Πώς να υπολογίσετε το ποσοστό αλλαγής των Φύλλων Google

0
58

Στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ποσοστιαίες αλλαγές. Είτε παρακολουθείτε την ανάπτυξη της εταιρείας σας είτε καθορίζετε πόσα θα κερδίσετε από μια νέα επένδυση, οι ποσοστιαίες αλλαγές μπορεί να είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Πώς να υπολογίσετε το ποσοστό αλλαγής των Φύλλων Google

Ευτυχώς, τα Φύλλα Google διευκολύνουν τον υπολογισμό ποσοστιαίων αλλαγών γρήγορα και εύκολα. Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να το κάνετε με μερικά απλά βήματα. Ας αρχίσουμε.

Υπολογισμός ποσοστιαίας μεταβολής

Για να υπολογίσετε την ποσοστιαία μεταβολή μεταξύ δύο αριθμών, αφαιρέστε τον πρώτο αριθμό από τον δεύτερο αριθμό και, στη συνέχεια, διαιρέστε το αποτέλεσμα με τον πρώτο αριθμό. Το δεκαδικό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί 100 για να δώσει την ποσοστιαία αύξηση ή μείωση της μεταβολής ως ακέραιος αριθμός.

Για παράδειγμα, εάν μια μεταβλητή αυξηθεί από το 10 στο 15, η ποσοστιαία μεταβολή μπορεί να υπολογιστεί αφαιρώντας το 10 από το 15 (15-10=5) και στη συνέχεια διαιρώντας το 5 με το 10 (5/10=0,5). Αυτό δίνει 0,5, το οποίο, πολλαπλασιαζόμενο με το 100, δίνει 50 (0,5*100=50). Επομένως, υπάρχει μια αύξηση 50 τοις εκατό από 10 σε 15.

Οι ίδιες αρχές ισχύουν κατά τον υπολογισμό της μείωσης. Απλώς αντιστρέψτε τη σειρά των αριθμών κατά την αφαίρεση για να πάρετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα αντί για ένα θετικό.

Για παράδειγμα, εάν η μεταβλητή μειωθεί από το 15 στο 10, η ποσοστιαία μεταβολή μπορεί να υπολογιστεί αφαιρώντας το 15 από το 10 (10-15=μείον 5) και στη συνέχεια διαιρώντας το μείον 5 με το 15 (μείον 5/15=μείον 0,3333). Αυτό δίνει μείον 0,3333, το οποίο, όταν πολλαπλασιαστεί με το 100, δίνει 33,33 (0,3333*100=33,33). Ως εκ τούτου, υπάρχει μείωση 33,33 τοις εκατό από 15 σε 10.

Υπολογισμός ποσοστιαίας αλλαγής στα Φύλλα Google με χρήση της απλής προσέγγισης

Η απλούστερη μέθοδος για τον υπολογισμό της ποσοστιαίας αλλαγής στα Φύλλα Google είναι η εξής.

  1. Ανοίγω Φύλλα Google και δημιουργήστε ένα νέο φύλλο.
  2. Εισαγάγετε τα δεδομένα σας στο φύλλο. Για αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε αριθμούς πωλήσεων για δέκα χρόνια, με τις πιο πρόσφατες πωλήσεις του έτους στα αριστερά.
  3. Σε μια νέα στήλη, υπολογίστε την ποσοστιαία μεταβολή από το πρώτο έτος. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε τον τύπο “=(B2-B1)/B1”, όπου Β1 είναι οι πωλήσεις του δεύτερου έτους και Β2 είναι οι πωλήσεις του πρώτου έτους.
  4. Πατήστε “Enter” για να δημιουργήσετε την ποσοστιαία αλλαγή για το δεύτερο έτος.
  5. Χρησιμοποιήστε τη λαβή γεμίσματος μεταφοράς για να συμπληρώσετε αυτόματα τις ποσοστιαίες αλλαγές για την υπόλοιπη περίοδο.

Τώρα θα μπορείτε να δείτε με μια ματιά πόσο αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι πωλήσεις σας κάθε χρόνο.

Το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι δεν υπολογίζει την ποσοστιαία μεταβολή σε πραγματικά ποσοστά, αλλά μάλλον σε δεκαδικά.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν το Β2 (πωλήσεις πρώτου έτους) είναι 10 και το Β1 (πωλήσεις δεύτερου έτους) είναι 15, η ποσοστιαία μεταβολή θα δοθεί ως 0,5. Θα χρειαστεί να το μετατρέψετε σε 50% με μη αυτόματο τρόπο.

Υπολογισμός ποσοστιαίας αλλαγής στα Φύλλα Google χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση TO_PERCENT

Η συνάρτηση TO_Percent είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για τον υπολογισμό της ποσοστιαίας αλλαγής στα δεδομένα σας. Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι ξεπερνά την αδυναμία της απλής προσέγγισης που συζητήσαμε παραπάνω μετατρέποντας αυτόματα τις αλλαγές από το ένα κελί στο επόμενο σε πραγματικά ποσοστά. Αυτό είναι βολικό και διευκολύνει την κατανόηση και την ερμηνεία των δεδομένων.

Ακολουθούν τα βήματα για τον υπολογισμό της ποσοστιαίας αλλαγής χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση TO_PERCENT. Και πάλι, υποθέτουμε ότι έχουμε αριθμούς πωλήσεων για δέκα χρόνια.

  1. Ανοίξτε ένα νέο Φύλλο Google και εισάγετε τα στοιχεία σας.
  2. Σε μια νέα στήλη, χρησιμοποιήστε τον τύπο “=TO_PERCENT((B2-B1)/B1)», όπου Β2 είναι οι πωλήσεις για το πρώτο έτος και Β1 οι πωλήσεις για το δεύτερο έτος.
  3. Πατήστε Enter.” Αυτό θα σας δώσει την ποσοστιαία αλλαγή για το δεύτερο έτος.
  4. Σύρετε τη λαβή πλήρωσης στα υπόλοιπα κελιά στη στήλη ποσοστά για να υπολογίσετε αυτόματα τις υπόλοιπες ποσοστιαίες αλλαγές.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν το Β2 είναι 15 και το Β1 είναι 10, η ποσοστιαία μεταβολή θα δοθεί ως 50%.

Ποσοστό αλλαγής σε σύγκριση με ένα κελί στα Φύλλα Google

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μας ενδιαφέρει η ποσοστιαία αλλαγή από μια περίοδο, ας πούμε ένα έτος, σε μια άλλη, με την αναφορά να είναι πάντα η περίοδος που προηγείται της τρέχουσας. Για παράδειγμα, κατά τον υπολογισμό της ποσοστιαίας μεταβολής για το δεύτερο έτος, η αναφορά είναι το πρώτο έτος, ενώ η αναφορά για την ποσοστιαία μεταβολή κατά το τρίτο έτος είναι το δεύτερο έτος.

Τι γίνεται όμως αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια αναφορά για να υπολογίσετε την ποσοστιαία μεταβολή σε όλα τα χρόνια; Μπορεί να θέλετε να υπολογίσετε την ποσοστιαία αλλαγή με βάση μόνο το πρώτο έτος. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να μετατρέψετε το κελί που περιέχει την καταχώρηση (πωλήσεις) για το πρώτο έτος σε κελί αναφοράς προσθέτοντας το σύμβολο “$” πριν από το γράμμα της στήλης και τον αριθμό της γραμμής.

Χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση TO_PERCENT για να κάνετε τους υπολογισμούς σας, δείτε πώς θα μοιάζει ο τύπος για την ποσοστιαία αλλαγή κατά το πρώτο έτος.

=TO_PERCENT((B2-$B$1)/$B$1)

Μπορείτε ακόμα να συμπληρώσετε αυτόματα την ποσοστιαία αλλαγή κατά τα υπόλοιπα χρόνια χρησιμοποιώντας τη λαβή πλήρωσης σύρματος, αλλά το κελί αναφοράς θα είναι B1 καθ’ όλη τη διάρκεια.

Παρακολουθήστε την πρόοδο χρησιμοποιώντας την ποσοστιαία αλλαγή

Η ποσοστιαία αλλαγή είναι μια σχετικά απλή έννοια που μπορεί να είναι χρήσιμη όταν θέλετε να παρακολουθήσετε την πρόοδο. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να παρακολουθείτε πώς συγκρίνονται οι πωλήσεις σας από τον ένα μήνα στον άλλο ή ίσως να θέλετε να συγκρίνετε το ποσοστό κέρδους σε δύο διαφορετικές τιμές μετοχών με την πάροδο του χρόνου.

Για τον υπολογισμό της ποσοστιαίας μεταβολής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απλό τύπο. Και χάρη στη λαβή γεμίσματος μεταφοράς, δεν χρειάζεται να υπολογίσετε την ποσοστιαία αλλαγή για όλες τις περιόδους. Απλώς χρησιμοποιήστε το πρώτο αποτέλεσμα για να συμπληρώσετε αυτόματα όλα τα υπόλοιπα κελιά.

Έχετε δοκιμάσει να υπολογίσετε την ποσοστιαία αλλαγή στα Φύλλα Google χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο; Αν όχι, δοκιμάστε το και πείτε μας πώς πάει στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here