Μείνετε ασφαλείς στο Telegram: 5 τρόποι για να βελτιώσετε το απόρρητό σας

0
60
Telegram Incognito
© Natee Meepian / Shutterstock.com

Το Telegram είναι μια από τις πιο αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για το WhatsApp – και επίσης μια από τις πιο πλούσιες σε χαρακτηριστικά εφαρμογές ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων. Αλλά δεν είναι απαραίτητα το πιο φιλικό προς το απόρρητο, οπότε το NextPit θα σας δείξει πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας όσο το δυνατόν περισσότερο στο Telegram.

Αυτό είναι κάτι που έχω ήδη αναφέρει στην κριτική μου στο Telegram: Οι τυπικές ρυθμίσεις απλώς δεν είναι καλές. Από προεπιλογή, το Telegram εμφανίζει τον αριθμό τηλεφώνου σας δημόσια και ολόκληρη η λίστα επαφών μου θα λάβει μια ειδοποίηση τη στιγμή που θα δημιουργήσω έναν λογαριασμό.

  • Διαβάστε επίσης: Telegram: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προσωπικά, μισώ αυτό το είδος ανεπιθύμητης αλληλεπίδρασης όπου κάποιος άλλος μπορεί να δει ή να γνωρίζει αν είμαι σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή όχι. Ευτυχώς, το Telegram προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες ασφάλειας και απορρήτου που βοηθούν στον έλεγχο της ορατότητάς του εντός της εφαρμογής.

Πίνακας περιεχομένων:

Αποφασίστε ποιος μπορεί να σας προσθέσει σε μια ομάδα ή μια κλήση

Το Telegram προσφέρει αρκετές επιλογές για να διαχειριστείτε ποιος μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον λογαριασμό σας και ποιος δεν μπορεί. Ένα από αυτά θα βρίσκεται κάτω από τις ρυθμίσεις δικαιωμάτων που υποδεικνύουν ποιος μπορεί να προσθέσει τον λογαριασμό σας σε μια ομάδα ή μια κλήση.

  • Διαβάστε επίσης: Πώς να βρείτε και να εγγραφείτε σε μια ομάδα Telegram;

Αυτό σας επιτρέπει να επιλέξετε και να αποτρέψετε οποιονδήποτε από το να σας προσθέσει σε μια ομάδα ή κλήση χωρίς να το γνωρίζετε ή απλώς να περιορίσετε αυτήν την άδεια στις επαφές σας ή μόνο σε ορισμένες από αυτές. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή κατά τη γνώμη μου, ειδικά επειδή το προφίλ σας είναι δημόσια προσβάσιμο από όλα τα μέλη μιας ομάδας.

Για να διαχειριστείτε αυτά τα δικαιώματα:

  1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, επιλέξτε Απόρρητο και ασφάλεια
  2. Μεταβείτε στις Ομάδες και/ή στις κλήσεις
  3. Επιλέξτε ποιος μπορεί να σας προσθέσει σε μια ομάδα ή/και μια κλήση: Όλοι, Οι επαφές μου (ή Κανείς μόνο για κλήσεις)
απόρρητο τηλεγραφήματος πώς να σταματήσετε την προσθήκη σε ομάδες

Δεν μπορείτε να εμποδίσετε όλες τις επαφές σας να σας προσθέσουν σε μια ομάδα στο Telegram / © NextPit

Δεν μπορείτε να ορίσετε την άδεια σε Κανένας για προσθήκη σε μια ομάδα. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορείτε να περιορίσετε αυτήν την αλληλεπίδραση μόνο στις επαφές σας. Ωστόσο, είναι δυνατό να προσθέσετε εξαιρέσεις, επιτρέποντάς σας να απαγορεύσετε σε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες επαφές να σας προσθέσουν σε ομάδες. Απλώς προσθέστε τα με μη αυτόματο τρόπο στη λίστα στην περιοχή Προσθήκη εξαιρέσεων.

Όταν πρόκειται για κλήσεις, είναι εντελώς διαφορετικό παιχνίδι μπάλας. Μπορείτε να ορίσετε την άδεια σε Κανένας, έτσι ώστε κανένας χρήστης να μην μπορεί να σας προσθέσει σε μια κλήση. Και μπορείτε επίσης να προσθέσετε εξαιρέσεις με δύο τρόπους – είτε για να επιτρέψετε σε μία ή περισσότερες επαφές της επιλογής σας να σας καλούν παρά τον περιορισμό που έχει οριστεί σε Κανείς είτε για να τις αποτρέψετε από το να σας καλούν εάν ο περιορισμός έχει οριστεί σε Οι Επαφές μου ή Όλοι.

απόρρητο τηλεγραφήματος πώς να σταματήσετε να προστίθεται στις κλήσεις

Μπορείτε να αποκλείσετε οποιονδήποτε να σας καλεί στο Telegram. / © NextPit

Απόκρυψη του αριθμού τηλεφώνου σας

Αυτό είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό και αυτό που γνωρίζουν ήδη οι περισσότεροι χρήστες του Telegram, αλλά είναι επίσης ίσως το πιο χρήσιμο για έναν νέο χρήστη. Από προεπιλογή, ο αριθμός τηλεφώνου σας δημοσιοποιείται στο Telegram. Εάν είστε σε μια δημόσια ομάδα, όποιος βλέπει το προφίλ σας μπορεί επίσης να δει τον αριθμό σας.

  • Διαβάστε επίσης τον αναλυτικό οδηγό μας: Πώς να αποκρύψετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Telegram

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν εκκινείτε την εφαρμογή για πρώτη φορά είναι να αποκρύψετε τον αριθμό σας. Ευτυχώς, είναι εξαιρετικά εύκολο να το κάνετε:

  • Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις ακολουθούμενες από την ενότητα Απόρρητο και ασφάλεια
  • Επιλέξτε Αριθμός τηλεφώνου
  • Στην ενότητα Ποιος μπορεί να δει τον αριθμό τηλεφώνου μου;, επιλέξτε Κανένας
  • Στην ενότητα Ποιος μπορεί να με βρει με τον αριθμό μου;, επιλέξτε Οι επαφές μου
πώς να αποκρύψετε τον αριθμό τηλεφώνου τηλεγράφημα ENG

Δείτε πώς μπορείτε να αποκρύψετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Telegram / © NextPit

Για άλλη μια φορά, δεν μπορείτε να εμποδίσετε όλους να σας βρουν μέσω του αριθμού τηλεφώνου σας. Κάποιος στις επαφές σας θα εξακολουθεί να μπορεί να σας βρει. Θα πρέπει να διαγράψετε ή/και να αποκλείσετε αυτήν την επαφή εάν θέλετε να παραμείνετε πραγματικά ανώνυμοι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε εξαιρέσεις για μία ή περισσότερες μεμονωμένες επαφές, ώστε να μην μπορούν να σας βρουν.

Απόκρυψη της κατάστασής σας στο διαδίκτυο και της τελευταίας σας εμφάνισης

Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε τα τικ που δείχνουν αν έχετε λάβει/δεί ένα μήνυμα. Στο Telegram, ωστόσο, μπορείτε ακόμα να αποκρύψετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο ή την τελευταία φορά που ήσασταν ενεργός από τα αδιάκριτα βλέμματα άλλων χρηστών, ώστε να μην ενοχλείστε κάθε φορά που συνδέεστε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Δείτε πώς μπορείτε να αποκρύψετε την κατάστασή σας σε σύνδεση και τελευταία φορά.

  1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και ακολουθήστε την ενότητα Απόρρητο και ασφάλεια
  2. Μεταβείτε στο Last Seen & Online
  3. Στην ενότητα Ποιος μπορεί να δει την τελευταία φορά που είδατε;, επιλέξτε Κανένας
απόρρητο τηλεγραφήματος πώς να κρύψετε την τελευταία φορά που είδατε στο διαδίκτυο

Δείτε πώς μπορείτε να αποκρύψετε την κατάστασή σας στο διαδίκτυο και την τελευταία φορά που είδατε στο Telegram / © NextPit

Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν θα μπορεί να δει ότι είστε συνδεδεμένοι ή πότε ήσασταν τελευταία φορά στο διαδίκτυο. Αλλά αυτός ο περιορισμός λειτουργεί και με τους δύο τρόπους, και εσείς δεν θα μπορείτε να ελέγξετε αυτές τις πληροφορίες των επαφών σας επίσης. Και αν έχετε αποκλείσει μόνο συγκεκριμένες επαφές, δεν θα μπορείτε να δείτε την κατάστασή τους στο διαδίκτυο ή πότε ήταν τελευταία φορά στο διαδίκτυο, αλλά θα εξακολουθείτε να βλέπετε τέτοιες πληροφορίες με τις επαφές που δεν έχετε ορίσει κανέναν περιορισμό επί.

Σε πρακτικούς όρους, δεν είστε ούτε εντελώς αόρατοι, καθώς το Telegram εξακολουθεί να παρέχει μια πρόχειρη εκτίμηση για το πότε συνδεθήκατε τελευταία φορά. Η μόνη διαφορά είναι ότι εάν έχετε περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα όπως φαίνεται παραπάνω, το Telegram δεν θα εμφανίσει την ακριβή ώρα της τελευταίας σύνδεσής σας. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τη διαφορά μεταξύ της εμφανιζόμενης παρουσίας (αριστερά) και της κρυφής παρουσίας (δεξιά).

απορρήτου τηλεγραφήματος πώς να δεις τελευταία διαφορά

Δημόσια παρουσία (αριστερά) και κρυφή παρουσία (δεξιά) / © NextPit

Υπάρχουν τέσσερις πιθανές κατά προσέγγιση τιμές που εμφανίζει το Telegram κάθε φορά που αποκρύπτετε την τελευταία φορά που είδατε:

  • Τελευταία εμφάνιση πρόσφατα: καλύπτει οποιαδήποτε διάρκεια από 1 δευτερόλεπτο έως 2-3 ημέρες
  • Τελευταία επίσκεψη αυτή την εβδομάδα: μεταξύ 2-3 και 7 ημερών
  • Τελευταία επίσκεψη αυτόν τον μήνα: μεταξύ 6-7 ημερών και ενός μήνα
  • Τελευταία εμφάνιση πριν από πολύ καιρό: περισσότερο από ένα μήνα (αυτό εμφανίζεται πάντα και για χρήστες που έχετε αποκλείσει)

Αποτροπή της κοινής χρήσης του προφίλ σας από τις επαφές σας προωθώντας τα μηνύματά σας

Μια άλλη ανεπιθύμητη αλληλεπίδραση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απορρήτου είναι η δυνατότητα των επαφών σας να μοιράζονται το προφίλ σας προωθώντας ένα από τα μηνύματά σας.

Εκτός από μια μυστική ή ιδιωτική συνομιλία, τα μηνύματά σας μπορούν να προωθηθούν από τις επαφές σας σε άλλες ομάδες ή συζητήσεις. Από προεπιλογή, το προωθημένο μήνυμα περιλαμβάνει το δικό σας (όνομα χρήστη) και επίσης θα ανακατευθύνει οποιονδήποτε στο προφίλ σας πατώντας σε αυτό.

Μπορείτε να διαχειριστείτε αυτήν την πιθανή παγίδα απορρήτου ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις ακολουθούμενες από Απόρρητο και ασφάλεια
  2. Επιλέξτε Προωθημένα μηνύματα
  3. Στην ενότητα Ποιος μπορεί να προσθέσει έναν σύνδεσμο στον λογαριασμό μου κατά την προώθηση των μηνυμάτων μου;, επιλέξτε Κανένας
απόρρητο τηλεγραφήματος πώς να προωθείτε μηνύματα

Πώς να αποτρέψετε την προώθηση των επαφών σας στο προφίλ σας κατά την προώθηση των μηνυμάτων σας / © NextPit

Μπορείτε επίσης να ορίσετε εξαιρέσεις για να επιτρέπετε ή να μην επιτρέπετε συστηματικά μία ή περισσότερες συγκεκριμένες επαφές να συνδέονται με το προφίλ σας κατά την προώθηση των μηνυμάτων σας. Προσωπικά, θα ήθελα την επιλογή να πάω ένα βήμα παραπέρα και απλά να απαγορεύσω την προώθηση των μηνυμάτων μου.

Σημειώστε ότι από τότε που κυκλοφόρησε η έκδοση 8.0 του Telegram στις 31 Αυγούστου, όσοι προωθούν τα μηνύματά σας έχουν την επιλογή να αποκρύψουν το όνομα του αρχικού συγγραφέα πριν μοιραστούν το μήνυμα με άλλους. Επομένως, εάν έχετε επιτρέψει σε επιλεγμένες επαφές να μοιράζονται τα μηνύματά σας, μη διστάσετε να τους ζητήσετε να κρύψουν το όνομά σας.

Μην δημιουργήσετε όνομα χρήστη

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δημόσιο όνομα χρήστη στο Telegram που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τον υπερσύνδεσμο t.me/username που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να επικοινωνήσει μαζί σας στο Telegram χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου σας.

Αυτή είναι μια δυνατότητα που πρέπει να αποφύγετε με κάθε κόστος εάν θέλετε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ιδιωτικοί και ανώνυμοι στο Telegram. Είναι δυνατό για άλλους χρήστες να σας βρουν μέσω αυτού του ονόματος χρήστη, όπου θα εμφανιστείτε στην αναζήτηση επαφών κάτω από τα “καθολικά αποτελέσματα”. Σημειώστε ότι τα άτομα που σας βρίσκουν θα μπορούν να σας στέλνουν μηνύματα, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν τον αριθμό σας.

  • Διαβάστε επίσης: Χρήσιμες συμβουλές και κόλπα για το Telegram

Αυτό είναι αρκετά αντιληπτό, καθώς το Διαδίκτυο περιέχει μια τεράστια αποθήκη ονομάτων χρηστών που συνήθως χρησιμοποιείται για να παραμείνει ανώνυμα, καθώς ποιος μπορεί να πει ποιος βρίσκεται πίσω από τη λαβή του CaptainAvenger_1993; Ωστόσο, στο Telegram, είναι το εντελώς αντίθετο. Ως εκ τούτου, μην δημιουργήσετε ένα όνομα χρήστη για να γλιτώσετε από τέτοιο πονοκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δημιουργήσατε ένα όνομα χρήστη και κάποιος σας ανακάλυψε και επικοινώνησε μαζί σας, αυτό το άτομο δεν θα δει τον αριθμό τηλεφώνου σας (εκτός αν δεν το είδατε εσείς κρυψ’το).

Αυτό είναι όλο για τώρα για αυτόν τον οδηγό για τη χρήση του Telegram ως ανώνυμου χρήστη όσο το δυνατόν περισσότερο, μειώνοντας την παρουσία και την προβολή σας στο διαδίκτυο σε άλλους χρήστες. Αυτές οι μέθοδοι προφανώς δεν είναι τέλειες και είναι αδύνατο να είσαι εντελώς αόρατος στο Telegram. Πιστεύω ότι η εφαρμογή θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να παρέχει ακόμα περισσότερες επιλογές απορρήτου στον χρήστη σε μελλοντικές ενημερώσεις.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο αφορούν αλληλεπιδράσεις (προωθημένα μηνύματα κ.λπ.) των οποίων ο χρήστης δεν έχει κανέναν έλεγχο. Είναι δική μου ευθύνη να εμποδίσω άλλους να αποκαλύψουν την προσωπική μου ζωή; Οχι!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here