Πώς να βρείτε το εύρος στο Excel

0
11

Εάν πρέπει να βρείτε το εύρος ενός συνόλου δεδομένων στο Microsoft Excel, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε. Θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολος όσο ένας απλός υπολογισμός σε ένα ταξινομημένο σύνολο δεδομένων ή τόσο περίπλοκος όσο η εισαγωγή ενός τύπου πολλαπλών τμημάτων υπό όρους για την εξάλειψη των ακραίων τιμών και των ανωμαλιών.

Πώς να βρείτε το εύρος στο Excel

Αυτός ο οδηγός θα σας δώσει τη σταθερή γείωση που χρειάζεστε για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο υπολογισμού του εύρους στα υπολογιστικά φύλλα σας.

Χρήσιμες συναρτήσεις εύρους στο Excel

Αν και δεν είναι εξαντλητική, αυτή είναι μια λίστα με τις πιο κοινές λειτουργίες που σχετίζονται με το εύρος στο Microsoft Excel που πρέπει να γνωρίζετε.

  • MAX: Επιστρέφει τη μέγιστη τιμή σε ένα εύρος. Η συνάρτηση δείχνει =MAX(A1:A10).
  • MIN: Επιστρέφει την ελάχιστη τιμή σε ένα εύρος. Η συνάρτηση διαβάζει =MIN(A1:A10).
  • LARGE: Επιστρέφει τη μεγαλύτερη τιμή σε ένα εύρος. Με μια ματιά, μπορεί να φαίνεται πανομοιότυπο με το MAX, αλλά το LARGE μπορεί επίσης να υπολογίσει την ντη μεγαλύτερη τιμή σε ένα εύρος. Η συνάρτηση δείχνει =LARGE(A1:A10,k), όπου k είναι η θέση από τη μεγαλύτερη τιμή.
  • SMALL: Επιστρέφει τη μικρότερη τιμή σε ένα εύρος. Και πάλι, διαφέρει από το MIN στον υπολογισμό της νης μικρότερης τιμής. Η συνάρτηση διαβάζει =SMALL(A1:A10,k), όπου k είναι η θέση από τη μικρότερη τιμή.
  • COUNTA: Αυτή είναι η συνάρτησή σας εάν κοιτάξετε πόσες τιμές βρίσκονται στο εύρος σας. Λειτουργεί τόσο για αριθμό όσο και για κείμενο. Η συνάρτηση διαβάζει =COUNTA(A1:A10).
  • COUNTIF: Αυτή η συνάρτηση βρίσκει τιμές σε ένα εύρος που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Εάν, για παράδειγμα, πρέπει να βρείτε πόσες φορές εμφανίζεται μια συγκεκριμένη τιμή, εισάγετε αυτήν την τιμή στα κριτήρια. Η συνάρτηση διαβάζει =COUNTIF(A1:A10,k), όπου k είναι τα κριτήρια.
  • RANK: Επιστρέφει την κατάταξη μιας συγκεκριμένης τιμής σε ένα εύρος, είτε αύξουσα είτε φθίνουσα. Από προεπιλογή, το ένα είναι η υψηλότερη κατάταξη. Η συνάρτηση διαβάζει =RANK(k;A1:A10), όπου k είναι η τιμή που πρέπει να ταξινομηθεί.
  • MEDIAN: Επιστρέφει τη διάμεση μέση τιμή σε ένα εύρος. Η συνάρτηση δείχνει =MEDIAN(A1:A10).
  • IF: Αυτή η συνάρτηση υπό όρους σάς δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε τις δικές σας παραμέτρους για δεδομένα. Θα εξετάσουμε αυτή τη λειτουργία με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα. Η πιο βασική συνάρτηση είναι =IF(A1:A10,”low”,”high”).

Τρόπος εισαγωγής συναρτήσεων

Οι συναρτήσεις του Excel είναι ειδικοί τύποι που πληκτρολογούνται στην κορδέλα εντολών για γρήγορη εκτέλεση σύνθετων εργασιών. Όλα ξεκινούν με το σύμβολο =. Αυτές οι συναρτήσεις χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κελιά στο υπολογιστικό φύλλο σας για τον υπολογισμό των Αναφορών Κελιών (A5, B10, κ.λπ.). Αυτό που κάνει το Excel τόσο ευέλικτο και αποτελεσματικό είναι ότι όσες φορές και αν αλλάξουν τα δεδομένα σε αυτά τα κελιά, η συνάρτηση θα εξακολουθεί να υπολογίζεται.

Εάν αισθάνεστε άνετα με τις λειτουργίες, μπορείτε να τις εισάγετε χειροκίνητα στη γραμμή τύπων. Εάν δεν είστε σίγουροι για τη μορφή της συνάρτησης ή χρειάζεστε μια αναλυτική περιγραφή, κάντε κλικ στο κουμπί Εισαγωγή τύπου δίπλα στη γραμμή τύπων (ƒ) και αναζητήστε τη λειτουργία που θέλετε ή πληκτρολογήστε μια σύντομη περιγραφή του τι προσπαθείτε να κάνετε.

Πώς να υπολογίσετε το εύρος στο Excel

Το εύρος είναι η διαφορά μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου αριθμού σε ένα σύνολο δεδομένων. Το εύρος είναι ο αριθμός που λαμβάνετε αφαιρώντας τον χαμηλότερο αριθμό στο σύνολο από τον υψηλότερο. Εάν τα δεδομένα κυμαίνονται από 34-98, τότε το εύρος αυτών των δεδομένων θα είναι 64. Αυτό ισχύει για όλους τους αριθμούς, από τα αποτελέσματα των αθλημάτων μέχρι τα χρήματα.

Τώρα που έχετε τις βασικές αρχές, ας δούμε διάφορους τρόπους για τον τρόπο εύρεσης της περιοχής στο Excel για διαφορετικές εργασίες και παραμέτρους:

Ο Βασικός Υπολογισμός MIN MAX

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα τυχαίο, μη ταξινομημένο σύνολο δεδομένων και πρέπει να βρείτε τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές για να υπολογίσετε το εύρος. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

  1. Επιλέξτε ένα κελί για να εισαγάγετε τη συνάρτηση.
  2. Εισαγάγετε τον τύπο. θα πρέπει να είναι =MAX(B2:B10)-MIN(B2:B10).
    Εισαγωγή τύπου Max και Min

Μπορείτε επίσης να χωρίσετε τις συναρτήσεις MIN και MAX σε διαφορετικά κελιά, εάν είναι σημαντικό να έχετε και τις δύο τιμές. Για παράδειγμα, το B1 είναι η μέγιστη τιμή σας και το B2 είναι το ελάχιστο. Για να υπολογίσετε το εύρος στο B3, απλώς πληκτρολογήστε =B1-B2.

Ο Βασικός Υπολογισμός SMALL LARGE

Αυτές οι συναρτήσεις μπορούν να βρουν την nη κατάταξη οποιασδήποτε τιμής στο σετ σας, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν όπως οι παραπάνω συναρτήσεις MIN και MAX. Για να βρείτε το εύρος, κάντε τα εξής:

  1. Επιλέξτε ένα κελί για να εισαγάγετε τη συνάρτηση.
  2. Εισαγάγετε τον τύπο χρησιμοποιώντας LARGE και SMALL. Θα πρέπει να μοιάζει με αυτό =LARGE(C2:C10, “1”) -SMALL(C2:C10, “1”) για να υπολογίσετε τη διαφορά μεταξύ του μεγαλύτερου και του μικρότερου αριθμού στο εύρος C2:C10.
    Γράφοντας τον τύπο LARGE

Ο Προηγμένος Υπολογισμός ΜΙΚΡΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να βρείτε τις τρεις υψηλότερες και τρεις χαμηλότερες τιμές του σετ σας. Ίσως έχετε ακραίες τιμές ή ανωμαλίες που θέλετε να εξαιρέσετε από το εύρος. Ο τύπος τότε γίνεται λίγο πιο περίπλοκος. Για να βρείτε αυτές τις τιμές, κάντε τα εξής:

  1. Σε τρία ξεχωριστά κελιά, εισαγάγετε την ακόλουθη συνάρτηση =LARGE(A1:A10,k), αλλάζοντας το k στις τιμές 1,2 και 3 για κάθε κελί. Αυτές είναι οι τρεις μεγαλύτερες αξίες σας.
    Αποτελέσματα για τους μεγαλύτερους αριθμούς Excel
  2. Κάντε το ίδιο σε άλλα τρία κελιά χρησιμοποιώντας =SMALL(A1:A10,k), για να εμφανίσετε τις μικρότερες τρεις τιμές σας.
    Αποτελέσματα για τους μικρότερους αριθμούς Excel
  3. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις τιμές για να υπολογίσετε ένα εύρος. Απλώς αφαιρέστε μια μικρή τιμή από μια μεγάλη.
    Αφαίρεση τιμών Excel

Υπολογισμός υπό όρους

Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να βρείτε μια περιοχή στο Excel με βάση ορισμένες συνθήκες ή παραμέτρους. Η συνάρτηση IF εκτελείται μέσω του επιλεγμένου συνόλου τιμών, δοκιμάζοντας κάθε κελί για την τιμή αλήθειας στον τύπο σας, π.χ. (>2000), επιστρέφοντας μια τιμή True ή False ανάλογα.

Τα τελευταία χρόνια, το IF έχει ενσωματωθεί σε άλλες λειτουργίες για να διευκολύνει τον καθορισμό των συνθηκών σας, π.χ. SUMIF, COUNTIF. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ρυθμίσετε μια συνάρτηση IF για τον υπολογισμό ενός εύρους, αλλά ας εστιάσουμε σε ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα σύνολο τιμών που έχει ως επί το πλείστον αριθμούς μεταξύ 100 και 1000. Ορισμένες ακραίες τιμές είναι πάνω και κάτω από αυτό το εύρος, αλλά θέλετε να εξαιρέσετε αυτές τις τιμές για να παράγετε πιο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

Microsoft 365 και Excel 2019 ή νεότερο:

  1. Επιλέξτε το κελί για τη συνάρτηση.
  2. Πληκτρολογήστε =MAXIFS και, στη συνέχεια, εισαγάγετε το μέγιστο εύρος, το εύρος κριτηρίων και τα κριτήρια. Θα μοιάζει με αυτό για να επιστρέψει μια τιμή μεγαλύτερη από 79: =MAXIFS(C2:C10,C2:C10, “>78”).
  3. Σε διαφορετικό κελί, πληκτρολογήστε =MINIFS και, στη συνέχεια, εισαγάγετε το ελάχιστο εύρος, το εύρος κριτηρίων και τα κριτήρια. Θα μοιάζει με αυτό: =MINIFS(C2:C10,C2:C10,”>69″)
    Χρήση MAXIFS και MINIFS
  4. Τέλος, αφαιρέστε και τις δύο τιμές.
  5. Εναλλακτικά, σε ένα μόνο κελί, μπορείτε να συνδυάσετε τον τύπο. =MAXIFS(C2:C10,C2:C10, “>78”)– MINIFS(C2:C10,C2:C10,”>69″).

Εκδόσεις Excel πριν από το 2019

Εάν έχετε μια παλαιότερη έκδοση του Excel, πρέπει να τοποθετήσετε τη συνάρτηση IF στις συναρτήσεις MAX και MIN. Ο τύπος θα μοιάζει με αυτό: =MAX(IF(C2:C10,”>78″,C2:C10, ))- MIN(IF(C2:C10,”>69″,C2:C10)).

MIN και MAX σε παλαιότερες εκδόσεις του Excel

Πολλοί τρόποι για να βρείτε το εύρος

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρείτε την περιοχή σε ένα υπολογιστικό φύλλο Excel. Η καλύτερη συμβουλή όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε από τις λειτουργίες εύρους είναι να μην περιπλέκετε υπερβολικά τους υπολογισμούς σας. Εάν η απλούστερη συνάρτηση το κάνει, προχωρήστε σε αυτό αντί να συνδυάσετε πολλές γραμμές κώδικα και όρους.

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τα Φύλλα Google για τον υπολογισμό του εύρους, η διαδικασία είναι παρόμοια, με μικρές αλλαγές στον τύπο.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το εύρος δεδομένων στο Excel;

Αυτό μπορεί να είναι ένα σύνολο κελιών, σειρών ή στηλών στο Excel. Μερικές φορές, μπορεί επίσης να αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ της υψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής μιας επιλογής.

Γιατί υπολογίζουμε το εύρος;

Το εύρος υποδηλώνει πώς η κεντρική τάση αντανακλά τα δεδομένα. είναι η διαφορά μεταξύ του μεγαλύτερου και του μικρότερου αριθμού στο σύνολο δεδομένων. Η κεντρική τάση είναι λιγότερο ενδεικτική των δεδομένων εάν το εύρος είναι μεγάλο παρά εάν είναι στενό.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here