Κάμερα υπερύθρων σε smartphone: πώς να τραβήξετε υπέρυθρες φωτογραφίες (με οποιοδήποτε smartphone)

0
90
NextPit υπέρυθρη φωτογραφία diy2
© NextPit

Η λειτουργία Photochrom στο OnePlus 8 Pro έλαβε πολύ λίγη προσοχή αρχικά προτού τελικά «ανακαλυφθεί ξανά» και προκάλεσε μεγάλο σάλο. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι πρόκειται για ένα είδος όρασης με ακτίνες Χ, όπου θα μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες μέσα από πλαστικό και ακόμη και μέσα από ρούχα, αλλά αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Στην πραγματικότητα, μπορείτε επίσης να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες με την υπέρυθρη κάμερα στο τηλέφωνό σας. Θα σας δείξουμε πώς – και πώς μπορείτε ακόμη και να τραβήξετε παρόμοιες υπέρυθρες φωτογραφίες με οποιοδήποτε άλλο smartphone.

Για πολλές δεκαετίες, η υπέρυθρη φωτογραφία ήταν μια συναρπαστική θέση. Οι φωτογράφοι υπερύθρων χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ειδικές ταινίες για να επιδοθούν στο χόμπι τους. Όταν πρόκειται για την ψηφιακή εποχή, αποσυναρμολόγησαν τις DSLR τους με τα χέρια που έτρεμαν κυρίως για να δουλέψουν με το φίλτρο υπερύθρων από τον αισθητήρα. Και τώρα, για πρώτη φορά, μια κάμερα υπερύθρων είναι διαθέσιμη σε μια κάμερα smartphone, συγκεκριμένα στο OnePlus 8 Pro.

  • Διαβάστε περισσότερα: Κριτική για το OnePlus 8 Pro: αυτό το smartphone έχει όλα όσα χρειάζεστε

Περιεχόμενα:

  1. Κάμερα υπερύθρων: Πώς λειτουργεί;
  2. Συναρπαστικά μοτίβα φωτογραφιών για υπέρυθρες φωτογραφίες
  3. Γιατί μπορώ να δω μέσα από τα πλαστικά;
  4. Λήψη υπέρυθρων φωτογραφιών με οποιοδήποτε smartphone
NextPit ουρανός υπέρυθρης φωτογραφίας

Είτε φυτά είτε ο ουρανός: πολλά πράγματα φαίνονται διαφορετικά με την υπέρυθρη όραση. / © NextPit

1. Κάμερα υπερύθρων: Πώς λειτουργεί;

Ας ξεκινήσουμε με κάποιο τεχνολογικό υπόβαθρο: Πώς λειτουργεί πραγματικά η κάμερα υπερύθρων στο OnePlus 8 Pro; Ένας συμβατικός αισθητήρας εικόνας 2 megapixel της φθηνότερης σχεδίασης φροντίζει για τις υπέρυθρες φωτογραφίες. Αλλά τι είναι διαφορετικό εδώ;

Foveon & Co. εξαιρουμένων, τα μεμονωμένα pixel κάθε αισθητήρα εικόνας δεν μετρούν πάντα τίποτα άλλο εκτός από τη φωτεινότητα – και έτσι αποδίδουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Προκειμένου να γίνουν πιο πολύχρωμες οι εικόνες, οι κατασκευαστές παρέχουν στους αισθητήρες μια λεγόμενη μάσκα Bayer, στην οποία ένα έγχρωμο φίλτρο βρίσκεται πάνω από κάθε pixel και μετατρέπει εναλλάξ τα pixel σε αισθητήρες για κόκκινο, πράσινο ή μπλε φως. Από τις πληροφορίες χρώματος των άλλων έγχρωμων εικονοστοιχείων που περιβάλλουν, ο επεξεργαστής εικόνας στο κινητό τηλέφωνο θα αρχίσει να λειτουργεί, παρεμβάλλοντας μια τιμή RGB για τα μεμονωμένα pixel.

μοτίβο Bayer rggb ryyb

Ανάλογα με τη μάσκα Bayer, τα φίλτρα μπλε, κόκκινου και κίτρινου ή πράσινου χρώματος τοποθετούνται πάνω από τα εικονοστοιχεία. / © NextPit

Με έναν αισθητήρα υπέρυθρων, θα παρακάμψετε αυτή τη μάσκα της Bayer. Αντί για τη μήτρα του φίλτρου χρώματος, δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από ένα φίλτρο για ορατό φως που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον αισθητήρα, το οποίο με τη σειρά του επιτρέπει μόνο στο υπέρυθρο φως χαμηλής συχνότητας να περάσει. Και voilà! Καταλήγετε με έναν μονόχρωμο αισθητήρα υπερύθρων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα pixel στους αισθητήρες εικόνας ανταποκρίνονται στο υπέρυθρο φως από προεπιλογή. Έτσι μπορείτε στη συνέχεια να τραβήξετε υπέρυθρες φωτογραφίες με οποιοδήποτε smartphone, χάρη στο συγκεκριμένο επιστημονικό γεγονός, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω στο άρθρο.

  • Διαβάστε παρακάτω: Exmor, Isocell & Co: Γιατί οι αισθητήρες εικόνας smartphone είναι τόσο σημαντικοί

2. Συναρπαστικά μοτίβα φωτογραφιών για υπέρυθρες φωτογραφίες

Γιατί χιλιάδες φωτογράφοι διακινδυνεύουν την εγγύηση και τη διάρκεια ζωής των DSLR τους για να τις μετατρέψουν σε κάμερα υπερύθρων πλήρους φάσματος; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Ο κόσμος φαίνεται εντελώς διαφορετικός όταν τον βλέπει κανείς με υπέρυθρα μάτια. Οι φωτογραφίες καταλήγουν με μια ονειρική εμφάνιση που δύσκολα μπορεί να αναπαραχθεί ακόμα και με φίλτρα λογισμικού.

Τα φυτά, για παράδειγμα, θα καταλήξουν να φαίνονται εξαιρετικά φωτεινά και θα φαίνονται σχεδόν λευκά στο φως του ήλιου στις υπέρυθρες φωτογραφίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χλωροφύλλη, η φυτική χρωστική ουσία που αντανακλά το φως στο εγγύς υπέρυθρο εύρος καθώς και στα πράσινα μήκη κύματος, παίζει εδώ. Περισσότερη αντανάκλαση μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: μεγαλύτερο βαθμό φωτεινότητας. Και αυτό κάνει τα φυτά να φαίνονται λευκά.

NextPit δέντρα υπέρυθρης φωτογραφίας

Οι υπέρυθρες κάμερες βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικά μάτια. / © NextPit

Ο ουρανός, από την άλλη, φαίνεται πολύ σκοτεινός ή και μαύρος ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που κάνει μεγάλη αντίθεση με κάθε βλάστηση. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο καθαρός ουρανός απλά δεν αντανακλά ούτε εκπέμπει υπέρυθρο φως. Τα σύννεφα, από την άλλη πλευρά, αντανακλούν το υπέρυθρο φως πολύ έντονα και έτσι παρέχουν μεγάλη αντίθεση στον μαύρο ουρανό. Αυτό κάνει τις ηλιόλουστες μέρες με εμφανή σύννεφα, ιδιαίτερα κατάλληλες για υπέρυθρες φωτογραφίες.

3 Γιατί μπορώ να δω μέσα από (συνθετικά) υλικά;

Το έχουμε δοκιμάσει μόνοι μας: Με τη φωτογραφική μηχανή photochrom του OnePlus 8 Pro, μπορεί κανείς να δει μέσα από όλα τα είδη των πραγμάτων, μετατρέποντάς το σε σχεδόν «γυαλιά ακτίνων Χ για τους φτωχούς» (παρόλο που η ακτινοβολία ακτίνων Χ φυσικά θα επηρεάσει εντελώς διαφορετικά εύρη συχνοτήτων). Ποιος είναι ο λόγος για αυτό;

  • Διαβάστε περισσότερα: Το OnePlus 8 Pro κάνει τα υλικά διαφανή με την τρομακτική κάμερα ακτίνων Χ

Είναι πολύ απλό στην πραγματικότητα: Εάν μια εταιρεία παράγει κάτι που δεν πρέπει να είναι διαφανές, προσανατολίζεται στο ορατό φως. Το αν ένα συγκεκριμένο υλικό είναι διαφανές στο υπέρυθρο φως ή όχι είναι μια καθαρά συμπτωματική ιδιότητα λόγω αυτής της προτεραιότητας. Και έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο που κάποια (λεπτά) υλικά και επιλεγμένα πλαστικά αφήνουν το υπέρυθρο φως να περάσει. Και είναι ακριβώς μέσω αυτών που η λειτουργία photochrom του OnePlus 8 Pro σάς επιτρέπει να τα βλέπετε ακριβώς μέσα από αυτά.

Αντίγραφο διαφάνειας υπέρυθρης φωτογραφίας NextPit

Πολλά υλικά – ειδικά τα πλαστικά – είναι διαπερατά στο υπέρυθρο φως. / © NextPit

Η φασαρία για τη «γυμνή κάμερα στο smartphone» αποδείχθηκε υπερβολική για την ίδια την OnePlus. Ο κατασκευαστής έχει ήδη ανακοινώσει μια ενημέρωση λογισμικού που θα πρέπει τουλάχιστον να απενεργοποιεί την κάμερα υπερύθρων όταν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο. Οι σκέψεις μας για αυτό; Είμαστε μάλλον αμφίβολοι, καθώς η ενημέρωση δεν έχει φτάσει ακόμη στις συσκευές μας OnePlus 8 Pro.

4. Τραβήξτε υπέρυθρες φωτογραφίες με οποιοδήποτε smartphone

Όσοι δεν διαθέτουν OnePlus 8 Pro ή θέλουν να χειριστούν τις DSLR τους χωρίς να χρειάζεται να παραβιάσουν το εσωτερικό τους, μπορούν να τραβήξουν υπέρυθρες φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μια σειρά από άλλα smartphone ή κάμερες. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές κάμερες όχι μόνο ανταποκρίνονται στο ορατό φως αλλά και, τουλάχιστον σε περιορισμένο βαθμό, στο υπέρυθρο φως. Είτε συμβαίνει αυτό με το smartphone σας, είναι απλό να το δοκιμάσετε εύκολα. Εκκινήστε την εφαρμογή κάμερας, στοχεύστε ένα τηλεχειριστήριο υπερύθρων στο φακό και πατήστε μερικά κουμπιά στο τηλεχειριστήριο για να το ενεργοποιήσετε. Όταν βλέπετε το υπέρυθρο LED να ανάβει, αυτό σημαίνει ότι ο αισθητήρας εικόνας ανταποκρίνεται στο υπέρυθρο φως.

Τώρα το μόνο που σας μένει να κάνετε είναι να μπλοκάρετε «μόνο» το ορατό φως. Μπορείτε να βρείτε αμέτρητα φίλτρα για αυτό σε εξειδικευμένα καταστήματα ή στο Διαδίκτυο. Είναι πάντα σημαντικό να προσδιορίζεται το μήκος κύματος από το οποίο το αντίστοιχο μοντέλο φιλτράρει το φως. Εάν το όριο είναι πολύ χαμηλό, θα έχετε πολύ ορατό φως στη φωτογραφία. Εάν το όριο είναι πολύ υψηλό, η εικόνα παραμένει μαύρη. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνηθίσετε τις λειτουργίες που βρίσκονται στη χειροκίνητη λειτουργία, τους μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης, το τρίποδο και τη λειτουργία RAW.

NextPit υπέρυθρη φωτογραφία diy small

Άποψη από το γραφείο NextPit στο Βερολίνο με κατώφλι 720 nm: Εδώ πραγματοποιήσαμε ένα γρήγορο πείραμα υπέρυθρων με το OnePlus 8 Pro – αλλά με την κύρια κάμερα 64 megapixel και ένα φίλτρο υπερύθρων 720 νανομέτρων. Η μετέπειτα επεξεργασία των φωτογραφιών είναι σίγουρα θέμα γούστου. / © NextPit

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επεξεργασία φωτογραφιών υπερύθρων, σας προτείνω αυτό ευφυές άρθρο από τον Vlad Moldovean στο Petapixel. Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω φωτογραφία, παραγγείλαμε επίσης ένα φίλτρο υπερύθρων swing-in – και με αυτό, πετύχαμε μερικά μάλλον εντυπωσιακά αποτελέσματα με την τυπική κάμερα OnePlus 8 Pro.

Σας ενδιαφέρει η υπέρυθρη φωτογραφία χρησιμοποιώντας το smartphone σας;

συμπέρασμα

Έχουμε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα τεχνογνωσίας σχετικά με τη φωτογραφία smartphone τις τελευταίες εβδομάδες – και μου άρεσε να διαβάζω για περιττές λειτουργίες και ασυναρτησίες μάρκετινγκ. Τι λέτε: Η λειτουργία photochrom ανήκει στην κατηγορία “gimmick” για εσάς; Ή μπορείτε να φανταστείτε να χρησιμοποιείτε τη δυνατότητα τακτικά μόνοι σας;

Για μένα, η υπέρυθρη φωτογραφία και το OnePlus 8 Pro είναι σε κάθε περίπτωση, μια μικρή «υπενθύμιση» του υπέροχου κόσμου στον οποίο ζούμε – και του οποίου μπορούμε να αντιληφθούμε μόνο ένα μικρό κλάσμα. Εκείνοι που θα ήθελαν να δώσουν μια πιο καλλιτεχνική κλίση στη δουλειά τους με την κάμερα μπορεί να θελήσουν να ελέγξουν τη συγκεκριμένη επιλογή.

Συνέχισε να διαβάζεις:

  • Ο απόλυτος οδηγός αγοράς κάμερας smartphone
  • Exmor, Isocell & Co: Γιατί οι αισθητήρες εικόνας smartphone είναι τόσο σημαντικοί!
  • Ευαισθησία ISO και διπλό ISO στα smartphone: Είναι σημαντικά;
  • Το παραμύθι με ζουμ 100x: Επεξήγηση εστιακών αποστάσεων smartphone και οπτικού ζουμ
  • Οδηγός διαφράγματος κάμερας smartphone: Τι κάνει στην πραγματικότητα το F1.7;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here