Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU σε έναν υπολογιστή με Windows 11

0
84

Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία κάθε υπολογιστή. Παρέχει τις οδηγίες λειτουργίας και την ισχύ επεξεργασίας που χρειάζονται οι υπολογιστές για να λειτουργήσουν και να ολοκληρώσουν εργασίες. Εάν η θερμοκρασία της CPU είναι πάνω από το κανονικό, ο υπολογιστής σας μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα απόδοσης και ακόμη και αποτυχία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της CPU και να διασφαλίζετε ότι όλα λειτουργούν ομαλά.

Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU σε έναν υπολογιστή με Windows 11

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς να ελέγχετε τη θερμοκρασία της CPU στα Windows 11, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει διάφορους τρόπους για να το κάνετε αυτό.

Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU στα Windows 11

Η CPU είναι ο κύριος μαριονέτας του υπολογιστή σας – ελέγχει κάθε διαδικασία. Οι υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραστική αλλαγή στην απόδοση, αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων και καθυστερήσεων και, τελικά, πλήρη αστοχία.

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας της CPU δεν είναι τόσο απλός όσο νομίζει κανείς. Δεν υπάρχει ενσωματωμένο εικονίδιο που να σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία με λίγα μόνο κλικ. Ευτυχώς, η επίτευξη της θερμοκρασίας της CPU δεν είναι περίπλοκη, αλλά χρειάζεται λίγη δουλειά.

Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU στα Windows 11 με το BIOS/UEFI

Οι χρήστες των Windows 11 μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία της CPU μεταβαίνοντας στο BIOS/UEFI. Δεδομένου ότι το BIOS/UEFI δεν είναι κάτι στο οποίο μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση κάνοντας κλικ σε ένα εικονίδιο, θα καλύψουμε τους δύο πιο συνηθισμένους τρόπους για να το βρείτε και να δείτε τη θερμοκρασία της CPU.

Μεταβείτε στο BIOS/UEFI κατά την εκκίνηση και ελέγξτε τη θερμοκρασία της CPU

Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στο BIOS/UEFI είναι να χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο πλήκτρο πρόσβασης κατά την εκκίνηση. Λάβετε υπόψη ότι το πλήκτρο πρόσβασης είναι ειδικό για τον κατασκευαστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να πατήσετε F12, F2, F10 ή F1. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιο πλήκτρο πρέπει να πατήσετε για να μεταβείτε στο BIOS/UEFI, ελέγξτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή ή βρείτε την απάντηση στο εγχειρίδιο οδηγιών.

Δείτε πώς φαίνεται η διαδικασία:

  1. Ενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας.
  2. Πατήστε το σχετικό πλήκτρο για να μεταβείτε στο BIOS/UEFI.
  3. Αναζητήστε μια καρτέλα με το όνομα “CPU” ή “Performance Monitor”. Εδώ, θα δείτε τη θερμοκρασία της CPU εκφρασμένη σε βαθμούς Κελσίου και άλλες πληροφορίες σχετικά με την CPU σας.

Αν και αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος πρόσβασης στο BIOS/UEFI, απαιτεί ταχύτητα. Εάν ο υπολογιστής σας εκκινεί γρήγορα, ενδέχεται να μην μπορείτε να πατήσετε το σχετικό πλήκτρο εγκαίρως. Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να φτάσετε στο BIOS/UEFI.

Μεταβείτε στο BIOS/UEFI χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις και ελέγξτε τη θερμοκρασία της CPU

Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιο κλειδί να χρησιμοποιήσετε για πρόσβαση στο BIOS/UEFI κατά την εκκίνηση ή χάσατε την ευκαιρία να το πατήσετε, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να μεταβείτε στο BIOS/UEFI μέσω των ρυθμίσεων και να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU. Απλώς ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Εκκινήστε το μενού Έναρξη και επιλέξτε το εικονίδιο με το γρανάζι για να μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”.
  2. Επιλέξτε «Σύστημα» στο αριστερό μενού.
  3. Επιλέξτε «Ανάκτηση» στα δεξιά και πατήστε «Επανεκκίνηση τώρα».
  4. Θα δείτε το αναδυόμενο παράθυρο “Θα κάνουμε επανεκκίνηση της συσκευής σας, ώστε να αποθηκεύσετε την εργασία σας” στην οθόνη. Αφού αποθηκεύσετε την εργασία σας, επιλέξτε “Επανεκκίνηση τώρα”.
  5. Θα εμφανιστεί ένα μενού τριών επιλογών. Επιλέξτε «Αντιμετώπιση προβλημάτων».
  6. Επιλέξτε “Σύνθετες επιλογές”.
  7. Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις υλικολογισμικού UEFI» και επιλέξτε «Επανεκκίνηση».
  8. Πατήστε “BIOS Setup” και βρείτε “CPU” ή “Performance Monitor” για να εμφανίσετε τη θερμοκρασία της CPU.

Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU στα Windows 11 με εφαρμογές τρίτων

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU στα Windows 11 είναι η χρήση εφαρμογών τρίτων. Ίσως αναρωτιέστε γιατί κάποιος θα κατέβαζε μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή για να δει τη θερμοκρασία της CPU όταν έχει πρόσβαση στο BIOS/UEFI. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η παρακολούθηση των θερμικών. Συγκεκριμένα, το BIOS/UEFI εμφανίζει μόνο την τρέχουσα θερμοκρασία και δεν παρέχει πληροφορίες για τις ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες ή το φορτίο κάτω από το οποίο βρίσκονται οι διαφορετικοί πυρήνες. Με τις εφαρμογές, μπορείτε να λάβετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη CPU σας και να δημιουργήσετε μοτίβα που προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας.

Παρακάτω, θα καλύψουμε τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές τρίτων για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της CPU.

Θερμοκρασία πυρήνα

Θερμοκρασία πυρήνα είναι μια συμπαγής εφαρμογή με μοναδικό σκοπό την παρακολούθηση της θερμοκρασίας της CPU. Δείτε πώς μπορείτε να το εγκαταστήσετε:

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας, μεταβείτε σε αυτό δικτυακός τόποςκαι κατεβάστε το Core Temp.
  2. Να είστε προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής γιατί μπορεί να καταλήξετε να εγκαταστήσετε περιττά παιχνίδια στη διαδικασία. Καταργήστε την επιλογή του πλαισίου ελέγχου δίπλα στο “Build Your Kingdom with Goodgame Empire. Ξεκινήστε το παιχνίδι από το εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας σας.”
  3. Εκτελέστε τη θερμοκρασία πυρήνα. Οι ενδείξεις θερμοκρασίας της CPU θα εμφανίζονται στο κάτω μέρος. Δίπλα, θα δείτε την ελάχιστη και τη μέγιστη θερμοκρασία.

Η θερμοκρασία πυρήνα εμφανίζει τη θερμοκρασία της CPU σε βαθμούς Κελσίου από προεπιλογή. Εάν θέλετε να το αλλάξετε αυτό, πρέπει να κάνετε τα εξής:

  1. Μεταβείτε στις “Επιλογές”.
  2. Πατήστε «Ρυθμίσεις».
  3. Ανοίξτε την καρτέλα “Εμφάνιση”.
  4. Επισημάνετε το πλαίσιο ελέγχου δίπλα στο “Εμφάνιση θερμοκρασιών σε Φαρενάιτ”.

Ανοίξτε την οθόνη υλικού

Ανοίξτε την οθόνη υλικού είναι μια άλλη εφαρμογή που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία της CPU. Οι παρακολουθούμενες τιμές μπορούν να εμφανίζονται στο δίσκο συστήματος ή σε ένα προσαρμόσιμο gadget, επιτρέποντάς σας να παραμένετε πάντα στην κορυφή της θερμοκρασίας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να χρησιμοποιήσετε το Open Hardware Monitor για να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU:

  1. Εκκινήστε το πρόγραμμα περιήγησής σας, επισκεφθείτε αυτό δικτυακός τόποςκαι κατεβάστε το Open Hardware Monitor.
  2. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγκατάστασης.
  3. Εκτελέστε το Open Hardware Monitor και επιλέξτε τον κλάδο “Temperatures”.

Εδώ, θα δείτε την τρέχουσα και τη μέγιστη θερμοκρασία. Εκτός από την παρακολούθηση της θερμοκρασίας της CPU, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για να ελέγξετε τις τάσεις, τις ταχύτητες ανεμιστήρα, τις ταχύτητες φορτίου και ρολογιού κ.λπ.

Speccy

Speccy είναι ένα προηγμένο εργαλείο πληροφοριών συστήματος για τον υπολογιστή σας. Σας επιτρέπει να λαμβάνετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την απόδοση κάθε εξαρτήματος υλικού στον υπολογιστή σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να χρησιμοποιήσετε το Speccy για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας της CPU:

  1. Εκκινήστε το πρόγραμμα περιήγησής σας, μεταβείτε σε αυτό δικτυακός τόποςκαι κατεβάστε το Speccy.
  2. Ολοκληρώστε τη διαδικασία εγκατάστασης ακολουθώντας τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.
  3. Ανοίξτε το Speccy. Η αρχική οθόνη παρέχει μια σύνοψη των κύριων στοιχείων του συστήματος.
  4. Επιλέξτε την καρτέλα “CPU”. Θα δείτε τη θερμοκρασία στο κάτω μέρος.

Τι προκαλεί την υψηλή θερμοκρασία της CPU;

Όπως αναφέρθηκε, η υψηλή θερμοκρασία της CPU θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα απόδοσης και αποτυχία. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους πιο συνηθισμένους λόγους για την υψηλή θερμοκρασία της CPU και να λάβετε προφυλάξεις για να την αποτρέψετε.

Overclocking

Το overclocking αυξάνει τον ρυθμό ρολογιού ενός υπολογιστή πάνω από τον ρυθμό που έχει πιστοποιήσει ο κατασκευαστής. Ουσιαστικά, σημαίνει ότι τρέχετε ένα πιο αργό τσιπ σε υψηλότερες ταχύτητες. Εάν δεν ξέρετε τι κάνετε και δεν χρησιμοποιείτε τα σωστά εργαλεία, το overclocking θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και να προκαλέσει βλάβη στον επεξεργαστή σας.

Παλιός Υπολογιστής

Τα παλαιότερα μοντέλα υπολογιστών απλά δεν είναι αρκετά ισχυρά για να χειριστούν τις σημερινές απαιτητικές εφαρμογές και παιχνίδια. Εάν διαθέτετε έναν παλαιότερο υπολογιστή που υπερθερμαίνεται συνεχώς, είναι πολύ πιθανό επειδή η CPU λειτουργεί πιο σκληρά από το κανονικό για την επεξεργασία διαφορετικών προγραμμάτων και εφαρμογών.

Κακή Συντήρηση

Η κακή συντήρηση είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για υψηλές θερμοκρασίες CPU. Όταν συσσωρεύεται σκόνη γύρω από τους ανεμιστήρες ψύξης, δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, οδηγώντας σε υπερθέρμανση.

Η συντήρηση δεν αναφέρεται μόνο στο εξωτερικό του υπολογιστή. Η ύπαρξη πολλών περιττών εφαρμογών που καταλαμβάνουν χώρο και λειτουργούν στο παρασκήνιο μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερθέρμανση. Η φροντίδα του εσωτερικού είναι εξίσου σημαντική.

Λεπτό Laptop

Οι λεπτότεροι φορητοί υπολογιστές τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υπερθέρμανσης. Δηλαδή, οι λεπτοί φορητοί υπολογιστές δεν μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλους ανεμιστήρες που εξασφαλίζουν σωστή ψύξη. Αυτό δεν είναι πρόβλημα εάν είστε απλός χρήστης που χρειάζεται φορητό υπολογιστή για σερφάρισμα στο Διαδίκτυο ή επεξεργασία κειμένου. Ωστόσο, εάν εκτελείτε απαιτητικά παιχνίδια, εφαρμογές ή προγράμματα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λεπτότεροι φορητοί υπολογιστές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα θερμότητας πολύ πιο γρήγορα.

Κακόβουλο λογισμικό

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να βλάψει οποιονδήποτε υπολογιστή, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρό είναι. Εάν εισέλθει κακόβουλο λογισμικό στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κανονική λειτουργία του και να κάνει την CPU να εργαστεί πολύ πιο σκληρά για να επιτύχει τα συνηθισμένα αποτελέσματα. Όπως είναι λογικό, αυτό οδηγεί σε υπερθέρμανση και προβλήματα απόδοσης.

Πώς να αποτρέψετε τις υψηλές θερμοκρασίες CPU

Υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία της CPU είναι εντός κανονικού εύρους.

Αγοράστε έναν ανεμιστήρα ψύξης

Εάν διαθέτετε φορητό υπολογιστή, ένας ανεμιστήρας ψύξης μπορεί να βοηθήσει στη διάχυση της θερμότητας από τον φορητό υπολογιστή και να εξασφαλίσει ομαλή απόδοση. Συνδέεται σε θύρα USB και είναι μια βολική λύση για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών CPU.

Αγοράστε βάση φορητού υπολογιστή

Ο φορητός υπολογιστής σας μπορεί να υπερθερμανθεί εάν οι ανεμιστήρες δεν έχουν αρκετό χώρο για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Μια βάση φορητού υπολογιστή εξασφαλίζει αρκετή ροή αέρα για μεταφορά θερμότητας.

Δώστε προσοχή στον χώρο εργασίας σας

Ένας σκονισμένος χώρος εργασίας σημαίνει συχνά σκονισμένους ανεμιστήρες υπολογιστή. Εάν θέλετε να μειώσετε τη θερμοκρασία της CPU, διατηρήστε τον χώρο εργασίας σας χωρίς σκόνη. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες και οι αεραγωγοί δεν είναι φραγμένοι και ότι υπάρχει αρκετή ροή αέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες.

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας

Το να διατηρείτε τον υπολογιστή σας καθαρό είναι απαραίτητο για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών CPU. Ελέγχετε τον υπολογιστή σας για σκόνη κάθε τόσο και χρησιμοποιήστε κονσερβοποιημένο αέρα για να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας σχολαστικά. Εάν χρειάζεται να καθαρίσετε τη βρωμιά, χρησιμοποιήστε Q-tips ή ένα πανί.

Εφαρμόστε ξανά θερμική πάστα

Η θερμική πάστα εξασφαλίζει τη μεταφορά θερμότητας από τη CPU στους ψύκτες. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η πάστα μπορεί να στεγνώσει και να μειώσει τη μεταφορά θερμότητας. Εάν υποψιάζεστε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα νέο στρώμα θερμικής πάστας.

Να είστε προσεκτικοί κατά το Overclocking

Όπως αναφέρθηκε, το overclocking μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση της CPU και να οδηγήσει σε αστοχία του συστήματος. Εάν θέλετε να κάνετε overclock, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά προγράμματα και αξεσουάρ για να βοηθήσετε την CPU σας να παραμείνει δροσερή.

Το να έχεις ζεστό υπολογιστή δεν είναι ωραίο

Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας της CPU σάς επιτρέπει να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να την επαναφέρετε στο κανονικό. Ενώ οι ιδανικές θερμοκρασίες CPU ποικίλλουν ανάλογα με τον επεξεργαστή, ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι οτιδήποτε πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου είναι ανησυχητικό. Ευτυχώς, μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της CPU με ευκολία, είτε μπαίνοντας στο BIOS/UEFI είτε χρησιμοποιώντας εφαρμογές τρίτων.

Αντιμετώπισε ποτέ ο υπολογιστής σας προβλήματα υπερθέρμανσης; Καταφέρατε να προσδιορίσετε την αιτία; Πείτε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here