Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από εφαρμογές Android

0
86
Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από εφαρμογές Android
Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από εφαρμογές Android

Υπάρχουν πολλά προσωπικά δεδομένα στα οποία μπορούν να προσπελαστούν οι μη εξουσιοδοτημένες εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στη συσκευή σας. Δεδομένου ότι όλα τα σημαντικά αρχεία και οι φάκελοί μας είναι προσβάσιμα μέσω του διαχειριστή αρχείων, οι μη εξουσιοδοτημένες ή κακόβουλες εφαρμογές χρειάζονται απλώς δικαιώματα αποθήκευσης για πρόσβαση σε αυτά τα προσωπικά δεδομένα.

Είναι απολύτως πιθανό μια μη εξουσιοδοτημένη ή κακόβουλη εφαρμογή να έχει τα δικαιώματα αποθήκευσης. Οι κακόβουλες εφαρμογές συνήθως ζητούν άδειες αποθήκευσης κατά την εγκατάσταση. Συνήθως παραβλέπουμε τις άδειες που εκχωρούμε σε συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά αυτά τα μικρά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ζητήματα απορρήτου και ασφάλειας.

Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα από εφαρμογές Android

Εδώ, λοιπόν, έχουμε έναν υπέροχο τρόπο που θα σας βοηθήσει να κάνετε τα δεδομένα σας ιδιωτικά, απαγορεύοντας στις εφαρμογές την πρόσβαση στα αρχεία πολυμέσων σας χωρίς την άδειά σας. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στον πλήρη οδηγό που συζητείται παρακάτω για να προχωρήσετε.

1. Κρυπτογραφήστε το Android smartphone σας

Κρυπτογραφήστε το Android smartphone σας
Κρυπτογραφήστε το Android smartphone σας

Η κρυπτογράφηση του smartphone Android είναι ένα από τα καλύτερα μέσα για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων από εφαρμογές Android. Εάν επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε το smartphone σας, τότε όλα τα δεδομένα του τηλεφώνου θα αποθηκευτούν σε μη αναγνώσιμη και κωδικοποιημένη μορφή. Το λειτουργικό σύστημα Android χρησιμοποιεί dm-crypt το οποίο είναι ένα τυπικό σύστημα κρυπτογράφησης δίσκου για την προστασία του smartphone σας. Επομένως, εάν κάποιος, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών, δεν γνωρίζει το PIN, τον κωδικό πρόσβασης ή το κλείδωμα μοτίβου, τότε δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Η κρυπτογράφηση της συσκευής μπορεί να διαρκέσει μία ώρα ή περισσότερο για να ολοκληρωθεί. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε απομείνει τουλάχιστον το 80% της μπαταρίας του τηλεφώνου σας πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Για να κρυπτογραφήσετε το smartphone σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια > Κρυπτογράφηση. Στην ενότητα Κρυπτογράφηση, πατήστε «Κρυπτογράφηση τηλεφώνου» και ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

Χρησιμοποιώντας το DonkeyGuard

Το DonkeyGuard είναι μια μονάδα Xposed που επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται τα δικαιώματα εφαρμογών. Δεδομένου ότι είναι μια μονάδα Xposed, το τηλέφωνό σας πρέπει να έχει εγκατεστημένο ένα πλαίσιο Xposed. Ας δούμε πώς να χρησιμοποιήσετε το DonkeyGuard για να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από εφαρμογές Android 2019.

Βήμα 1. Πρώτα απ ‘όλα, χρειάζεστε ένα Android με ρίζες, καθώς ένα πρόγραμμα εγκατάστασης Xposed μπορεί να εγκατασταθεί μόνο σε ένα Android με ρίζες, οπότε Ρίξτε το Android σας για να συνεχίσετε να έχετε πρόσβαση υπερχρήστη στο android σας.

Βήμα 2. Αφού κάνετε root τη συσκευή σας Android, πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης Xposed στο Android σας. Μπορείτε να ακολουθήσετε τον οδηγό μας για την εγκατάσταση του Xposed Installer στο Android.

Εγκαταστήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης Xposed
Εγκαταστήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης Xposed

Βήμα 3. Τώρα αφού έχετε ένα πλαίσιο Xposed στο Android σας, το μόνο πράγμα που χρειάζεστε είναι η ενότητα Xposed που είναι DonkeyGuard – Διαχείριση Ασφαλείας την εφαρμογή που θα σας επιτρέψει να διαχειριστείτε την πρόσβαση στα πολυμέσα για εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή σας.

Βήμα 4. Τώρα εγκαταστήστε την εφαρμογή στη συσκευή σας και μετά από αυτό, πρέπει να ενεργοποιήσετε τη μονάδα στο πρόγραμμα εγκατάστασης Xposed. Τώρα πρέπει να επανεκκινήσετε τη συσκευή σας για να κάνετε τη μονάδα να λειτουργεί τέλεια στη συσκευή σας.

Βήμα 5. Τώρα εκκινήστε την εφαρμογή και θα δείτε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες αυτήν τη στιγμή στη συσκευή σας.

Λίστα όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών
Λίστα όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών

Βήμα 6. Τώρα επεξεργαστείτε την άδεια για τις εφαρμογές. Απλώς ανακαλέστε όλες τις περιττές άδειες.

Επεξεργαστείτε τα δικαιώματα
Επεξεργαστείτε τα δικαιώματα

Αυτό ήταν, τελειώσατε! Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Donkeyguard για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα από εφαρμογές.

Κατά την εγκατάσταση εφαρμογών, ελέγξτε τις άδειές τους

Κατά την εγκατάσταση εφαρμογών, ελέγξτε τις άδειές τους
Κατά την εγκατάσταση εφαρμογών, ελέγξτε τις άδειές τους

Συνήθως δεν δίνουμε καμία σημασία στα δικαιώματα που ζητά η εφαρμογή πριν από την εγκατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λήψη εφαρμογών από αξιόπιστες πηγές όπως το Google Play Store δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η πρόθεση των εφαρμογών είναι καλή. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή φακού που ζητά δικαιώματα πολυμέσων και αποθήκευσης δεν έχει νόημα. Επομένως, σκεφτείτε προσεκτικά εάν θα συνεχίσετε την εγκατάσταση εάν ζητά πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα.

Ελέγξτε τα δικαιώματα των εγκατεστημένων εφαρμογών

Λοιπόν, το λειτουργικό μας σύστημα Android προσφέρει μια ωραία δυνατότητα στην οποία μπορούμε να διαχειριστούμε την άδεια μιας μεμονωμένης εφαρμογής. Ωστόσο, πρέπει να έχετε Android 6.0 Marshmallow ή νεότερη έκδοση για να έχετε την επιλογή.

Βήμα 1. Πρώτα απ ‘όλα, ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και μετά πατήστε “Εφαρμογές”.

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και πατήστε
Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και πατήστε “Εφαρμογές”

Βήμα 2. Τώρα θα δείτε τη λίστα των εφαρμογών που είναι εγκατεστημένες αυτήν τη στιγμή στο Android smartphone σας. Τώρα πρέπει να επιλέξετε την εφαρμογή και, στη συνέχεια, θα δείτε “Άδειες”.

Επιλέξτε τις εφαρμογές για να δείτε τα εξουσιοδοτημένα δικαιώματα
Επιλέξτε τις εφαρμογές για να δείτε τα εξουσιοδοτημένα δικαιώματα

Βήμα 3. Τώρα θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, το οποίο θα σας εμφανίσει όλα τα δικαιώματα που έχετε εκχωρήσει στην εφαρμογή, όπως πρόσβαση στην κάμερα, επαφές, τοποθεσία, μικρόφωνο κ.λπ. Μπορείτε να ανακαλέσετε τυχόν δικαιώματα σύμφωνα με την επιθυμία σας.

Ανάκληση όλων των ύποπτων αδειών
Ανάκληση όλων των ύποπτων αδειών

Λοιπόν, το ίδιο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι έχετε εγκαταστήσει κάποια ύποπτη εφαρμογή στο Android σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα από εφαρμογές Android.

Ερευνήστε την εφαρμογή πριν την εγκατάσταση

Ερευνήστε την εφαρμογή πριν την εγκατάσταση
Ερευνήστε την εφαρμογή πριν την εγκατάσταση

Λοιπόν, εάν αμφιβάλλετε για την εφαρμογή που πρόκειται να εγκαταστήσετε, τότε πρέπει να ερευνήσετε την εφαρμογή ή την εταιρεία. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google μπορεί να σας πει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή που πρόκειται να εγκαταστήσετε. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τις κριτικές χρηστών στους ιστότοπους ερωτήσεων και απαντήσεων όπως Quora, Reddit κ.λπ. για να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες.

Εάν διαπιστώσετε ότι ο προγραμματιστής της εφαρμογής ήταν ήδη υπεύθυνος για άλλες σκιερές εφαρμογές, τότε είναι καλύτερα να αφήσετε αυτήν την επιλογή. Ομοίως, εάν η εφαρμογή έχει λάβει πολλές θετικές κριτικές από πραγματικούς χρήστες, τότε μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή.

Διατηρήστε το λογισμικό ενημερωμένο

Διατηρήστε το λογισμικό ενημερωμένο
Διατηρήστε το λογισμικό ενημερωμένο

Πολλοί χρήστες μπορεί να πιστεύουν ότι η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος Android δεν συνδέεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων από εφαρμογές, αλλά δεν είναι αλήθεια. Αναφορές από δημοφιλείς εταιρείες ασφαλείας υποστηρίζουν ότι οι ενημερώσεις συστήματος σάς επιτρέπουν να παραμένετε ένα βήμα μπροστά από τους χάκερ. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να παραβιάσουν το smartphone σας αλλάζουν συνεχώς, επομένως πρέπει να εξελίσσονται και οι τρόποι προστασίας των smartphone. Οι ενημερώσεις συστήματος Android συχνά περιέχουν ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας που μπορούν να διορθώσουν τα κενά που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές για την κλοπή των προσωπικών σας δεδομένων.

Λοιπόν, παραπάνω αφορά το πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από εφαρμογές Android. Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοήθησε! Μοιραστείτε το και με τους φίλους σας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here