Τι Κάνουν οι Κυβερνοεγκληματίες; Κλέβουμε τις ιδιωτικές σας φωτογραφίες!

0
8
WhatsApp Security και AdobeStock 290647203
© ant/Adobe Stock

Οι κυβερνοεγκληματίες φαίνεται να στοχεύουν τις προσωπικές φωτογραφίες των χρηστών αυτή τη στιγμή. Η ερώτηση “Γιατί;” παραμένει αναπάντητο. Ωστόσο, είναι προφανές ότι μια τέτοια κλοπή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, τα οποία μπορεί να απαιτήσουν από την επιβολή του νόμου να παρέμβει σε μια έρευνα.

Για να «κλέψει» τις φωτογραφίες κάποιου άλλου, το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ του θύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κάνει κλικ στο «Λήψη» ή «Αποθήκευση ως». Κανονικά, μπορούν να προβληθούν φωτογραφίες που κάποιος θέλει να μοιραστεί ενεργά με τον κόσμο. Όσο για άλλες φωτογραφίες που έχουν πιο ιδιωτικό χαρακτήρα, προορίζονται αποκλειστικά για μέλη της οικογένειας ή στενό φιλικό κύκλο. Τέτοιες ακριβώς εικόνες μπορούν τώρα να αποκτήσουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επεκτείνοντας τις προηγούμενες μεθόδους απάτης.

Υπάρχουν σοβαρές συνέπειες

Ο τρόπος λειτουργίας της απάτης θα πρέπει να είναι ήδη γνωστός σε πολλούς, καθώς είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους απάτης σε αυτήν την εποχή. Είναι γνωστό ως «απάτη των εγγονών». Αρχικά, τα μηνύματα SMS αποστέλλονται τυχαία ή στοχεύουν συγκεκριμένα πιθανά θύματα. Τους ζητείται να αποθηκεύσουν τον νέο αριθμό χρησιμοποιώντας το όνομα του παιδιού ή του εγγονιού τους και να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω WhatsApp.

  • Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι απάτες Android που πρέπει να γνωρίζετε

Στη συνέχεια, οι δράστες θα μοιραστούν μια ιστορία για ένα σπασμένο ή χαμένο smartphone, εξηγώντας έτσι τον νέο αριθμό τηλεφώνου. Ακολουθεί μια περιστασιακή συζήτηση που καταλήγει σε αίτημα για μεταφορά χρημάτων ή διακανονισμό λογαριασμών. Φυσικά, το φερόμενο παιδί ή το εγγόνι υπόσχεται να επιστρέψει τα χρήματα σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Μέχρι στιγμής, αυτό παρέμενε μη θεαματικό. Ωστόσο, οι απατεώνες έχουν πλέον βρει κάτι νέο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το portal Watchlist, οι δράστες θα ζητούν τώρα και τις προσωπικές σας φωτογραφίες, “Έχετε φωτογραφίες μου; Έχω χάσει τα πάντα”, γράφουν οι απατεώνες σε συνομιλία στο WhatsApp.

  • Μείνετε υγιείς, μείνετε ασφαλείς: Προστασία των δεδομένων υγείας σας για ένα ασφαλέστερο αύριο

Ο σκοπός της αίτησης για προσωπικές φωτογραφίες δεν είναι ξεκάθαρος. Ωστόσο, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για ψεύτικα προφίλ κοινωνικών δικτύων ή πύλες διαφημίσεων. Η κλοπή ταυτότητας με αυτή τη μορφή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και ακόμη και να ωθήσει τις αρχές να αναλάβουν δράση. Από τη σκοπιά των αρχών, αρχικά φαίνεται ότι το θύμα της κλοπής ταυτότητας είναι ο πραγματικός δράστης.

Τα θύματα πρέπει να υποβάλουν αναφορά

Οι έρευνες για υποθέσεις κυβερνοεγκλήματος σε επίπεδο καταναλωτή συνήθως δεν αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Ωστόσο, συνιστάται η υποβολή αναφοράς. Ο λόγος πίσω από αυτό; Εάν οι κλεμμένες φωτογραφίες χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για κλοπή ταυτότητας, η αναφορά που υποβλήθηκε μπορεί να βοηθήσει στην απόδειξη της αθωότητας κάποιου.

Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώσετε εκ των προτέρων τους γονείς και τους παππούδες σας για την απάτη των εγγονών, ενώ εστιάσετε στο να μην στέλνετε ποτέ χρήματα χωρίς προηγούμενη τηλεφωνική κλήση. Προσπαθήστε να μην αλλάζετε τον αριθμό τηλεφώνου σας πολύ συχνά και μείνετε σε έναν αριθμό όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι κυβερνοεγκληματίες πειραματίζονται ήδη με μιμήσεις φωνής AI. Επί του παρόντος, αυτό εμπίπτει περισσότερο στο πεδίο εφαρμογής της απάτης κλήσεων σοκ.

Έχετε λάβει τέτοιες κλήσεις απάτης στο παρελθόν; Τους τρολάρεις ή έκλεισες αμέσως;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here