Μην αφήνετε τον φορτιστή σας συνδεδεμένο στον τοίχο αν σας αρέσουν τα χρήματά σας

0
44
© nextpit

Πιθανότατα το γνωρίζετε: ο προσαρμογέας ρεύματος του smartphone σας είναι πάντα καλά συνδεδεμένος στο μπουφέ ή στο κομοδίνο. Τι γίνεται όμως με το κόστος ενέργειας εάν το τροφοδοτικό παραμένει συνεχώς συνδεδεμένο στην πρίζα; Και είναι ίσως και κίνδυνος πυρκαγιάς; Το nextpit εξετάζει αυτό και αποκαλύπτει την απάντηση σε αυτό το άρθρο.

Πόσο κοστίζει πραγματικά μια μονάδα τροφοδοσίας;

Το γεγονός είναι: Κάθε μετασχηματιστής τροφοδοτεί τροφοδοσία αρκεί να είναι συνδεδεμένος στην πρίζα, ανεξάρτητα από το αν το smartphone φορτίζει ή όχι. Ο λόγος; Ο ενσωματωμένος μετασχηματιστής, που μετατρέπει το ρεύμα από τα 230 volt στην πρίζα στη μειωμένη τάση για τη συσκευή σας, ακόμη και σε κατάσταση αναμονής.

Αυτά είναι τα καλά νέα: εάν χρησιμοποιείτε τροφοδοτικό υψηλής ποιότητας από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή, το κόστος για τη λειτουργία αναμονής είναι αμελητέο. Ένας κανονισμός της ΕΕ ορίζει ότι οι μονάδες τροφοδοσίας ισχύος 50 Watt ή λιγότερο μπορούν να καταναλώνουν έως και 0,3 Watt σε κατάσταση αναμονής. Αυτό είναι περίπου 2,6 κιλοβατώρες ετησίως, που σας κοστίζει περίπου ένα ευρώ.

Αυτός ο κανονισμός έγινε ακόμη πιο αυστηρός το 2020: Οι μονάδες τροφοδοσίας έως 50 watt μπορούν πλέον να καταναλώνουν μόνο 0,1 watt σε κατάσταση αναμονής. Αυτό σημαίνει περίπου 0,9 κιλοβατώρες ή περίπου 40 σεντς ετησίως. Οι μονάδες τροφοδοσίας με υψηλότερη ισχύ πρέπει να συμμορφώνονται με μέγιστη κατανάλωση αναμονής 0,21 Watt.

Μεμονωμένα, τα έξοδα ανά smartphone είναι επομένως ελάχιστα και ελάχιστα αντιληπτά στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Κοιτάζοντας την παγκόσμια προοπτική, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης: αν μόνο και οι 69 εκατομμύρια χρήστες smartphone στη Γερμανία αποσυνδέουν τους προσαρμογείς τους μετά τη φόρτιση, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περισσότερα από 27 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Είναι πραγματικά επικίνδυνο ένα συνδεδεμένο τροφοδοτικό;

Με τροφοδοτικά υψηλής ποιότητας από γνωστούς κατασκευαστές, μπορείτε να είστε σίγουροι: Είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μην υπερθερμαίνονται σε κατάσταση αναμονής. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα χωρίς όνομα. Συχνά τσιγκουνεύονται υλικά και πυροπροστασία. Εάν η μονάδα τροφοδοσίας θερμαίνεται ασυνήθιστα ή κάνει ένα βουητό, θα πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε.

Οι γνήσιες μονάδες τροφοδοσίας από τους κατασκευαστές είναι γενικά αβλαβείς, αλλά το ίδιο ισχύει και εδώ: προσέξτε τη γνησιότητα κατά την αγορά, καθώς τα πλαστά, ειδικά τα τροφοδοτικά Samsung και Apple, είναι ευρέως διαδεδομένα. Εκτός από τους ίδιους τους κατασκευαστές, μάρκες όπως η Anker προσφέρουν επίσης υψηλής ποιότητας μετασχηματιστές ρεύματος που μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια και την εμπειρία φόρτισης.