Hz είναι πλέον ως επί το πλείστον ξεπερασμένες εκτός της Apple και, αν μπορείτε, επιλέξτε καλύτερο ρυθμό ανανέωσης.

Το FullHD+ (FHD+) είναι αρκετό για τους περισσότερους χρήστες σήμερα, προσφέροντας καθαρή ποιότητα εικόνας για την πλειονότητα των καθημερινών χρήσεων, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένα smartphone υψηλής ποιότητας, όπως το Pixel 8 (αναθεώρηση) αρκούνται σε αυτό. Ωστόσο, εάν έχετε την ευκαιρία να έχετε μια οθόνη με καλύτερη ευκρίνεια, μην διστάσετε, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει την οπτική σας εμπειρία, ειδικά για περιεχόμενο πλούσιο σε λεπτομέρειες.