Το Telegram χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση End to End; Μπορεί, Ναι

0
50

Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια στο Telegram, ίσως αναρωτηθείτε αν η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Ωστόσο, αυτή η ερώτηση δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση.

Το Telegram χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση End to End;  Μπορεί, Ναι

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Telegram και την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Εάν εκτιμάτε το απόρρητο όσο το επόμενο άτομο, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να κρυπτογραφείτε τις συνομιλίες σας.

Το Telegram χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο: Η αλήθεια

Η απάντηση στην ερώτηση είναι και ναι και όχι. Αν και το Telegram χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, δεν είναι η προεπιλεγμένη επιλογή. Πολλοί χρήστες δεν το γνωρίζουν αυτό. αυτομάτως υποθέτουν ότι οι συνομιλίες τους είναι 100% ασφαλείς.

Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή δεν κάνει τίποτα για να τους ενημερώσει για την επιλογή «Secret Chat». Μόλις ένας χρήστης ξεκινήσει μια νέα συνομιλία, το Telegram παραμένει σιωπηλό σχετικά με άλλες επιλογές εκτός από τις προεπιλεγμένες.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να ενεργοποιήσετε την επιλογή «Μυστική συνομιλία». Ακόμα καλύτερα, δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στην τεχνολογία για να το κάνετε.

Πώς να ξεκινήσετε μια μυστική συνομιλία στο Telegram

Πολλοί χρήστες δεν μπορούν να βρουν αυτήν την επιλογή μόνοι τους. Το κουμπί “Secret Chat” είναι κάπως κρυμμένο. Ακόμα κι αν κάνατε κλικ στο όνομα του συνεργάτη συνομιλίας σας και ανοίξετε το προφίλ του – δεν θα το βρείτε εκεί.

Δείτε πώς ξεκινάτε την επιλογή μυστικής συνομιλίας στο Telegram:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή.
  2. Κάντε κλικ στο νήμα συνομιλίας της επιλογής σας.
  3. Δίπλα στο όνομα της επαφής σας στη γραμμή στο επάνω μέρος της οθόνης, θα παρατηρήσετε τις τρεις τελείες. Πατήστε τα.

  4. Επιλέξτε την επιλογή «Έναρξη μυστικής συνομιλίας» για να ξεκινήσετε.

Πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο στο Telegram

Ονομάζεται επίσης E2EE, η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι ένας ασφαλής τρόπος επικοινωνίας. Θα εγγυηθεί ότι τα δεδομένα σας προστατεύονται από διάφορες επιθέσεις και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα σας θα ταξιδεύουν με ασφάλεια από τη μια συσκευή στην άλλη.

Δείτε πώς λειτουργεί: η μέθοδος E2EE θα κρυπτογραφήσει τα δεδομένα στη συσκευή του αποστολέα. Μόνο ο προβλεπόμενος παραλήπτης θα μπορεί να το αποκρυπτογραφήσει. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, κανένας, συμπεριλαμβανομένων των ISP, των χάκερ και άλλων παρόμοιων, δεν μπορεί να διαβάσει ή να παραβιάσει το μήνυμα που στείλατε.

Από τι σας προστατεύει η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο

Ίσως αναρωτιέστε τι είδους απειλές κρύβονται στον κόσμο της διαδικτυακής συνομιλίας. Το E2EE σας προστατεύει από ορισμένα από αυτά.

  • Αδιάκριτα μάτια – Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μήνυμα εκτός από τον αποστολέα και τον προβλεπόμενο παραλήπτη. Το μήνυμα μπορεί να είναι ορατό σε έναν λεγόμενο ενδιάμεσο διακομιστή, αλλά δεν θα είναι κατανοητό.

  • Παραβίαση – Δεν υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθεί το μήνυμά σας αφού κρυπτογραφηθεί με τη μέθοδο E2EE. Οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης του θα ήταν πολύ προφανής.

Παρόλο που ακούγεται σαν μια ανώτερη μέθοδος (και, κατά κάποιο τρόπο, είναι), υπάρχουν απειλές που η E2EE δεν μπορεί να σας προστατεύσει από:

  • Μεταδεδομένα – E2EE θα διατηρήσει το «εσωτερικό» του μηνύματός σας ανέπαφο. Ωστόσο, δεν θα κρύψει πληροφορίες γύρω από το μήνυμα. Ένα παράδειγμα τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να είναι η ημερομηνία και η ώρα αποστολής του μηνύματος. Αυτό ονομάζεται μεταδεδομένα και μπορεί να δώσει στους χάκερ και σε άλλα κακόβουλα μέρη πολύτιμες ενδείξεις για το πού μπορεί να βρίσκονται οι πιθανές παραβιάσεις της ασφάλειας.

  • Εκτεθειμένοι μεσάζοντες – Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών ενδέχεται να ισχυριστούν ψευδώς ότι η κρυπτογράφηση τους είναι E2EE. Στην πραγματικότητα, προσφέρουν κάτι πιο κοντά στην κρυπτογράφηση κατά τη μεταφορά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι πληροφορίες μπορούν να έχουν πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένα μέρη ενώ είναι αποθηκευμένες σε έναν ενδιάμεσο διακομιστή.

  • Παραβιασμένα τελικά σημεία – Τέλος, εάν ένα από τα τελικά σημεία της επικοινωνίας καταλήξει σε παραβίαση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο εισβολέας να αποκτήσει πρόσβαση στο μήνυμα πριν αυτό κρυπτογραφηθεί. Σημειώστε ότι μπορεί να συμβεί και αφού αποκρυπτογραφηθεί.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε το Telegram

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ενισχύσετε τα επίπεδα ασφάλειας όταν χρησιμοποιείτε το Telegram.

Ενεργοποιήστε την επαλήθευση σε δύο βήματα

Για την αποτελεσματική προστασία των λογαριασμών τους, οι χρήστες πρέπει να ενεργοποιήσουν την επαλήθευση σε δύο βήματα. Το Telegram προσφέρει κάτι άλλο σε σύγκριση με άλλες εφαρμογές και πλατφόρμες που επιτρέπουν αυτήν την επιλογή. Θα χρειαστεί να εισαγάγετε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης όταν συνδέεστε στο Telegram σε μια συσκευή που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ. Επιπλέον, η εφαρμογή θα σας στείλει έναν κωδικό ασφαλείας μέσω SMS για εισαγωγή μαζί με τον κωδικό πρόσβασης.

Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επαλήθευση σε δύο βήματα στο Telegram:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί μενού (επάνω αριστερά).
  3. Μπείτε στην ενότητα “Ρυθμίσεις”.
  4. Πατήστε στο κουμπί «Απόρρητο και ασφάλεια».
  5. Ενεργοποιήστε την επιλογή “Επαλήθευση σε δύο βήματα”.
  6. Βρείτε έναν κωδικό πρόσβασης.

Κάτι τελευταίο: Δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας από διαφορετική συσκευή εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης. Θα πρέπει να ορίσετε ένα email ανάκτησης. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα καταλήξετε να κλειδωθείτε έξω από το προφίλ σας.

Κλειδώστε την Εφαρμογή

Δυστυχώς, κάποιος μπορεί να κλέψει το τηλέφωνό σας ενώ είναι ξεκλείδωτο. Εάν οι κλέφτες καταφέρουν με κάποιο τρόπο να το κρατήσουν ξεκλείδωτο, μπορούν εύκολα να φτάσουν στα μηνύματα και τα πολυμέσα σας στο Telegram. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία “κλείδωμα” για να αποτρέψετε την εμφάνιση ενός τέτοιου σεναρίου.

Δείτε πώς μπορείτε να κλειδώσετε το Telegram με κωδικό πρόσβασης:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί μενού (επάνω αριστερά).
  3. Εισαγάγετε την ενότητα “Ρυθμίσεις”.
  4. Πατήστε το κουμπί «Απόρρητο και ασφάλεια».
  5. Πατήστε το κουμπί «Κλείδωμα κωδικού πρόσβασης».
  6. Κάντε κλικ στο μπλε κουμπί “Ενεργοποίηση κωδικού πρόσβασης”.
  7. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας και επιβεβαιώστε.

Αυτοματοποιήστε τη διαγραφή του λογαριασμού σας (σε περίπτωση απώλειας πρόσβασης)

Η εφαρμογή μπορεί να διαγράψει οριστικά τον λογαριασμό σας μόλις περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι υπέροχο εάν χάσετε με κάποιο τρόπο εντελώς την πρόσβαση στον λογαριασμό σας στο Telegram.

Δείτε πώς θα ρυθμίσετε το χρονόμετρο για την αυτόματη διαγραφή του λογαριασμού σας στο Telegram:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί μενού (επάνω αριστερά).
  3. Εισαγάγετε την ενότητα “Ρυθμίσεις”.
  4. Πατήστε στο κουμπί «Απόρρητο και ασφάλεια».
  5. Κάντε κλικ στην ενότητα “Αν είναι μακριά για” στην ενότητα “Διαγραφή του λογαριασμού μου”.
  6. Ρυθμίστε το χρονόμετρο.

Σημείωση: Έχετε υπόψη σας πόσο χρησιμοποιείτε το Telegram. Εάν δεν το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, μην ρυθμίζετε το χρονόμετρο για μικρό χρονικό διάστημα.

Απενεργοποιήστε τις Ενεργές περιόδους λειτουργίας σε άλλες συσκευές

Εάν αλλάζετε συσκευές ασταμάτητα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ανοίξει ταυτόχρονα τις συνεδρίες του Telegram. Λάβετε υπόψη ότι οι συνομιλίες σε πολλές συσκευές δεν είναι κρυπτογραφημένες E2EE. Επομένως, θα πρέπει να τερματίσετε τις αχρησιμοποίητες συνεδρίες. Το Telegram επιτρέπει στους χρήστες του να βλέπουν και να απενεργοποιούν τις ενεργές συνεδρίες από μία μόνο συσκευή.

Δείτε πώς μπορείτε να τερματίσετε τις ενεργές περιόδους σύνδεσης σε πολλές συσκευές:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί μενού (επάνω αριστερά).
  3. Εισαγάγετε την ενότητα “Ρυθμίσεις”.
  4. Πατήστε το κουμπί «Απόρρητο και ασφάλεια».
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί «Ενεργές συνεδρίες».
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί «Τερματισμός όλων των άλλων συνεδριών».

Συχνές ερωτήσεις

Είναι το Telegram πιο ασφαλές από το WhatsApp;

Ενώ και οι δύο εφαρμογές είναι κρυπτογραφημένες, το Telegram επιτρέπει στους χρήστες του να επιλέξουν την προαναφερθείσα επιλογή «μυστικής συνομιλίας». Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι αυτή η επιλογή δεν υποστηρίζεται όταν πρόκειται για ομαδικές συνομιλίες. Μιλώντας για ομαδικές συνομιλίες, εδώ είναι ένα ενδιαφέρον γεγονός: διαθέτουν μια τεράστια χωρητικότητα 200.000 μελών.

Μπορούν τα μηνύματα στο Telegram να αυτοκαταστραφούν;

Αυτοί μπορούν. Ως χρήστης του Telegram, μπορείτε να ρυθμίσετε τα μηνύματα, τις φωτογραφίες, τα βίντεο και άλλα αρχεία σας να αυτοκαταστρέφονται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Θα εξαφανιστούν για πάντα τόσο από τις συσκευές του αποστολέα όσο και από τις συσκευές των παραληπτών.

Ποιος μπορεί να δει τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Telegram;

Το Telegram σάς επιτρέπει να στέλνετε μηνύματα σε ιδιωτικές συνομιλίες και ομάδες χωρίς να αφήνετε κανέναν να δει τον αριθμό τηλεφώνου σας. Στην προεπιλεγμένη λειτουργία ρύθμισης, μόνο οι επαφές στο βιβλίο διευθύνσεων του τηλεφώνου σας θα μπορούν να δουν τον αριθμό σας. Μπορείτε να τροποποιήσετε αυτήν την επιλογή στις Ρυθμίσεις (Απόρρητο και ασφάλεια/Αριθμός τηλεφώνου).

Τι είναι τα ονόματα χρήστη του Telegram (και πώς το αποκτάτε);

Κάθε χρήστης του Telegram μπορεί να ορίσει το δημόσιο όνομα χρήστη του. Μόλις ορίσετε το όνομα χρήστη σας, άλλοι χρήστες θα μπορούν να σας βρουν στη βάση δεδομένων αναζήτησης. Θα μπορούν να σας στέλνουν μηνύματα (ακόμα κι αν δεν έχουν τον αριθμό τηλεφώνου σας). Εάν δεν είστε εντάξει με αυτό, απλώς μην ορίσετε όνομα χρήστη. Θα βρείτε την επιλογή στις ρυθμίσεις.

Πώς να σταματήσετε ένα bot να σας στέλνει μηνύματα;

Απλώς το μπλοκάρεις, σαν να είναι άνθρωπος χρήστης. Επίσης, ορισμένοι πελάτες του Telegram διαθέτουν ένα κουμπί “Stop Bot” στο προφίλ του bot.

Πώς αλλάζετε τον αριθμό τηλεφώνου σας;

Μπορείτε να αλλάξετε τον αριθμό τηλεφώνου σας και να διατηρήσετε όλες τις επαφές, τα πολυμέσα, τα μηνύματα και τις μυστικές συνομιλίες σας σε όλες τις συσκευές. Η διαδικασία είναι απλή.

1. Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”.

2. Πατήστε στον αριθμό τηλεφώνου σας (είναι πάνω από το όνομα χρήστη).

3. Στη συνέχεια, επιλέξτε “Αλλαγή αριθμού”.

Και ορίστε!

Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Telegram;

Για να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Telegram και να αφαιρέσετε όλα τα μηνύματα και τις επαφές σας, μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα απενεργοποίησης. Μόλις διαγραφεί ο λογαριασμός, τυχόν ομάδες ή κανάλια που έχετε δημιουργήσει θα μείνουν χωρίς δημιουργό, ενώ οι διαχειριστές θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους.

Ένα τηλεγράφημα από άκρη σε άκρη

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι το Telegram χρησιμοποιεί E2EE από προεπιλογή, είναι στην πραγματικότητα προαιρετικό. Από προεπιλογή, οι συνομιλίες σας δεν είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο. Ωστόσο, δεν είναι ότι πρέπει να είστε ιδιοφυΐα της τεχνολογίας για να κάνετε τις συνομιλίες σας πιο ασφαλείς. Βρείτε την επιλογή “Secret Chat” μόλις κάνετε κλικ στις τρεις τελείες στα δεξιά του ονόματος της επαφής σας και απολαύστε το απόρρητο που χρειάζεστε τόσο πολύ.

Έχετε κάποιες σκέψεις σχετικά με τη σημασία της διαδικτυακής ασφάλειας; Θα δοκιμάζατε το Telegram απλώς και μόνο λόγω της δυνατότητας κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here