Πώς να χρησιμοποιήσετε πρότυπα με Obsidian

0
47

Οψιάνος είναι μια αποτελεσματική και αποτελεσματική εφαρμογή λήψης σημειώσεων, αλλά μπορεί να είναι συντριπτική τις πρώτες φορές που τη φορτώνετε. Για να ξεκινήσετε μια καλή αρχή, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργούν τα πρότυπα. Εάν μπορείτε να τα κατακτήσετε, θα σας εξοικονομήσουν πολύ χρόνο κατά τη δημιουργία και την προσαρμογή νέων σημειώσεων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε πρότυπα με Obsidian

Αυτός ο οδηγός θα καλύψει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τη χρήση προτύπων Obsidian.

Πώς να ενεργοποιήσετε τα πρότυπα στο Obsidian

Το Obsidian δεν έρχεται με τα δικά του προκατασκευασμένα πρότυπα. Αντίθετα, είναι στο χέρι σας να τα φτιάξετε μόνοι σας. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο για τους αρχάριους του Obsidian, είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό, αφού ξέρετε πώς. Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ξεκινήσετε:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή Obsidian και κάντε κλικ στο κουμπί “Δημιουργία νέου φακέλου” στο επάνω αριστερό μενού.
  2. Ονομάστε τον νέο σας φάκελο “Πρότυπα”. Αυτό σας δίνει κάπου να αποθηκεύσετε τα πρότυπά σας όταν αρχίσετε να τα φτιάχνετε αργότερα.
  3. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην καρτέλα “Ρυθμίσεις” και, στη συνέχεια, βρείτε “Βασικές Προσθήκες” από το μενού στα αριστερά.
  4. Σε αυτό το μενού, βρείτε τις δυνατότητες “Πρότυπα” και “Παλέτα εντολών” και βεβαιωθείτε ότι είναι και τα δύο ενεργοποιημένα.

  5. Ακόμα στο μενού “Ρυθμίσεις”, μεταβείτε στην ενότητα “Πρότυπα” και κάντε κλικ σε αυτήν.
  6. Στο πλαίσιο “Θέση φακέλου προτύπου”, επιλέξτε το νέο σας φάκελο “Πρότυπα”.

Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, το Obsidian θα είναι πλήρως διαμορφωμένο και έτοιμο να παρέχει πρότυπα κατ’ απαίτηση, όποτε τα χρειάζεστε. Ωστόσο, θα πρέπει να δημιουργήσετε τα πρότυπα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.

Πώς να φτιάξετε πρότυπα Obsidian

Η δημιουργία ενός προτύπου είναι μια απλή διαδικασία, που απαιτεί μόνο μερικά απλά κλικ και λίγη προσαρμογή από την πλευρά σας. Εδώ είναι τι θα χρειαστεί να κάνετε:

  1. Κάντε δεξί κλικ στο φάκελο “Πρότυπα” στο αριστερό παράθυρο.
  2. Κάντε κλικ στο “Νέα σημείωση” για να δημιουργήσετε έναν κενό καμβά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση του προτύπου σας.
  3. Στη συνέχεια, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσαρμόσετε το πρότυπό σας, εισάγοντας τίτλο και περιεχόμενο.

Το Obsidian θα αποθηκεύσει αυτόματα το περιεχόμενο του προτύπου, αλλά μπορείτε να το αποθηκεύσετε χειροκίνητα για να βεβαιωθείτε.

Πώς να βάλετε μεταβλητές σε πρότυπα

Οι μεταβλητές προτύπου είναι μικρά αποσπάσματα δυναμικών πληροφοριών που ενημερώνονται αυτόματα κάθε φορά που φορτώνετε ένα πρότυπο. Υπάρχουν μερικά διαφορετικά παραδείγματα αυτών των μεταβλητών που παρέχονται από την Obsidian:

  • {{ημερομηνία}} – όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η μεταβλητή προσαρμόζεται αυτόματα για να εμφανίζει την ημερομηνία της ημέρας.
  • {{time}} – σας δείχνει την τρέχουσα ώρα κατά τη φόρτωση μιας νέας σημείωσης.
  • {{τίτλος}} – αντικαθίσταται από τον τίτλο της σημείωσης στο κείμενο.

Οι μεταβλητές ημερομηνίας και ώρας δέχονται παραμέτρους για τη δόμηση, για παράδειγμα {{date:YYYY-MM-DD}}.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα πρότυπα Obsidian

Όποτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πρότυπό σας, ορίστε τι πρέπει να κάνετε:

  1. Ανοίξτε μια νέα σημείωση στο Obsidian.
  2. Πατήστε Ctrl+P (Windows) ή Cmd+P (Mac) για να εμφανιστεί η Παλέτα εντολών.
  3. Πληκτρολογήστε “Πρότυπο”, για να ξεκινήσει η αναζήτηση.
  4. Επιλέξτε «Εισαγωγή προτύπου» από τη λίστα αποτελεσμάτων.
  5. Επιλέξτε το πρότυπο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Η νέα σας σημείωση θα γεμίσει με τις ίδιες πληροφορίες με το πρότυπο και θα είναι έτοιμη για περαιτέρω προσαρμογή.

Παραδείγματα προτύπων για χρήση στον Obsidian

Μπορείτε να προσθέσετε όσα πρότυπα θέλετε στους φακέλους Obsidian. Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά Obsidian για διάφορα είδη σημειώσεων, βοηθάει να έχετε ένα ευρύ φάσμα προτύπων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που μπορείτε να εξετάσετε:

  • Ιστολόγια – Ένα πρότυπο ανάρτησης ιστολογίου θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν κώδικα {{ημερομηνία}}, μαζί με ορισμένες τυπικές κεφαλίδες ή ενότητες, όπως μια “Εισαγωγή”, μια περιοχή “Κύριο περιεχόμενο” και ένα “Συμπέρασμα”. Μπορείτε να το αναλύσετε πολύ περισσότερο, με επιπλέον υπότιτλους ή κατηγορίες, ανάλογα με τον τύπο του ιστολογίου που εκτελείτε.
  • Συνταγές – Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να αποθηκεύουν τις αγαπημένες τους συνταγές στο Obsidian. Η χρήση προτύπων συνταγών μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και είναι εύκολο να τα φτιάξετε. Απλώς ανοίξτε έναν νέο καμβά προτύπου και προσθέστε επικεφαλίδες όπως “Συστατικά” και “Οδηγίες μαγειρέματος”.
  • Λίστα εκκρεμοτήτων – Ένα «Πρότυπο εκκρεμοτήτων» θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενότητες όπως «Πιο σημαντικές εργασίες για την ημέρα» και «Πράγματα που πρέπει να κάνω αν έχω χρόνο», καθώς και έναν κωδικό {{ημερομηνία}} ώστε η ημερομηνία της ημέρας περιλαμβάνεται πάντα.
  • Ημερήσιες σημειώσεις – Πολλοί χρήστες έχουν επίσης ένα πρότυπο «Καθημερινές Σημειώσεις», με επικεφαλίδες όπως «Τι κατάφερα σήμερα» και «Τα πράγματα που πρέπει να εστιάσω στο αύριο». Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που τους αρέσει να βάζουν καθημερινούς στόχους ή να αναθεωρούν τα επιτεύγματά τους κάθε απόγευμα.
  • Ημερολόγιο/Ημερολόγιο – Θα μπορούσατε επίσης να δημιουργήσετε ένα πρότυπο ημερολογίου, με επικεφαλίδες όπως «Τι συνέβη σήμερα;» «Τι ένιωσα σήμερα;» και «Γιατί είμαι ευγνώμων σήμερα;» Επειδή το Obsidian είναι τόσο ευέλικτο, είναι ιδανικό να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ημερολογίου.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση προτύπων;

Είδαμε πώς να φτιάχνουμε πρότυπα, αλλά γιατί θα θέλατε να τα δημιουργήσετε; Λοιπόν, υπάρχουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με τα πρότυπα, όπως:

  • Εξοικονόμηση χρόνου – Το κύριο πλεονέκτημα των προτύπων Obsidian είναι πόσο χρόνο μπορούν να εξοικονομήσουν, ειδικά αν τείνετε να κάνετε τακτικά τα ίδια είδη σημειώσεων. Για παράδειγμα, εάν κάνετε μια καθημερινή “Λίστα εκκρεμών εργασιών”, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύτιμα δευτερόλεπτα με τη βοήθεια ενός προτύπου “Εκκρεμείς εργασίες”. Είναι μόνο λίγα δευτερόλεπτα, αλλά αυτός ο χρόνος αθροίζεται κάθε μέρα.
  • Μείωση σφαλμάτων – Εάν γράφετε πολλές σημειώσεις με το Obsidian, είναι εύκολο να συμβούν μικρά λάθη. Μπορεί να ξεχάσετε μια συγκεκριμένη επικεφαλίδα ενώ γράφετε μια ανάρτηση ιστολογίου ή να κάνετε ένα ορθογραφικό λάθος ενώ βιάζεστε να διαβάσετε μια καθημερινή σημείωση. Η χρήση προτύπων βοηθά στην ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων, καθώς τα βασικά δομικά στοιχεία κάθε σημείωσης είναι ήδη προετοιμασμένα για εσάς.
  • Αύξηση παραγωγικότητας – Με εξοικονόμηση χρόνου και λιγότερα σφάλματα που πρέπει να ανησυχείτε, τα πρότυπα μπορούν επίσης να ενισχύσουν την παραγωγικότητά σας. Πολλοί επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι τα πρότυπα τους δίνουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να επικεντρωθούν σε άλλους τομείς της δουλειάς τους. Ακόμη και οι μαθητές μπορούν να αισθανθούν τα οφέλη από αυτό. δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα πρότυπο «Σημειώσεις Διαλέξεων», για παράδειγμα, για να σημειώσετε τι λέει ο καθηγητής σας.
  • Παραμένετε οργανωμένοι – Τέλος, τα πρότυπα Obsidian είναι επίσης ωφέλιμα για τη γενική οργάνωση. Ανεξάρτητα από το αν γράφετε ένα ιστολόγιο ή απλώς αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας οικογενειακές συνταγές, είναι πολύ πιο εύκολο με τα πρότυπα να βασιστείτε. Όλα θα φαίνονται πιο τακτοποιημένα και τακτοποιημένα καθώς μετακινείστε πίσω στις παλιές σας σημειώσεις, με τις ίδιες σαφείς διατάξεις και επικεφαλίδες σε κάθε σελίδα.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι δωρεάν τα πρότυπα στο Obsidian;

Ναι, η δυνατότητα δημιουργίας και χρήσης προτύπων περιλαμβάνεται στη δωρεάν “Προσωπική” έκδοση του Obsidian. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως τα πρότυπα είναι κλειδωμένα πίσω από ένα paywall ή είναι διαθέσιμα μόνο σε επαγγελματίες χρήστες.

Πού μπορώ να βρω ιδέες για πρότυπα Obsidian;

Υπάρχουν διάφοροι οδηγοί και άρθρα στο διαδίκτυο που παραθέτουν παραδείγματα προτύπων Obsidian και σας παρέχουν ορισμένα αποσπάσματα κειμένου για αντιγραφή και επικόλληση στην εφαρμογή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να συνομιλήσετε με άλλους χρήστες μέσω του Obsidian Διχόνοια ή δικαστήριο για να ζητήσετε ιδέες για πρότυπα.

Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε τα πρότυπα Obsidian σήμερα

Η χρήση προτύπων μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά ακόμη και οι νέοι χρήστες μπορούν γρήγορα να τα κατακτήσουν. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να δημιουργήσετε το δικό σας σύνολο προτύπων, αλλά μόλις το καταφέρετε, θα έχετε πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτό το λογισμικό.

Έχετε χρησιμοποιήσει ακόμα πρότυπα στο Obsidian; Έχετε κάποιες καλές ιδέες προτύπων να μοιραστείτε για να βοηθήσετε άλλα άτομα να εξοικονομήσουν χρόνο; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here