Η Microsoft προτρέπει τους χρήστες να αγοράσουν έναν νέο υπολογιστή για ενημέρωση στα Windows 11

0
16

Η Microsoft παρουσίασε το τρέχον λειτουργικό της σύστημα, τα Windows 11, πριν από τρία χρόνια. Έκτοτε, η εταιρεία ενθαρρύνει την ομαλή μετάβαση από παλαιότερες εκδόσεις των Windows στα Windows 11 και διασφαλίζει ότι η διαδικασία αναβάθμισης είναι απρόσκοπτη για τους χρήστες.

Ωστόσο, η Microsoft στρέφεται τώρα προς πιο ισχυρές συστάσεις για χρήστες παλαιότερων λειτουργικών συστημάτων, κυρίως Windows 8.1, 7, Vista και XP, για αναβάθμιση σε Windows 11, πιθανώς λόγω περιορισμών υλικού που ενδέχεται να εμποδίσουν ορισμένα παλαιότερα συστήματα να αναβαθμιστούν στο πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα.

Εκτός από τα παραπάνω, η Microsoft πρόκειται επίσης να τερματίσει επίσημα τη δημόσια υποστήριξη για τα Windows 10 στις 14 Οκτωβρίου 2025. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, οι υπολογιστές με Windows 10 δεν θα λαμβάνουν πλέον δωρεάν ενημερώσεις λογισμικού, επιδιορθώσεις ασφαλείας ή τεχνική υποστήριξη.

Αυτή η αλλαγή οφείλεται στις αυστηρότερες απαιτήσεις υλικού των Windows 11, ιδιαίτερα στο TPM 2.0, στην Ασφαλή εκκίνηση και σε συγκεκριμένα μοντέλα CPU. Ως αποτέλεσμα, η αναβάθμιση χωρίς νέο υλικό είναι συχνά αδύνατη για παλαιότερες συσκευές που δεν πληρούν αυτά τα πρότυπα.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων χρηστών, η Microsoft συνιστά επίσημα στους χρήστες να αγοράσουν έναν εντελώς νέο υπολογιστή για να μεταβούν στα Windows 11, το οποίο εντοπίστηκε και αναφέρθηκε για πρώτη φορά από Neowin. Ο γίγαντας του Redmond ενημέρωσε αθόρυβα το άρθρο υποστήριξης καθοδήγησης για να βοηθήσει τους χρήστες να μεταβούν από παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows στα Windows 11.

«Μια μη υποστηριζόμενη έκδοση των Windows δεν λαμβάνει ενημερώσεις λογισμικού από τη Microsoft. Αυτές οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας που προστατεύουν τον υπολογιστή σας από επιβλαβείς ιούς, λογισμικό υποκλοπής spyware και άλλο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπορεί να υποκλέψει τα προσωπικά σας στοιχεία. Το Windows Update εγκαθιστά επίσης τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού για τη βελτίωση της αξιοπιστίας των Windows, τα οποία περιλαμβάνουν νέα προγράμματα οδήγησης για το υλικό σας», αναφέρεται στο ενημερωμένο άρθρο υποστήριξης καθοδήγησης.

«Εάν έχετε συσκευές που εκτελούν μη υποστηριζόμενη έκδοση των Windows, συνιστούμε να τις αναβαθμίσετε σε μια πιο τρέχουσα, εν λειτουργία και υποστηριζόμενη έκδοση των Windows. Εάν οι συσκευές σας δεν πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις για την εκτέλεση μιας πιο πρόσφατης έκδοσης των Windows, σας συνιστούμε να αντικαταστήσετε τη συσκευή με κάποια που υποστηρίζει τα Windows 11.”

Πάνω από 900 εκατομμύρια χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα Windows 10, αλλά θα σταματήσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας και σχετική υποστήριξη από τον επόμενο Οκτώβριο. Επιπλέον, έως και 50 εκατομμύρια χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Windows XP, Windows Vista, Windows 7 και Windows 8.1 στις συσκευές τους, οι οποίες δεν λαμβάνουν ενημερώσεις ασφάλειας ή λειτουργιών λόγω υποστήριξης στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Εν τω μεταξύ, η Microsoft σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχουν δωρεάν τρόποι αναβάθμισης από μη υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows σε Windows 10 ή Windows 11. Ο χρήστης πρέπει είτε να αγοράσει τα Windows 11 από τη Microsoft είτε να επικοινωνήσει με έναν πωλητή λιανικής για περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, οι χρήστες που χρησιμοποιούν Windows 10 μπορούν να κάνουν αναβάθμιση σε Windows 11 δωρεάν.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Microsoft προτείνει ότι ο καλύτερος τρόπος μετάβασης στα Windows 11 είναι να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή με προεγκατεστημένα τα Windows 11. Αυτή η συμβουλή είναι λογική, καθώς οι περισσότεροι παλαιότεροι υπολογιστές, ειδικά αυτοί που εκτελούν οτιδήποτε πριν από τα Windows 10, δεν είναι επίσημα συμβατοί με τα Windows 11, καθώς δεν πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις υλικού.