Ο Μπιλ Γκέιτς στο βιβλίο του μιλά για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ιστοσελίδες που επικοινωνούν με φίλους και οικογένεια και εξατομικευμένες διαφημίσεις. Συνολικά, έκανε 14 προβλέψεις που κάποιες περισσότερο από άλλες προσεγγίζουν εκπληκτικά την πραγματικότητα των ημερών μας.
Bill Gates 14 Προβλέψεις το 1999 Πραγματοποιούνται
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση επιφέρει τόσο βαθιές και βαθιές αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε, καταναλώνουμε και επικοινωνούμε που λίγοι θα τολμούσαν να τις προβλέψουν πριν από δεκαετίες. Αλλά αν είστε ο Μπιλ Γκέιτς, έχετε τις αποσκευές, την εμπειρία και το κύρος αρκετά για να τολμήσετε να προσπαθήσετε να τα μαντέψετε.
Ο Μπιλ Γκέιτς έβλεπε τι θα έφερνε τα επόμενα χρόνια: στο βιβλίο του μιλά για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ιστοσελίδες που επικοινωνούν με φίλους και οικογένεια και εξατομικευμένες διαφημίσεις. Συνολικά, έκανε 14 προβλέψεις που κάποιες περισσότερο από άλλες προσεγγίζουν εκπληκτικά την πραγματικότητα των ημερών μας.
1. Θα υπάρχουν αυτοματοποιημένες υπηρεσίες σύγκρισης τιμών
Η πρώτη από τις προβλέψεις του Bill Gates το 1999 αφορούσε τις αυτοματοποιημένες υπηρεσίες σύγκρισης τιμών, οι οποίες θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να ελέγχουν τις προσφορές και τις τιμές σε πολλούς ιστότοπους από ένα μέρος με μια ματιά για να βρουν το προϊόν ή την υπηρεσία φθηνότερα.
2. Θα φέρουμε φορητές συσκευές
Κάποιος καθαρολόγος της Apple θα πει ότι το smartphone ήταν ιδέα του Jobs, αλλά ο Gates μίλησε ήδη στο βιβλίο του για μικρές συσκευές που θα μας επέτρεπαν να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι, να ελέγχουμε τα νέα, να αγοράζουμε και να κάνουμε σχεδόν οτιδήποτε. Μετά δεν ήρθε μόνο το iPhone, αλλά πολλά περισσότερα έξυπνα κινητά, smartwatches κ.λπ.
3. Θα διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας και την υγεία μας μέσω του διαδικτύου
Σίγουρα πολλοί τον πήραν για τρέλα όταν ο ιδρυτής της Microsoft τόλμησε να προβλέψει ότι κάποια μέρα το διαδίκτυο θα μας επέτρεπε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να διαχειριστούμε τα προσωπικά μας οικονομικά ή ακόμα και να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.
Σήμερα βρισκόμαστε στη μέση μιας επανάστασης στον τομέα της υγείας, που ονομάζεται eHealth, και έχει το κύριο κανάλι του (mHealth) στο κινητό του (όπως σε πολλούς άλλους κλάδους). Για να μην αναφέρουμε τα Fintech, που έχουν βάλει τα πάνω κάτω στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ειδικότερα στον τραπεζικό τομέα.
4. Προσωπικοί βοηθοί και πράγματα Διαδίκτυο
Ο Γκέιτς προέβλεψε ότι κάποια μέρα θα είχαμε προσωπικούς βοηθούς που θα συνδέονταν σε όλες τις συσκευές μας, θα ενεργούσαν ως διαχειριστές των εργασιών μας και θα μας βοηθούσαν να λύσουμε προβλήματα. Τόλμησε μάλιστα να διευκρινίσει και στο βιβλίο του μιλά για ειδοποιήσεις, απαντήσεις σε ερωτήσεις, λίστες με ψώνια και συνταγές μαγειρικής.
Σήμερα περπατάμε ήδη στον κόσμο όπου όλες οι συσκευές είναι IoT και έχουμε έναν βοηθό όπως Siri, Alexa, Google Now, Cortana κ.λπ.
5. Βιντεοκάμερα ασφαλείας
Ο Γκέιτς σκέφτηκε ότι στο μέλλον θα έχουμε τα σπίτια μας γεμάτα κάμερες, κάτι που θα μας επέτρεπε να συμβουλευόμαστε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει μέσα ενώ δεν είμαστε.
Αν και αυτό δεν έχει γίνει μια τεράστια τάση, υπάρχουν εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτήν την τεχνολογία. Το ένα είναι η Ring, η οποία κατασκευάζει έξυπνες κάμερες για να δούμε ποιος είναι στην πόρτα και το PetCube, που μας επιτρέπει να παίζουμε με το κατοικίδιό μας από απόσταση ενώ είμαστε έξω.
6. Ιδιωτικές ιστοσελίδες για φίλους και οικογένεια
Τότε δεν ήξερα, αλλά αυτές οι πλατφόρμες θα ονομάζονταν «κοινωνικά δίκτυα». Σκέφτηκε ότι θα υπήρχαν ιδιωτικοί ιστοί για να επικοινωνεί με τους φίλους και την οικογένεια και να προγραμματίζει εκδηλώσεις. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
7. Αυτόματες Προσφορές
Αν και τα cookies άρχισαν να λειτουργούν το 1994, όταν ο Gates έγραψε το βιβλίο του, δεν θα μπορείτε να τμηματοποιήσετε τους χρήστες όπως κάνουν σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να προβλέψουμε ότι στο μέλλον θα ενσωματωθούν διαφημίσεις και προσφορές σχετικές ή παρόμοιες με τις αναζητήσεις μας. Σήμερα έχουμε βαρεθεί να λαμβάνουμε αυτού του είδους τις προσφορές.
8. Συζητήστε ζωντανά παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες
Στο βιβλίο του, ο Γκέιτς γράφει ότι σε λίγα χρόνια τα τηλεοπτικά κανάλια θα μας επέτρεπαν να σχολιάζουμε ζωντανά αγώνες και αθλητικούς αγώνες και ακόμη και να συμμετέχουμε σε έρευνες για τον πιθανό νικητή.
Αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια, αν και υπάρχουν υπηρεσίες ροής μέσω του Youtube και ορισμένων διαδικτυακών τηλεοπτικών πλατφορμών που ενσωματώνουν ζωντανή συνομιλία. Το πιο κοντινό πράγμα στην πρόβλεψη του Γκέιτς είναι η συζήτηση που γίνεται πάντα στο Twitter για τηλεοπτικές εκπομπές.
9. Έξυπνες διαφημίσεις
Στο στυλ της Minority Report, ο ιδρυτής της Microsoft φανταζόταν ήδη σχεδόν πριν από είκοσι χρόνια ότι οι διαφημίσεις που θα μας επηρέαζαν θα ήταν εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στα γούστα και την αγοραστική μας δύναμη.
10. Τηλεοπτικό περιεχόμενο με συνδέσμους
Πού αλλού γλίστρησαν οι προβλέψεις του ιδρυτή της Microsoft ήταν αυτές που σχετίζονται με την τηλεόραση (τουλάχιστον η συμβατική). Οι προσδοκίες του τον οδήγησαν να πιστέψει ότι οι μελλοντικές εκδόσεις θα περιλαμβάνουν συνδέσμους προς σχετικούς ιστότοπους και συμπληρωματικό περιεχόμενο.
Το πιο κοντινό πράγμα που έχουμε είναι οι κωδικοί QR που μπορούμε να σαρώσουμε ή το «call to action» ώστε να επισκεπτόμαστε τον Ιστό ή να ακολουθούμε τα κοινωνικά δίκτυα.
11. Το Διαδίκτυο θα είναι οι νέοι «γείτονες της αυλής»
Ο Γκέιτς δεν μπορούσε να φανταστεί σε ποιο βαθμό. Όπως προβλέπεται, το Δίκτυο είναι πλέον το μέρος όπου χρήστες από οπουδήποτε στον κόσμο σχολιάζουν θέματα ενδιαφέροντος, πολιτικής ή επικαιρότητας, είτε στην ενότητα «Σχόλια» των ιστοσελίδων ή, φυσικά, στα κοινωνικά δίκτυα.
12. Λογισμικό για διαχείριση έργου
Ο Gates μπόρεσε να δει τις τεράστιες δυνατότητες του δικτύου και του λογισμικού για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των οργανισμών. Σχεδόν πριν από είκοσι χρόνια προέβλεψε ότι οι διαχειριστές έργων θα μπορούσαν να εργάζονται εξ αποστάσεως με τις ομάδες τους, να δίνουν σχόλια και να συνεργάζονται στο διαδίκτυο.
Σήμερα έχουμε πολλά περισσότερα από αυτό και με το cloud computing, μεγάλο μέρος της εσωτερικής υποδομής των εταιρειών, όχι μόνο έργα, είναι παρόν στους διακομιστές του δικτύου.
13. Οι εταιρείες θα προσλαμβάνουν προσωπικό μέσω διαδικτύου
Σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη, ο Γκέιτς προέβλεψε ότι το δίκτυο, εκτός από την εργασία, θα χρησιμεύσει για την εύρεση και εύρεση εργασίας. «Οι άνθρωποι θα υποδείξουν τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και θα βρουν ευκαιρίες με βάση αυτά».
Σήμερα όχι μόνο εξυπηρετεί τους υποψηφίους, αλλά οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν μετατρέψει τις πύλες εργασίας και το LinkedIn σε ένα εργαλείο αναζήτησης ταλέντων.
14. Πλατφόρμες ελεύθερου επαγγελματία
Ο Γκέιτς προέβλεψε ότι τα μικρο-έργα και η εξωτερική ανάθεση θα ήταν συνηθισμένα στο μέλλον. Ένα σενάριο όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο και γι’ αυτούς πίστευαν ότι στο μέλλον θα ήταν μια πολύ χρήσιμη αγορά για να τους προσλάβουν. Οι εταιρείες θα δημοσιεύουν τις προσφορές τους και οι επαγγελματίες θα έχουν το προφίλ τους, με το χαρτοφυλάκιο, τις υπηρεσίες και τα τιμολόγιά τους.
Σήμερα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες αυτού του τύπου όπως Freelance, Uppwork, Odesk κ.λπ.
Λοιπόν, τι πιστεύετε για αυτές τις προβλέψεις; Απλώς μοιραστείτε τις απόψεις και τις σκέψεις σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.