Τι είναι η μνήμη RAM και ROM;

0
144
Androidpit Συμβουλές και κόλπα 4
© NextPit

Όλα τα smartphone έρχονται με μια συγκεκριμένη ποσότητα μνήμης και αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε ένα νέο τηλέφωνο. Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης: RAM (άμεση) και ROM (εσωτερική). Η μνήμη RAM έχει συνήθως μικρότερη χωρητικότητα και βοηθά τον επεξεργαστή να έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται γρήγορα για να τρέξει. Η ROM, ή η εσωτερική μνήμη, μοιάζει περισσότερο με τη μακροπρόθεσμη μνήμη και εδώ μπορεί να εγκατασταθεί ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα καθώς και εφαρμογές και αρχεία. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά σε αυτά!

  • Πώς να αυξήσετε τη μνήμη RAM στο smartphone σας Android

  • Πώς να διορθώσετε το σφάλμα “ανεπαρκής διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης”.

Θέλετε να προχωρήσετε; Πηδάω σε:

Τι είναι η RAM;

Για να καταλάβετε τι είναι η RAM, πρέπει να γνωρίζετε τι σημαίνει: Μνήμη τυχαίας πρόσβασης. λέγεται αυτό γιατί μπορεί να διαβαστεί και να γραφτεί ανά πάσα στιγμή χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε σε μια ουρά διεργασιών. Αυτό επιταχύνει σημαντικά την αναζήτηση πληροφοριών, καθώς, σε αντίθεση με τη ROM ή τη microSD, η φυσική τοποθεσία στην οποία αποθηκεύονται τα δεδομένα είναι εύκολα προσβάσιμη.

Χαρακτηριστικά μνήμης RAM

Η RAM είναι όπου φορτώνονται όλα όσα χρειάζεται μια συσκευή για να τρέξει, δηλαδή το λειτουργικό σύστημα, οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται και αυτές που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Η μνήμη RAM είναι όπου ο επεξεργαστής λαμβάνει απευθείας τις απαιτούμενες πληροφορίες. Επομένως, η μνήμη RAM και ο επεξεργαστής περιέχονται σε μια ενιαία (αδιαίρετη) μονάδα που συγκολλάται απευθείας στη μητρική πλακέτα.

Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε μια μητρική πλακέτα Nexus 5X. Αυτή η συσκευή διαθέτει 2 GB μνήμης RAM και ο επεξεργαστής με κόκκινο χρώμα, καθώς και η εσωτερική μνήμη, με πορτοκαλί:

Κραμ μητρικής πλακέτας Nexus 5x

Μητρική πλακέτα ενός Nexus 5X / ©
το φτιάχνω

Όσο περισσότερη μνήμη RAM έχετε σε ένα smartphone, τόσο καλύτερη απόδοση και ταχύτερο θα είναι γενικά το τηλέφωνο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τον τύπο της μνήμης και την ποιότητα κατασκευής του τηλεφώνου.

Η μνήμη RAM λειτουργεί μόνο όταν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη

Η μνήμη RAM λειτουργεί μόνο όταν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο τύπος μνήμης δεν μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες μόλις απενεργοποιηθεί η συσκευή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση όταν ενεργοποιείτε το smartphone σας – αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται το τηλέφωνο για να φορτώσει το σύστημά του τη μνήμη RAM.

  • Πώς να καθαρίσετε τη συσκευή σας Android: προσωρινή μνήμη, ιστορικό, αρχεία και άλλα

Τύποι RAM

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι RAM και μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκος. Γενικά, οι κύριες διαφορές είναι στην ταχύτητα ανάγνωσης και στην κατανάλωση ενέργειας. Οι πρώτες αναφορές για τη μνήμη RAM ήρθαν στη δεκαετία του 1960 και από τότε, κάθε νέα γενιά έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, είναι ταχύτερη και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Στα smartphones χρησιμοποιείται ένας ειδικός τύπος μνήμης RAM που ονομάζεται LPDDR, ο οποίος καταναλώνει λίγη ενέργεια, θερμαίνεται πολύ λίγο, είναι πολύ μικρή και, φυσικά, είναι αρκετά ακριβή. Επί του παρόντος, οι πιο κοινές RAM είναι οι LPDDR2, LPDDR3 και LPDDR4. Αυτές είναι οι τρεις τελευταίες γενιές αυτού του είδους μνήμης για φορητές συσκευές. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι με κάθε νέα γενιά, η ταχύτητα μετάδοσης διπλασιάζεται.

Androidpit Συμβουλές και κόλπα 4

Το smartphone σας χρειάζεται δύο τύπους μνήμης για να εκτελεί τις καθημερινές του λειτουργίες / © NextPit

Τι είναι η μνήμη ROM;

Εάν η RAM είναι μνήμη ανάγνωσης-εγγραφής, τότε η ROM είναι μνήμη μόνο για ανάγνωση. Τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη ROM δεν μπορούν να αλλάξουν, ή τουλάχιστον όχι εύκολα ή γρήγορα.

Σε πιο πρόσφατες γενιές, όπως το EPROM ή το Flash EEPROM (μνήμη flash), το περιεχόμενο μπορεί να διαγραφεί και να ξαναγραφτεί πολλές φορές, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται “μόνο για ανάγνωση”. Ο κύριος λόγος για τον οποίο διατηρείται το όνομα “μόνο για ανάγνωση” είναι ότι η διαδικασία επαναπρογραμματισμού (διαγραφή και εγγραφή) είναι συνήθως αργή και μπορεί να γραφτεί μόνο σε σημεία που καθορίζονται από τη μορφοποίηση.

Οι ROM που είναι ενσωματωμένες σε smartphone αυτές τις μέρες είναι πολύ πιο γρήγορες από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους υπολογιστών και συγκολλούνται επίσης απευθείας στη μητρική πλακέτα. Σε αυτήν τη ROM αποθηκεύεται ο bootloader (ένα πρόγραμμα που ξεκινά τη συσκευή και φορτώνει το λειτουργικό σύστημα), καθώς και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα και όλα τα δεδομένα και οι εφαρμογές χρήστη.

  • Τι είναι το Bootloader και πώς χρησιμοποιείται;

Συνήθως, οι τροποποιημένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος αναφέρονται και ως ROM. Μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση θα σας πει ότι υπάρχουν πολλές προσαρμοσμένες ROM. Οι ROM ονομάζονται έτσι επειδή είναι μια εικόνα συστήματος παρόμοια με αυτή που είναι εγκατεστημένη στη ROM στο εργοστάσιο.

Σας ήταν χρήσιμο αυτό το άρθρο; Τι άλλο θα θέλατε να μάθετε για αυτό το θέμα;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here