Η Meta είναι η επόμενη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί τεχνολογίας της ΕΕ

0
17
Η Meta είναι η επόμενη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί τεχνολογίας της ΕΕ
© Shutterstock / AlexandraPopova

Μετά την προκαταρκτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Apple, η Meta είναι η επόμενη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που κατηγορείται για παραβίαση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA) του μπλοκ. Αυτή η χρέωση επικεντρώνεται στο μοντέλο «πληρωμή ή συναίνεση» της εταιρείας, το οποίο λέγεται ότι έχει παραβιάσει το DMA. Αν τελικά αποδειχθεί ένοχος, ο Meta θα μπορούσε να χαστουκιστεί με ένα μεγάλο πρόστιμο ως αποτέλεσμα.

Σε συμμόρφωση με την ανάπτυξη του DMA πέρυσι, η Meta ξεκίνησε μια «συνδρομή χωρίς διαφημίσεις» για τους χρήστες του Facebook και Instagram στην περιοχή. Αυτό καταργεί τις διαφημίσεις και απενεργοποιεί την κοινή χρήση δεδομένων για όσους θα πληρώνουν μηνιαία συνδρομή όταν χρησιμοποιούν και τις δύο υπηρεσίες. Εν τω μεταξύ, η εναλλακτική επιλογή είναι η δωρεάν χρήση αυτών των εφαρμογών, αλλά οι χρήστες πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην εταιρεία να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα τους για εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Τα τελευταία ευρήματα του ρυθμιστικού φορέα της ΕΕ εξήγησαν ότι αυτό το σύστημα παραβιάζει το DMA με δύο τρόπους. Πρώτον, το μοντέλο δεν παρέχει στους χρήστες την επιλογή να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές με λιγότερα κοινόχρηστα σημεία δεδομένων. Δεύτερον, η Επιτροπή είπε ότι «δεν επιτρέπει στους χρήστες να ασκήσουν το δικαίωμά τους για ελεύθερη συναίνεση».

Αντίθετα, η ΕΕ υποστήριξε ότι η Meta θα πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες που δεν συμφωνούν με τους όρους της να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους, αλλά να χρησιμοποιούν μόνο μέρος των δεδομένων τους όταν παρέχουν εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική απόφαση, η Meta δημοσίευσε μια δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, επαναλαμβάνοντας τον τρόπο με τον οποίο τροποποιούσε τις κατευθυντήριες γραμμές της για να συμμορφωθεί με το DMA. «Ανυπομονούμε για περαιτέρω εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα», πρόσθεσε.

Ο κολοσσός πάροχος μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του σχετικά με αυτά τα πρώιμα ευρήματα. Από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή σχεδιάζει να ανακοινώσει την τελική απόφαση στις 25 Μαρτίου 2025, ένα χρόνο μετά την έναρξη της έρευνας. Εάν κριθεί ένοχος, η Meta θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο 10% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της.

Εκτός από τη Meta και την Apple, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα και για την Google. Ωστόσο, τα αρχικά ευρήματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις προκαταρκτικές κατηγορίες για τις οποίες η ΕΕ κατηγόρησε τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας; Πιστεύετε ότι αυτό θα ωφελήσει τελικά τους χρήστες μακροπρόθεσμα; Θέλουμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας στα σχόλια.