9 Συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες διακοπών με το Smartphone σας

0
24
© aanbetta/Adobe Stock

Μιλάνο ή Μαδρίτη — αλλά οι φωτογραφίες των διακοπών φαίνονται πάντα ίδιες; Σας έχουμε μερικά κόλπα για την κάμερα για το πώς να τραβάτε καλύτερες φωτογραφίες όταν ταξιδεύετε. Εστιάζουμε στα smartphone και επομένως έχουμε τραβήξει όλες τις φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο με κινητό τηλέφωνο. Αλλά φυσικά, οι περισσότερες συμβουλές ισχύουν και για τις πλήρεις κάμερες.

Γενικές συμβουλές φωτογραφίας

Συμβουλή 1: Κανόνας τρίτων και χρυσή τομή

Έχετε ένα όμορφο θέμα μπροστά σας, αλλά δεν ξέρετε πώς να τοποθετήσετε την κάμερα; Τότε ο κανόνας των τρίτων ή η χρυσή τομή μπορεί συχνά να βοηθήσει. Με το πρώτο, η εικόνα χωρίζεται σε τρίτα οριζόντια και κάθετα. Στη συνέχεια, απλώς ευθυγραμμίζετε τα πιο σημαντικά μέρη του θέματος κατά μήκος των γραμμών, ιδανικά ακόμη και στις διασταυρώσεις.

Η χρυσή τομή λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά εδώ οι γραμμές μετατοπίζονται ελαφρώς περισσότερο προς το κέντρο της εικόνας. Ενώ οι φωτογραφίες που λαμβάνονται σύμφωνα με τον κανόνα των τρίτων φαίνονται λίγο πιο συναρπαστικές, η χρυσή τομή δημιουργεί ένα πιο αρμονικό αποτέλεσμα. Σκεφτείτε τι ταιριάζει καλύτερα στο θέμα σας.

Στη συντριπτική πλειονότητα των εφαρμογών κάμερας, τα πλέγματα για τον κανόνα των τρίτων και τη χρυσή τομή μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στην εικόνα του εικονοσκοπίου. Μπορείτε να βρείτε την αντίστοιχη επιλογή στις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Φυσικά, αυτοί οι κανόνες δεν είναι καθορισμένοι: οι εξαιρετικά συμμετρικές φωτογραφίες, για παράδειγμα με αντανακλάσεις, μπορούν επίσης να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη γοητεία.

Συμβουλή 2: Πρώτο πλάνο και φόντο

«Το πρώτο πλάνο κάνει μια εικόνα υγιή» είναι ένας απλός κανόνας της φωτογραφίας. Τοποθετήστε το θέμα σας σε ένα πλαίσιο που το πλαισιώνει – ή ιδανικά ακόμη και το συμπληρώνει. Για παράδειγμα, πείτε στον θεατή μια πρόσθετη λεπτομέρεια. Τεμπελιάσατε στο γρασίδι ενώ τραβούσατε τη φωτογραφία ή περάσατε ώρες σκαρφαλώνοντας πάνω από βράχους για να τραβήξετε αυτή τη φωτογραφία; Στη συνέχεια, κρατήστε μερικές λεπίδες γρασιδιού μπροστά από το φακό ή προσθέστε μερικές πέτρες με αιχμηρές άκρες στο πρώτο πλάνο.

Συμβουλή 3: Γραμμές, βάθος και προοπτική

Εκτός από το παιχνίδι με το προσκήνιο και το φόντο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γραμμές για να δημιουργήσετε βάθος στη φωτογραφία σας. Αναζητήστε γραμμές που οδηγούν από το προσκήνιο στο βάθος και αφήστε τις να διασχίσουν τη φωτογραφία σας. Αυτό προσθέτει αυτόματα μια κάποια ένταση και δυναμισμό στις εικόνες.

Συμβουλή 4: Φως και σκιά

Πιθανώς δεν υπάρχει άλλο στοιχείο στη φωτογραφία τόσο κεντρικό όσο το φως—είναι δύσκολο να συνοψίσουμε ολόκληρο το θέμα σε τρεις παραγράφους. Αλλά το να το παρατήσουμε δεν είναι επιλογή, επομένως θα σπάσουμε το θέμα του φωτός σε δύο χαρακτηριστικά: Κατεύθυνση και ποιότητα.

Η ποιότητα του φωτός περιγράφεται ως σκληρή ή μαλακή και εξαρτάται από το μέγεθος της πηγής φωτός. Ο ήλιος είναι μια μικροσκοπική πηγή φωτός (σχετικά μιλώντας, φυσικά) και παρέχει πολύ σκληρό φως και σκληρές σκιές. Τα σχήματα αναδεικνύονται έτσι πολύ καθαρά, κάτι που συνήθως δεν είναι πολύ κολακευτικό στα πορτρέτα.

Ωστόσο, το ηλιακό φως μπορεί επίσης να γίνει απαλό, δηλαδή μέσω της αντανάκλασης. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο στέκεται στη σκιά και φωτίζεται παθητικά από τον ήλιο μέσω ενός τοίχου λευκού σπιτιού, οι σκιές είναι πολύ απαλές. Το ίδιο ισχύει το βράδυ και το πρωί κατά τη λεγόμενη χρυσή ώρα πριν τη δύση ή μετά την ανατολή του ηλίου. Εδώ το ηλιακό φως διανύει πολύ μεγαλύτερη απόσταση μέσα από την ατμόσφαιρα, διαθλάται πιο έντονα και επομένως είναι πολύ μαλακό.

Η κατεύθυνση του φωτός έχει επίσης σημαντική επίδραση στο εφέ της εικόνας: εάν το φως προέρχεται απευθείας από την κατεύθυνση της κάμερας, υπάρχει μικρή αντίθεση στην εικόνα. Το πλευρικό φως, από την άλλη πλευρά, όπως στα δύο παραπάνω παραδείγματα, δημιουργεί ένα πιο ζωντανό αποτέλεσμα υψηλής αντίθεσης.

Συμβουλές για φωτογραφίες ειδικά για smartphone

Συμβουλή 5: Ευρυγώνιο ζουμ/τηλεφακό: χρησιμοποιήστε όλους τους φακούς

Τα σύγχρονα smartphone διαθέτουν μια ολόκληρη μπαταρία φακών, από εξαιρετικά ευρυγώνιο έως τηλεφακό ζουμ – και θα πρέπει να τους αξιοποιήσετε στο έπακρο. Γνωρίστε τις διαφορετικές ρυθμίσεις και ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο εάν η ποιότητα της εικόνας εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας στα διαφορετικά επίπεδα ζουμ. Εάν το ψηφιακό ζουμ ενεργοποιηθεί σε κάποιο σημείο κατά τη μεγέθυνση, οι εικόνες συνήθως δεν φαίνονται πλέον τόσο καλές.

Εκτός από τις προφανείς χρήσεις του ευρυγώνιου ζουμ και του τηλεφακού, θα θέλαμε να σας δώσουμε μια άλλη συμβουλή: Φωτογραφίστε πορτρέτα με ζουμ. Αυτό κάνει το άτομο της εικόνας να φαίνεται «λιγότερο ψαράδικο» από ό,τι στην ευρυγώνια και αποτρέπει την υπερμεγέθη μύτη. Επιπλέον, η υψηλή εστιακή απόσταση συμπιέζει το φόντο σε σύγκριση με το μοντέλο σας και το κάνει να φαίνεται πιο ήρεμο.

  • Επίσης ενδιαφέρον: Αυτά είναι τα καλύτερα smartphones με κάμερα 2024 στη δοκιμή στο nextpit

Συμβουλή 6: Γνωρίστε την εφαρμογή της κάμεράς σας

Εκτός από το υλικό, η εφαρμογή κάμερας αξίζει επίσης μια πιο προσεκτική ματιά. Υπάρχουν συχνά αμέτρητες ενδιαφέρουσες λειτουργίες κρυμμένες εδώ, για παράδειγμα για φωτογράφηση πυροτεχνημάτων, απαλών καταρρακτών στο φως της ημέρας ή εξελιγμένα φίλτρα εφέ. Η ποιότητα αυτών των φίλτρων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία ή δύο χρόνια – αξίζει να πειραματιστείτε.

Υπάρχουν συνήθως επίσης χρήσιμες ρυθμίσεις για τη λειτουργία της εφαρμογής κάμερας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά έντασης ήχου ως απελευθέρωση κλείστρου – καθώς και τα κουμπιά στα ακουστικά σας εάν χρειάζεστε απομακρυσμένο κλείστρο. Πολλά smartphone προσφέρουν επίσης λειτουργία γρήγορης λήψης πατώντας δύο φορές το κουμπί της έντασης: το τηλέφωνο στη συνέχεια ξεκινά την εφαρμογή της κάμερας απευθείας από την κατάσταση αναμονής και καταγράφει αμέσως μια φωτογραφία.

Συμβουλή 7: Μην βγάζετε selfie με την κάμερα selfie…

… αλλά με τα κουμπιά έντασης και την υπερευρυγώνια κάμερα. Διότι ακόμη και το 2024, η selfie κάμερα είναι σχεδόν πάντα η χειρότερη κάμερα στο smartphone σας – και δεν έχει ούτε ιδιαίτερα ευρεία γωνία. Επομένως, είναι καλύτερα να τραβάτε φωτογραφίες με την υπερευρυγώνια κάμερα στο πίσω μέρος του τηλεφώνου σας, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας. Για να μην χρειαστεί να ψάξετε στα τυφλά για το κουμπί λήψης στην εφαρμογή της κάμερας, απλώς τραβήξτε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το κουμπί έντασης ήχου στο τηλέφωνό σας. Σε ορισμένα smartphone, αυτό λειτουργεί από προεπιλογή, σε άλλες συσκευές πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία στις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Συμβουλές για την εύρεση μοτίβων

Συμβουλή 8: Πού και πάνω από όλα: Πότε;

Για ιδιαίτερα εντυπωσιακές φωτογραφίες, ένας μικρός προγραμματισμός αποδίδει. Έχει διαφορά όταν επισκέπτεστε ένα συγκεκριμένο μέρος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το πιο όμορφο φως είναι τη χρυσή ώρα μετά την ανατολή ή πριν από τη δύση του ηλίου. Και φυσικά, δεν είναι μόνο η ροή σας στο Instagram που ωφελείται όταν επισκέπτεστε ένα μέρος υπό το πιο όμορφο φως του. Λίγη τύχη και υπομονή πολλές φορές σε βοηθούν να πιάσεις την κατάλληλη στιγμή.

Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ρίξτε μια ματιά στη διαδρομή πτήσης εκ των προτέρων, για παράδειγμα στο Flightradar24. Στη συνέχεια, μπορείτε να ασφαλίσετε ένα κάθισμα παραθύρου με θέα σε ιδιαίτερα εντυπωσιακά τοπία ή ακόμα και ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή ανατολή.

Συμβουλή 9: Καθαρίστε τον φακό, πραγματικά

Τέλος, το πιο σημαντικό: Ανεξάρτητα από το τι και πού τραβάτε φωτογραφίες, συνηθίστε να καθαρίζετε τους φακούς του smartphone σας πριν από κάθε φωτογραφία. Ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο γυαλί κάνει τις φωτογραφίες να φαίνονται θαμπές και λασπώδεις, οι πηγές φωτός ρίχνουν μεγάλα φωτοστέφανα στην εικόνα. Παρεμπιπτόντως, δεν χρειάζεστε ειδικά υλικά καθαρισμού – το τοπ ή το μπλουζάκι σας αρκούν.

Έχετε έναν πολύ φωτεινό φακό κύριας κάμερας στο Xiaomi 14 Ultra.

Βεβαιωθείτε ότι οι φακοί της κάμερας του smartphone σας είναι καθαροί πριν τραβήξετε μια φωτογραφία. / © nextpit

Έχετε φωτογραφίες διακοπών για τις οποίες είστε ιδιαίτερα περήφανοι; Στη συνέχεια, μοιραστείτε τα μαζί μας στο φόρουμ μας.