Πώς να προβάλετε το ιστορικό εντολών σας στη γραμμή εντολών σε έναν υπολογιστή με Windows

0
159

Το πρόγραμμα Command Prompt είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία σε οποιονδήποτε υπολογιστή με Windows. Επιτρέπει στους χρήστες να τροποποιούν τις ρυθμίσεις τους και να ελέγχουν τη συμπεριφορά του υπολογιστή τους. Ωστόσο, ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος που έχετε εγκαταστήσει, ενδέχεται να μην είναι το πιο φιλικό προς το χρήστη πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, μπορεί να δυσκολευτείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο ιστορικό της γραμμής εντολών σας.

Πώς να προβάλετε το ιστορικό εντολών σας στη γραμμή εντολών σε έναν υπολογιστή με Windows

Ευτυχώς, μπορείτε να επιλύσετε αυτό το ζήτημα με λίγα μόνο κλικ, ανεξάρτητα από το αν ο υπολογιστής σας εκτελείται σε Windows 10 ή 11.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Έλεγχος του ιστορικού γραμμής εντολών σε υπολογιστή με Windows 10

Η γραμμή εντολών σε υπολογιστές με Windows 10 καταγράφει μόνο δεδομένα σχετικά με την ενεργή περίοδο λειτουργίας. Έτσι, εάν έχετε εκτελέσει μερικές εντολές και έχετε επανεκκινήσει κατά λάθος τον υπολογιστή σας, δεν θα μπορείτε να προβάλετε αυτές τις εντολές χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών. Αυτό το ζήτημα έχει απογοητεύσει από καιρό τους χρήστες των Windows και η Microsoft δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει μια μακροπρόθεσμη λύση.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο ιστορικό της γραμμής εντολών στα Windows 10. Ο πρώτος περιλαμβάνει μια συντόμευση πληκτρολογίου, ενώ ο δεύτερος χρησιμοποιεί μια απλή γραμμή εντολών.

Ελέγξτε το ιστορικό εντολών με τη συντόμευση πληκτρολογίου

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα χρόνου, μπορείτε να εμπιστευτείτε το πληκτρολόγιό σας για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε το ιστορικό της γραμμής εντολών για την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε:

  1. Εκκινήστε τη γραμμή εντολών και εκτελέστε μερικές εντολές στο παράθυρο.
  2. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο F7 για να ανοίξετε τη λίστα με τις εντολές που εκτελέσατε πρόσφατα.
  3. Σαρώστε τη λίστα και πατήστε ξανά αυτό που θέλετε να εκτελέσετε.
  4. Κάντε κλικ στο «Enter».

Αυτό είναι ένα εύχρηστο τέχνασμα όταν εργάζεστε με νέες γραμμές εντολών που ακόμα δεν έχετε απομνημονεύσει. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Γραμμή εντολών για να βρείτε συγκεκριμένες εντολές είναι η αναζήτηση στο ιστορικό εντολών. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Φροντίστε να θυμάστε τουλάχιστον ένα μέρος της γραμμής για να περιορίσετε γρήγορα την αναζήτησή σας. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε την εργασία:

  1. Βεβαιωθείτε ότι το παράθυρο της γραμμής εντολών είναι ακόμα ανοιχτό.
  2. Πατήστε το πλήκτρο F7 για να εμφανιστεί το ιστορικό εντολών και πατήστε F8.
  3. Πληκτρολογήστε αυτό που θυμάστε από την εντολή και πατήστε ξανά το F8.
  4. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, μπορείτε να πατήσετε ξανά το F8 για να δείτε μια άλλη καταχώριση.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της πρόσβασης στο ιστορικό της γραμμής εντολών είναι η γρήγορη εκτέλεση αποθηκευμένων εντολών. Αντί να τα πληκτρολογείτε επανειλημμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ιστορικό για να τα εκτελείτε όσο συχνά θέλετε σε λιγότερο χρόνο. Τα παρακάτω βήματα θα σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία:

  1. Ανοίξτε το παράθυρο της γραμμής εντολών, εκτελέστε τις κατάλληλες εντολές και αποκτήστε πρόσβαση στο ιστορικό.
  2. Σαρώστε τη λίστα μέχρι να βρείτε την επιθυμητή καταχώρηση και θυμηθείτε τον αριθμό στην αρχή της γραμμής.
  3. Πατήστε το πλήκτρο F9 και πληκτρολογήστε τον αριθμό της εντολής που θέλετε να επαναλάβετε.
  4. Πατήστε «Enter» για να ολοκληρώσετε την ενέργεια.

Ελέγξτε το ιστορικό εντολών με το Doskey

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εντολή για πρόσβαση στο ιστορικό της γραμμής εντολών στον υπολογιστή σας με Windows 10. Οι περισσότεροι χρήστες έχουν μικρή δυσκολία στη χρήση αυτής της μεθόδου. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε:

  1. Εκκινήστε τη γραμμή εντολών από το μενού Έναρξη και πληκτρολογήστε το ακόλουθο αναδυόμενο παράθυρο:doskey /history
  2. Πατήστε Enter.”
  3. Οι εντολές που έχετε εκτελέσει στην ενεργή περίοδο λειτουργίας θα εμφανιστούν στο παράθυρο της γραμμής εντολών.
  4. Εξετάστε το ιστορικό σας και επιλέξτε την κατάλληλη εντολή χρησιμοποιώντας τα βέλη “Επάνω” και “Κάτω”.
  5. Πατήστε «Enter» για να επαναλάβετε την εντολή.

Εάν για κάποιο λόγο τα βέλη στο πληκτρολόγιό σας δεν λειτουργούν σωστά, μπορείτε να αντιγράψετε την εντολή από το ανακτηθέν ιστορικό. Επικολλήστε το στο παράθυρο της γραμμής εντολών και πατήστε “Enter” για να το εκτελέσετε ξανά.

Δυστυχώς, όταν κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, τα Windows θα διαγράψουν το ιστορικό εντολών σας από το πρόγραμμα και θα το επανεκκινήσουν για τη νέα περίοδο λειτουργίας. Εάν έχετε εκτελέσει ορισμένες χρήσιμες εντολές που θέλετε να αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση, μπορείτε να επιλύσετε αυτό το ζήτημα αποθηκεύοντας το ιστορικό εντολών ως αρχείο TXT. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το κάνετε:

  1. Εκκινήστε τη γραμμή εντολών και δείτε το ιστορικό εντολών σας.
  2. Εισαγω “doskey /HISTORY > history.txt” στο παράθυρο της γραμμής εντολών.

Αυτή η ενέργεια θα αποθηκεύσει το ιστορικό ως αρχείο TXT στο φάκελο Χρήστες των Windows.

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαγράψετε το ιστορικό εντολών σας είναι να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Αλλά αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα, μπορείτε να πατήσετε “Alt + F7” για να διαγράψετε δεδομένα από την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας.

Έλεγχος του ιστορικού γραμμής εντολών σε υπολογιστή με Windows 11

Τα Windows 11 διαθέτουν το Terminal, το αναβαθμισμένο πρόγραμμα κονσόλας. Ωστόσο, πολλοί που έχουν χρησιμοποιήσει υπολογιστές με Windows για χρόνια εξακολουθούν να προτιμούν να εργάζονται με τη γραμμή εντολών παρά με το PowerShell ή το Terminal.

Μπορείτε να προβάλετε το ιστορικό εντολών σας σε έναν υπολογιστή με Windows 11 με δύο τρόπους. Αρχικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο F7. Ή, μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή “doskey”.

Ελέγξτε το ιστορικό της γραμμής εντολών με τη συντόμευση πληκτρολογίου

Η συντόμευση F7 θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση στο ιστορικό εντολών σας σε ελάχιστο χρόνο. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να το κάνετε:

  1. Πατήστε το κουμπί «Έναρξη».
  2. Πληκτρολογήστε “Command Prompt” στη γραμμή αναζήτησης και επιλέξτε το κορυφαίο αποτέλεσμα.
  3. Πατήστε το πλήκτρο “F7”.

Αυτή η ενέργεια θα δημιουργήσει μια γραφική διεπαφή που εμφανίζει μια λίστα εντολών που έχετε εκτελέσει κατά την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας. Σημειώστε ότι η λίστα θα περιέχει ακόμη και λανθασμένες εντολές.

Καθώς προβάλλετε το ιστορικό σας, χρησιμοποιήστε τα βέλη “Επάνω” και “Κάτω” στο πληκτρολόγιό σας για να επιλέξετε την εντολή που θέλετε να εκτελέσετε ξανά.

Όταν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε, επιλέξτε το πλήκτρο “Esc” για να κλείσετε το παράθυρο.

Ελέγξτε το ιστορικό της γραμμής εντολών με το Doskey

Η εντολή “doskey” μπορεί να ανακαλέσει εντολές που εκτελέστηκαν προηγουμένως, να επεξεργαστεί γραμμές εντολών και ακόμη και να δημιουργήσει μακροεντολές στο πρόγραμμα Γραμμής εντολών. Για να το χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε το ιστορικό εντολών σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Πατήστε το κουμπί «Έναρξη».
  2. Εισαγάγετε “Γραμμή εντολών” στη γραμμή αναζήτησης και πατήστε το επάνω αποτέλεσμα για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα.
  3. Πληκτρολογήστε τα ακόλουθα στο παράθυρο της γραμμής εντολών:doskey /history
  4. Πατήστε “Enter”.

Το τρέχον ιστορικό σας θα πρέπει να εμφανίζεται στην οθόνη.

Με αυτή τη μέθοδο, δεν μπορείτε να επιλέξετε εντολές τόσο εύκολα όσο με το πλήκτρο F7. Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συντομεύσεις πληκτρολογίου για να ελέγξετε το ιστορικό σας και να εκτελέσετε ξανά τις εντολές που έχουν ήδη εκτελεστεί.

Μπορείτε επίσης να εξαγάγετε το ιστορικό εντολών και να το αποθηκεύσετε σε έναν φάκελο για γρήγορη πρόσβαση. Την επόμενη φορά που δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την ακριβή εντολή, απλώς ελέγξτε το έγγραφο για να ανανεώσετε τη μνήμη σας. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αποθηκεύσετε το ιστορικό εντολών σας:

  1. Κάντε κλικ στο “Start” και πληκτρολογήστε “Command Prompt” στη γραμμή αναζήτησης.
  2. Επιλέξτε το κορυφαίο αποτέλεσμα για να ανοίξετε το πρόγραμμα και επιλέξτε “Εκτέλεση ως διαχειριστής”.
  3. Εισαγάγετε την ακόλουθη γραμμή στο παράθυρο της εφαρμογής:doskey /h >c:\cmd_history.txt
  4. Πατήστε Enter.”

Φροντίστε να αντικαταστήσετε το “doskey /h > c:\cmd_history.txt” με το όνομα και τη διαδρομή του φακέλου όπου θα διατηρήσετε το εξαγόμενο ιστορικό.

FAQ

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Terminal και Command Prompt;

Και τα δύο προγράμματα είναι κελύφη γραμμής εντολών που μπορούν να αντιμετωπίσουν σφάλματα και να διαχειριστούν τη συντήρηση του συστήματος. Ωστόσο, η γραμμή εντολών είναι πιο φιλική προς το χρήστη και κατάλληλη για καθημερινές εργασίες. Από την άλλη πλευρά, το Terminal έχει πιο προηγμένες λειτουργίες και επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν πολλές εργασίες ή να εργάζονται σε πολλά έργα ταυτόχρονα.

Η επιθυμία σας είναι της γραμμής εντολών, Λοιπόν, εντολή

Παρόλο που ορισμένοι χρήστες αισθάνονται άβολα όταν μπερδεύονται με τη Γραμμή εντολών, φοβούμενοι ότι θα προκαλέσουν προβλήματα λογισμικού, η ανάκτηση του ιστορικού εντολών σας είναι σχετικά γρήγορη και εύκολη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο F7 για πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ή να εκτελέσετε την εντολή “doskey”. Να θυμάστε ότι το πρόγραμμα εμφανίζει μόνο δεδομένα από την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας, επομένως ίσως είναι καλή ιδέα να αποθηκεύσετε το ιστορικό εντολών στον υπολογιστή σας για γρήγορη πρόσβαση.

Έχετε ψάξει για το ιστορικό εντολών σας στο παρελθόν; Ποια από τις παραπάνω μεθόδους χρησιμοποιήσατε; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here