Πώς να δείτε τις εφαρμογές που σας παρακολουθούν στο Facebook και να τις σταματήσετε

0
41
AndroidPIT shutterstock 558278971 Facebook
© shutterstock, NextPit

Το Facebook βρίσκεται επί του παρόντος σε σκάνδαλο, αφού αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία δεδομένων Cambridge Analytica συγκέντρωσε τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών χωρίς την άδειά τους. Υπό το πρίσμα αυτού, μπορεί να αναρωτιέστε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για εφαρμογές όπως αυτή που λαμβάνουν τα δεδομένα σας. Στην πραγματικότητα, μπορείτε. Θα σας δείξουμε πώς.

  • Θα ήταν τρέλα να εμπιστευτείς το Facebook στο μέλλον
  • Γιατί ο Mark Zuckerberg δεν πρόκειται να διορθώσει τα προβλήματα με το Facebook

Ένα από τα πιο ανησυχητικά πράγματα σχετικά με το σκάνδαλο απορρήτου του Facebook είναι ότι η Cambridge Analytica δεν έλαβε τα δεδομένα μέσω hack ή σπάζοντας το σύστημα, αλλά μέσω μιας νόμιμης εφαρμογής Facebook που συνέλεγε τα δεδομένα των χρηστών, καθώς και τα δεδομένα όλων. οι φίλοι τους.

Πηδάω σε:

Όταν κάνετε λήψη μιας εφαρμογής ή συνδέεστε σε έναν ιστότοπο με το Facebook, αυτές οι εταιρείες μπορούν να δουν ορισμένες πληροφορίες στο προφίλ σας στο Facebook. Για παράδειγμα, τη διεύθυνση email, τον αριθμό τηλεφώνου, το ιστορικό απασχόλησης/εκπαίδευσης και την τρέχουσα τοποθεσία σας, ανάλογα με τη μεμονωμένη εφαρμογή. Το βασικό πράγμα που ξεχνούν οι περισσότεροι είναι ότι αν μοιράζεστε αυτά τα δεδομένα με φίλους, τότε οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από αυτούς τους φίλους μπορούν επίσης να δουν αυτές τις πληροφορίες.

Τώρα, ορισμένα ευαίσθητα δεδομένα όπως το όνομά σας, ο αριθμός τηλεφώνου σας και ο εργοδότης σας κρυπτογραφούνται από το Facebook για την προστασία του απορρήτου σας, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το Facebook να πουλάει αυτά τα δεδομένα μαζικά σε διαφημιστές και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για στόχευση και να παρακολουθείτε εσάς και τον πληθυσμό γενικά.

Δεδομένου ότι το Facebook κερδίζει από την κοινή χρήση δεδομένων χρηστών, δεν μπορούμε απαραίτητα να το αφήσουμε στην εταιρεία να διατηρεί τα πράγματα όσο ασφαλή θα θέλαμε. Επομένως, είναι καλή πρακτική να κάνετε μια βουτιά στις ρυθμίσεις κάθε τόσο και να καθαρίζετε το σπίτι. Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές του Facebook χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας.

Πώς να βρείτε και να ελέγξετε τις εφαρμογές που σας παρακολουθούν στο Facebook

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας στο Facebook, με μικρές μόνο διαφορές στη μέθοδο, αλλά θα περιγράψουμε και τους δύο βήμα προς βήμα παρακάτω:

Πώς να βρείτε και να σταματήσετε τις εφαρμογές Facebook να σας παρακολουθούν σε επιτραπέζιο υπολογιστή/πρόγραμμα περιήγησης ιστού:

  1. Αρχικά, μεταβείτε στο σύμβολο βέλους πάνω δεξιά στη σελίδα σας στο Facebook.
  2. Επιλέξτε Ρυθμίσεις από το αναπτυσσόμενο μενού
  3. Μόλις μπείτε στις ρυθμίσεις, επιλέξτε Εφαρμογές (θα πρέπει να είναι στα αριστερά)
  4. Όταν συνδεθείτε με το Facebook, θα δείτε τις εφαρμογές να σας παρακολουθούν
  5. Πατήστε Εμφάνιση όλων για να δείτε την πλήρη λίστα (είχα 47!)
  6. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την εφαρμογή για να δείτε τις επιλογές σας—μπορείτε να επεξεργαστείτε τα δικαιώματα της εφαρμογής ή να την καταργήσετε εντελώς
  7. Εάν κάνετε κύλιση προς τα κάτω και εξερευνήσετε την ενότητα Ρυθμίσεις > Εφαρμογές, θα βρείτε περισσότερες επιλογές. Μπορείτε να ρυθμίσετε το Facebook να συνδέεται και να παίζει παιχνίδια ανώνυμα, για παράδειγμα.
  8. Αυτό είναι σημαντικό: επιλέξτε Εφαρμογές Άλλες Χρήση για να περιορίσετε τις πληροφορίες που μπορούν να λάβουν οι εφαρμογές των φίλων σας.
facebookdesktop

Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα αναγνωρίσετε καν τις εφαρμογές που σας παρακολουθούν. / © NextPit (στιγμιότυπο οθόνης)

Εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Facebook για κινητά:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή, πατήστε το σύμβολο των 3 γραμμών επάνω δεξιά
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στις Ρυθμίσεις λογαριασμού, ανοίξτε το
  3. Επιλέξτε Εφαρμογές
  4. Πατήστε Σύνδεση μέσω Facebook για να δείτε τη λίστα των εφαρμογών
  5. Επιλέξτε κάθε εφαρμογή ξεχωριστά για να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις—υπάρχει η επιλογή Κατάργηση εφαρμογής ακριβώς στο κάτω μέρος
  6. Πατήστε Εφαρμογές που χρησιμοποιούν άλλοι για να ελέγξουν τι μπορούν να βλέπουν οι εφαρμογές των επαφών σας για εσάς
  7. Πατήστε Πλατφόρμα για να ελέγξετε τις ειδοποιήσεις και τη σύνδεση σε παιχνίδια με το Facebook
Facebook

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές στο κινητό. / © NextPit (στιγμιότυπο οθόνης)

Πηγαίνοντας μπροστά

Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook για κάποιο χρονικό διάστημα ή πολύ ενεργά, μπορεί να εκπλαγείτε με τις εφαρμογές που έχουν άδεια να σας παρακολουθούν. Είχα έναν λογαριασμό στο Facebook για πάνω από μια δεκαετία και είδα ότι αυτά τα φαινομενικά αβλαβή παιχνίδια και τα κουίζ που έκαναν κλικ σε πιο αθώες εποχές εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μου!

  • Δεν αισθάνεστε ακόμα καλά με το Facebook; Δείτε πώς μπορείτε να διαγράψετε οριστικά τον λογαριασμό σας
  • Γιατί το απόρρητο έχει σημασία για όλους (και όχι μόνο για όσους έχουν κάνει κάτι λάθος)

Στο μέλλον, προσέξτε οποιαδήποτε εφαρμογή, παιχνίδι ή κουίζ που μοιράζονται φίλοι. Ίσως να μην αξίζει τα λίγα δευτερόλεπτα διασκέδασης για να μάθετε ποιος τηλεοπτικός χαρακτήρας είστε, πώς θα φαίνεστε σε 20 χρόνια και άλλες τέτοιες ανοησίες. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχετε, τότε μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σας για να περιορίσετε την κοινή χρήση δεδομένων.

Έχετε χρησιμοποιήσει αυτήν τη μέθοδο για να κάνετε τα δεδομένα σας πιο ασφαλή; Σας εξέπληξε αυτό που βρήκατε;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here