Η Qualcomm αναβαθμίζει το παιχνίδι με τους Snapdragon 8+ Gen 1 και 7 Gen 1

0
169
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Snapdragon 7 Gen 1
© Qualcomm

Η Qualcomm ανακοίνωσε τους νέους high-end επεξεργαστές της για το 2022 και το αποκορύφωμα είναι ένα ανανεωμένο μοντέλο για το κορυφαίο SoC του Android: το Snapdragon 8+ Gen 1. Παρά τη μικρή αναβάθμιση που παρατηρείται συνήθως στα μοντέλα “+”, το νέο τσιπ υπόσχεται ένα μεγάλο άλμα ενεργειακής απόδοσης.


TL;DR

  • Τα Snapdragon 8+ Gen 1 και 7 Gen 1 ανακοινώθηκαν από την Qualcomm.
  • Το νέο κορυφαίο SoC υπόσχεται 30% καλύτερη κατανάλωση ενέργειας.
  • Το Snapdragon 7 Gen 1 είναι τοποθετημένο για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους Dimensity και Exynos.

Εκτός από το νέο 8+ Gen 1, η Qualcomm παρουσίασε επίσης τον Snapdragon 7 Gen 1, τον νέο της επεξεργαστή μεσαίας κατηγορίας για φέτος και τη νέα πλατφόρμα για συσκευές XR: Το μπερδεμένο Snapdragon XR2 Gen 1.

  • Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα smartphones της αγοράς σήμερα

Snapdragon 8+ Gen 1: Το Flagship εξελίχθηκε

Η κύρια ανακοίνωση είναι σίγουρα το νέο κορυφαίο Snapdragon 8+ Gen 1. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το νέο SoC είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του τσιπ που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους και βρίσκεται στα περισσότερα τηλέφωνα ναυαρχίδων Android το 2022.

Η Qualcomm κατάφερε να αποσπάσει επιπλέον 10% απόδοση από το τρέχον ταχύτερο SoC Android, τόσο από την CPU όσο και από την GPU. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Snapdragon 8+ Gen 1 είναι έως και 30% πιο αποδοτικός σε ενέργεια σε γενικές γραμμές και επεξεργασία γραφικών σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Infographic που δείχνει την εξοικονόμηση ενέργειας Snapdragon 8+ Gen 1

Η Qualcomm λέει ότι οι παίκτες μπορούν να περιμένουν έως και 60 επιπλέον λεπτά παιχνιδιού σε σύγκριση με το κανονικό 8 Gen 1 / © Qualcomm

Τέτοια βελτίωση της απόδοσης είναι πρωτόγνωρη στα μοντέλα «+» της Qualcomm, τα οποία συνήθως επιφέρουν μόνο ένα ελαφρύ overclock διατηρώντας (ή επιδεινώνοντας) την κατανάλωση ενέργειας. Στην ίδια γραμμή, ο αριθμός εξαρτήματος (ή η κωδική ονομασία) σημείωσε μεγάλη αύξηση από το SM8450 στο SM8475, αντί για το συνηθισμένο επίθημα “AB” ή “AC”, όπως στους Snapdragons 865+ και 870 (SM8250-AB & AC, από το αρχικό SM8250 που υιοθετήθηκε από το αρχικό 865).

Με το Snapdragon 8+ Gen 1 να χρησιμοποιεί ακόμα μια διαδικασία κατασκευής «4 nm», η βελτίωση της απόδοσης και η αλλαγή της κωδικής ονομασίας υποδηλώνουν έντονα τη μετεγκατάσταση της Qualcomm από το Samsung Foundry στην TSMC ως κατασκευαστικό συνεργάτη.

Η καλύτερη απόδοση ενέργειας όχι μόνο θα βελτιώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά μπορεί επίσης να διορθώσει τα προβλήματα θερμικού στραγγαλισμού και υπερθέρμανσης που εντοπίζονται σε πολλά τηλέφωνα ναυαρχίδα το 2022.

Σχέδιο αναφοράς Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1

Η σχεδίαση χωρίς συγκινήσεις, χωρίς πλαίσιο που χρησιμοποιείται στην πλατφόρμα αναφοράς, δυστυχώς, έχει λίγες πιθανότητες να βγει στην αγορά / © Qualcomm

Όσον αφορά τις προδιαγραφές, το Snapdragon 8+ Gen 1 χρησιμοποιεί τα ίδια μπλοκ επεξεργασίας με το κανονικό μοντέλο, με οκτώ πυρήνες CPU, την Adreno GPU, το μόντεμ Snapdragon X65 5G με υποστήριξη έως και 10 Gbps downlink, την υποστήριξη Wi-Fi 6E και το Spectra επεξεργαστής εικόνας (ISP) για φωτογραφίες έως και 200 ​​megapixel.

Το Snapdragon 8+ Gen 1 θα φτάσει σε τηλέφωνα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το τρίτο τρίμηνο του 2022, από μάρκες όπως Asus, Black Shark, Honor, iQOO, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, Osom, Realme, RedMagic, Redmi, Vivo, Xiaomi , και ZTE, βασικά κάθε μάρκα που δεν ονομάζεται Apple, Sony ή Samsung.

  • Σχετικά: Τα καλύτερα gaming smartphone που μπορείτε να αγοράσετε

Snapdragon 7 Gen 1: Gaming και αναβαθμίσεις φωτογραφιών

Για την αγορά της μεσαίας κατηγορίας, η Qualcomm θα προσφέρει το Snapdragon 7 Gen 1 SoC, τον διάδοχο των πολύ δημοφιλών επεξεργαστών 778G και 768G. Το ενδιάμεσο τσιπ έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά, με τα μοντέλα των ανταγωνιστών MediaTek και Samsung να γίνονται πολύ ανταγωνιστικά σε αυτήν την κατηγορία.

Για να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της αγοράς, η 7 Gen 1 υπόσχεται 20% ταχύτερη απόδοση gaming σε σχέση με το 778G, χάρη στην (ανώνυμη) Adreno GPU. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αναβάθμιση στον ISP, με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών έως και 200 ​​megapixel ή από τρεις διαφορετικές κάμερες ταυτόχρονα.

Infographic που παρουσιάζει τα κύρια χαρακτηριστικά του Snapdragon 7 Gen 1

Η Qualcomm επέλεξε να επισημάνει τη βελτιωμένη απόδοση παιχνιδιού Snap 7 Gen 1, χωρίς αναφορά σε καλύτερη απόδοση / © Qualcomm

Το Snapdragon 7 Gen 1 είναι επίσης συμβατό με δίκτυα 5G — μέχρι 4,4 Gbps downlink — και οι ασύρματες δυνατότητές του περιλαμβάνουν Wi-Fi 6E και Bluetooth 5.3.

Ο νέος επεξεργαστής μεσαίας κατηγορίας φτιάχνεται με μια άγνωστη διαδικασία 4 nm και τα τηλέφωνα που τροφοδοτούνται από το Snapdragon 7 Gen 1 αναμένεται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2022, από μάρκες όπως η Honor, η Oppo και η Xiaomi.

  • Δοκιμάστε αυτό: Οι καλύτερες κάμερες smartphone στην αγορά

Πλατφόρμα αναφοράς Snapdragon XR2 για το Metaverse

Με τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το Metaverse να συνεχίζει να είναι ισχυρή, η Qualcomm ανακοίνωσε επίσης τη σχεδίαση αναφοράς Snapdragon XR2 Gen 1. Παρόλο που δεν είναι καταναλωτική συσκευή, η σχεδίαση φαίνεται έτοιμη για αλλαγή επωνυμίας και πώληση από κατασκευαστές OEM, με 40% λεπτότερο προφίλ και καλύτερη κατανομή βάρους.

Σχέδιο αναφοράς γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 1

Η σχεδίαση αναφοράς XR2 μοιράζεται καθήκοντα επεξεργασίας με ένα smartphone ασύρματα / © Qualcomm

Αντί για τα μεγάλα, κουτί, τετράγωνα γυαλιά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον χώρο VR, η σχεδίαση αναφοράς μοιάζει πιο κοντά σε μια κομψή ιδέα AR.

Για να επιτευχθεί αυτό, τα γυαλιά συνδυάζονται με ένα smartphone που χρησιμοποιεί Wi-Fi 5 ή 6 GHz για να ξεφορτώσει τις εργασίες υπολογιστών, λαμβάνοντας τα αποδοθέντα καρέ. Αυτό δεν εξοικονομεί μόνο χώρο για τα εξαρτήματα SoC αλλά και κατανάλωση μπαταρίας.

Η Qualcomm δοκιμάζει το σχέδιο αναφοράς Snapdragon XR2 σε ενδιαφερόμενους συνεργάτες και η εταιρεία αναμένει να δει εμπορικά προϊόντα που θα βασίζονται σε αυτό τους επόμενους μήνες.

Ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε τους ισχυρισμούς της Qualcomm για καλύτερη απόδοση και αποδοτικότητα και για τα δύο SoC Snapdragon. Αφήστε ένα σχόλιο λέγοντας ποιο στοιχείο σας ενδιαφέρει περισσότερο να δείτε στα ράφια των καταστημάτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here