Πρόστιμο 368 εκατομμυρίων δολαρίων στην TikTok για κακή διαχείριση δεδομένων παιδιών

0
4

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) ανακοίνωσε την Παρασκευή πρόστιμο 345 εκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί με περίπου 368 εκατομμύρια δολάρια, στην TikTok για φερόμενες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) σχετικά με την προστασία των δεδομένων των παιδιών.

Πρόστιμο 368 εκατομμυρίων δολαρίων στην TikTok για κακή διαχείριση δεδομένων παιδιών

Πρόστιμο 368 εκατομμυρίων δολαρίων στην TikTok για κακή διαχείριση δεδομένων παιδιών

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η TikTok χειρίστηκε τα δεδομένα παιδιών ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών για την περίοδο μεταξύ 31 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου 2020 και εάν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της βάσει του GDPR στο πλαίσιο:

  1. Ορισμένες ρυθμίσεις πλατφόρμας TikTok, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων δημόσιας από προεπιλογή, καθώς και των ρυθμίσεων που σχετίζονται με τη δυνατότητα «Σύζευξη οικογένειας». και
  2. Η επαλήθευση ηλικίας είναι μέρος της διαδικασίας εγγραφής.
  3. Πληροφορίες διαφάνειας για παιδιά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η διαδικασία εγγραφής για έφηβους χρήστες είχε ως αποτέλεσμα να οριστούν οι ρυθμίσεις στις προεπιλογές, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε (ενεργός ή εκτός TikTok) μπορούσε να δει το περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε από τον παιδί χρήστη. Αυτό εγκυμονούσε πολλούς πιθανούς κινδύνους για τα παιδιά κάτω των 13 ετών που απέκτησαν πρόσβαση στην πλατφόρμα παρόλο που δεν τους επιτρεπόταν.

Επίσης, η ρύθμιση “Σύζευξη οικογένειας” επέτρεψε σε έναν μη παιδί χρήστη να αντιστοιχίσει τον λογαριασμό του με τον λογαριασμό ενός παιδιού χρήστη χωρίς τη συγκατάθεσή του, γεγονός που επέτρεψε την ενεργοποίηση των Άμεσων Μηνυμάτων για παιδιά χρήστες άνω των 16 ετών, θέτοντας έτσι πολλούς πιθανούς κινδύνους για το παιδί χρήστη.

Επιπλέον, το TikTok απέτυχε επίσης να παράσχει επαρκείς πληροφορίες διαφάνειας σε παιδιά χρήστες. Επιπλέον, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Το DPC έκρινε την TikTok υπεύθυνη για παραβίαση των άρθρων 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ), 5 παράγραφος 1 στοιχείο στ), 24 παράγραφος 1, 25 παράγραφος 1, 25 παράγραφος 2, 12 παράγραφος 1, 13 παράγραφος 1 ( ε) και 5(1)(α) του Ευρωπαϊκού ΓΚΠΔ και έλαβε την τελική του απόφαση σχετικά με την έρευνά του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Σχετικά με αυτό, το DPC εξέδωσε: επίπληξη, εντολή προς το TikTok να συμμορφωθεί με την επεξεργασία τους εντός τριών μηνών και διοικητικό πρόστιμο 345 εκατομμυρίων ευρώ.

Η TikTok είπε ότι διαφωνεί με την απόφαση, ιδιαίτερα με το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε από το DPC.

«Οι επικρίσεις του DPC επικεντρώνονται σε λειτουργίες και ρυθμίσεις που ίσχυαν πριν από τρία χρόνια και ότι κάναμε αλλαγές πολύ πριν καν ξεκινήσει η έρευνα – όπως ορισμός όλων των λογαριασμών κάτω από – 16 σε ιδιωτικούς από προεπιλογή», ​​ανέφερε η TikTok σε δήλωση. .

«Οι περισσότερες από τις επικρίσεις της απόφασης δεν είναι πλέον σχετικές ως αποτέλεσμα των μέτρων που θεσπίσαμε στις αρχές του 2021 — αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της έρευνας», έγραψε η Elaine Fox, επικεφαλής του τμήματος απορρήτου του TikTok για την Ευρώπη, σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται στην TikTok πρόστιμο για παράβαση των νόμων περί προστασίας δεδομένων. Νωρίτερα φέτος, το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε πρόστιμο στην TikTok άνω των 12 εκατομμυρίων λιρών επειδή επέτρεψε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα το 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here