Θέρμανση χωρίς αέριο ή λάδι; Μια χώρα αποδεικνύει ότι λειτουργεί

0
16
© Christian Horz/Shutterstock

Όταν συζητάμε για τη βιώσιμη ενέργεια, το ζήτημα της εφαρμογής συστημάτων θέρμανσης που δεν βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα συχνά δημιουργούν περισσότερες ερωτήσεις από ό, τι έχει απαντήσεις. Είναι ακόμη δυνατό να λειτουργούν αποκλειστικά συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν χωρίς αέριο ή λάδι και τι μοιάζει με αυτό στην πράξη; Η Σουηδία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο από αυτή την άποψη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το σχέδιο της Σουηδίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χώρα σε όλους τους τομείς.

Μια ματιά στη σουηδική μετάβαση ενέργειας

Η Σουηδία βρίσκεται σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που μας δείχνει ότι η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν είναι μόνο δυνατή αλλά και πρακτική. Πίσω στη δεκαετία του 1970, κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, η χώρα αναγνώρισε τους κινδύνους μιας υψηλής εξάρτησης από το πετρέλαιο. Με μια ενεργειακή παροχή που σήμερα βασίζεται σχεδόν στο 70 % στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκομιδής, η Σουηδία έχει λάβει μια μοναδική στάση στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η Σουηδία εξακολουθεί να βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για να συμπληρώσει το μεγάλο μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι αντλίες θερμότητας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους θέρμανσης στη Σουηδία

Ένας κοινός μύθος για τις αντλίες θερμότητας είναι ότι δεν μπορούν να προσφέρουν αρκετή θερμότητα σε περιοχές με σκληρούς χειμώνες. Η Σουηδία, όπου οι χειμερινές θερμοκρασίες συχνά πέφτουν στους -40 ° F, είναι ζωντανή απόδειξη ότι αυτή η τεχνολογία λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμη και σε ακραίες συνθήκες. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα σπίτια μονοκατοικίας θερμαίνονται τώρα με ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως μέσω αντλιών θερμότητας.

Η χώρα συνειδητοποίησε πόσο προβληματική εξάρτηση από το πετρέλαιο μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης το 1973. Η σουηδική κυβέρνηση επιτάχυνε τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισάγοντας φόρο CO₂ το 1991 και προωθώντας τις αντίστοιχες επιδοτήσεις. Ο φόρος CO₂ ξεκίνησε στα 22 ευρώ ανά τόνο και αναμένεται να φτάσει τα 134 ευρώ το 2025. Τα έσοδα αυτά θα επιστρέψουν στο εθνικό πρόγραμμα μετάβασης στην ενέργεια και θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τα παλιά συστήματα θέρμανσης. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και οικολογικά: η Σουηδία κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές της κατά 38 % από το 2000.

Θερμαντήρας τοποθετημένο τοίχο

Η Σουηδία καταδεικνύει πώς μπορεί να επιτύχει μια ενεργειακή μετάβαση / © Alfonso Vennari / Shutterstock

Οι προκλήσεις της μετάβασης ενέργειας σε άλλες χώρες

Αλλά τι γίνεται με αλλού; Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Κάτω Χωρών, βρίσκονται σε διαφορετική αρχική θέση. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικά υψηλότερες εδώ, καθιστώντας την εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας λιγότερο ελκυστική. Οι Κάτω Χώρες είναι η χώρα που εξαρτάται περισσότερο από το αέριο για θέρμανση, με ποσοστό 84,7 %. Στην Ιταλία (60,6 %), στην Ουγγαρία (60,4 %), στο Λουξεμβούργο (54,4 %) και στη Γερμανία (50,8 %), το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει επίσης περισσότερο από το ήμισυ της παροχής θέρμανσης. Το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Γαλλία παρέχουν επίσης περισσότερο από το ένα τρίτο της θέρμανσης.

Στις ΗΠΑ, το φυσικό αέριο παραμένει το πιο κοινό καύσιμο Χρησιμοποιείται για σπίτια θέρμανσης σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό ισοδυναμεί με τελείωσε Το 48 % όλων των νοικοκυριών με 61 τοις εκατό να βασίζεται σε φυσικό αέριο για τουλάχιστον μία ενεργειακή τελική χρήση. Η ηλεκτρική ενέργεια έρχεται στη δεύτερη θέση και είναι υπεύθυνη για τη θέρμανση περίπου 38 % των κατοικιών στις ΗΠΑ. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο, περιλαμβάνει μόνο περίπου 20 τοις εκατό που παράγονται μέσω ανανεώσιμων πηγών πηγών.

Οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος εγκατάστασης των αντλιών θερμότητας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον μετασχηματισμό σε όλες τις χώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μετάβαση σε ένα πιο αποτελεσματικό και το νεότερο σύστημα θέρμανσης αξίζει μόνο εάν το κόστος απόκτησης αντισταθμίζεται ταυτόχρονα. Ωστόσο, το κόστος εγκατάστασης για τις αντλίες θερμότητας, ειδικότερα, ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη χώρα.

Συμβολική εικόνα ηλεκτρικής ενέργειας

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας είναι σημαντικά φθηνότερες σε σύγκριση / © Casey Horner / unsplash

Προοπτικές για τον υπόλοιπο κόσμο

Η σουηδική ανάπτυξη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σχέδιο για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση σε άλλες χώρες. Σήμερα, είναι σημαντικό για όλους μας να καταλάβουμε ότι η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα θέρμανσης δεν είναι μόνο απαραίτητη αλλά και εφικτή. Το παράδειγμα της Σουηδίας δείχνει ότι με τα σωστά κίνητρα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν είναι πλέον ένα μακρινό όνειρο.

Παρ ‘όλα αυτά, τα εμπόδια σε κάθε χώρα πρέπει να θεωρούνται ρεαλιστικά. Εκείνοι που έχουν κατασκευάσει ένα μεγάλο μέρος της τρέχουσας ενεργειακής τους προμήθειας σε ορυκτά καύσιμα θα έχουν περισσότερα προβλήματα και θα διαρκέσουν περισσότερο για να απομακρυνθούν από αυτά. Οι ενοχλήσεις, όπως οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν επίσης σημαντικό εμπόδιο για τον μετασχηματισμό σε άλλες χώρες. Πρέπει να ελπίζουμε ότι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τη Σουηδία κατά μήκος της πορείας της προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.