Ένας πιο ήπιος τρόπος αποσύνδεσης: Το νέο εργαλείο της Google περιορίζει την υπερβολική χρήση εφαρμογών

0
9
© nextpit

Τα smartphone Android προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών στο Digital Wellbeing και στους γονικούς ελέγχους, ενσωματωμένες απευθείας στις ρυθμίσεις, για να βοηθήσουν τους χρήστες να μειώσουν τον χρόνο χρήσης σε εφαρμογές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, αυτά τα εργαλεία συχνά αισθάνονται είτε πολύ επιθετικά είτε όχι αρκετά επιδραστικά, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη ισορροπίας. Τώρα, η Google φαίνεται να έχει εισαγάγει μια δυνατότητα που γεφυρώνει το χάσμα.

  • Διαβάστε επίσης: Πώς να μεταφέρετε γρήγορα αρχεία μεταξύ υπολογιστή και τηλεφώνου χρησιμοποιώντας τη γρήγορη κοινή χρήση

Η Google κυκλοφορεί μια νέα έκδοση της εφαρμογής Digital Wellbeing, η οποία διαθέτει ένα εργαλείο που ονομάζεται “Υπενθυμίσεις χρόνου οθόνης”. Προηγουμένως αναφερόμενη ως “Mindful nudge” σε προηγούμενες εκδόσεις beta, αυτή η δυνατότητα παρέχει μια πιο ήπια προσέγγιση στη διαχείριση του χρόνου οθόνης.

Τι είναι οι υπενθυμίσεις χρόνου οθόνης της Digital Wellbeing;

Το νέο εργαλείο βρίσκεται στην ενότητα “Τρόποι αποσύνδεσης” της εφαρμογής και είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή. Με την ενεργοποίησή του ανοίγει μια οθόνη εκκίνησης που εξηγεί πώς λειτουργεί: παρακολουθεί τον χρόνο οθόνης σας για συγκεκριμένες εφαρμογές και στέλνει υπενθυμίσεις καθώς τις χρησιμοποιείτε. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ποιες εφαρμογές θα παρακολουθούν, προσαρμόζοντας τη λειτουργία στις προτιμήσεις τους.

Μόλις ρυθμιστεί, ένα μικρό, κολλώδες γραφικό στοιχείο σε σχήμα χαπιού εμφανίζεται κάτω από τη γραμμή κατάστασης μετά από σημαντικό χρόνο χρήσης σε μια εφαρμογή. Αυτό το διακριτικό γραφικό στοιχείο εμφανίζει το εικονίδιο της εφαρμογής δίπλα στο χρονόμετρο που εκτελείται, δείχνοντας τη χρήση σε λεπτά ή ώρες.

Δύο οθόνες smartphone που εμφανίζουν χαρακτηριστικά ψηφιακής ευεξίας και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νέο εργαλείο υπενθυμίσεων χρόνου οθόνης στο Digital Wellbeing εμφανίζει ένα γραφικό στοιχείο σε σχήμα χαπιού που δείχνει πόσο χρόνο έχετε αφιερώσει σε μια εφαρμογή. / © nextpit

Πώς συγκρίνεται με τα όρια εφαρμογών;

Το Digital Wellbeing περιλαμβάνει ήδη μια παρόμοια λειτουργία που ονομάζεται Όρια εφαρμογών, η οποία επιβάλλει ημερήσιους χρονικούς περιορισμούς για μεμονωμένες εφαρμογές. Μόλις επιτευχθεί ένα όριο, η εφαρμογή κλείνει αναγκαστικά και οι χρήστες δεν μπορούν να την ανοίξουν ξανά χωρίς να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις.

Αντίθετα, οι υπενθυμίσεις χρόνου οθόνης προσφέρουν μια πιο λεπτή προσέγγιση. Αντί να κλειδώνουν τους χρήστες έξω, λειτουργούν ως οπτική ώθηση, συμπληρώνοντας τα όρια εφαρμογών για όσους αναζητούν λιγότερο άκαμπτο έλεγχο.

Η προσθήκη υπενθυμίσεων χρόνου οθόνης θα μπορούσε να προσφέρει έναν πιο ήπιο αλλά αποτελεσματικό τρόπο για να βοηθήσει τους χρήστες να διαχειρίζονται τον χρόνο τους σε εφαρμογές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε συνδυασμό με άλλες λειτουργίες Digital Wellbeing, όπως η λειτουργία εστίασης και η λειτουργία ώρας ύπνου, το εργαλείο επεκτείνει τις επιλογές για τη δημιουργία πιο υγιεινών συνηθειών στη συσκευή.

Ωστόσο, πολλοί χρήστες Android δεν γνωρίζουν αυτές τις λειτουργίες Digital Wellbeing, καθώς συχνά δεν επισημαίνονται ευδιάκριτα στις συσκευές.

Η Google διαθέτει αυτή τη δυνατότητα σταδιακά, επομένως ενδέχεται να χρειαστούν μερικές ημέρες μέχρι να γίνει διαθέσιμη σε όλες τις συσκευές. Η διαθεσιμότητα εξαρτάται επίσης από τους μεμονωμένους κατασκευαστές. Για παράδειγμα, το One UI της Samsung (συμβουλές και κόλπα) σε συσκευές Galaxy χρησιμοποιεί διαφορετική διάταξη και προσφέρει ένα μοναδικό σύνολο εργαλείων Digital Wellbeing.

Έχετε δοκιμάσει να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες Digital Wellbeing στο παρελθόν; Ποιες είναι οι αγαπημένες σας συμβουλές για τη μείωση του χρόνου οθόνης στη συσκευή σας; Παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια!

Πηγή:
Android Authority