Η Apple θα ήθελε να βάλει διαφημίσεις στο iOS όπως η Xiaomi: Τι στο διάολο!

0
60
apple maps app 1
© Shutterstock / DenPhotos

Η Apple θα ήθελε να βελτιστοποιήσει τα διαφημιστικά της έσοδα ενσωματώνοντας περισσότερες διαφημίσεις σε ορισμένες από τις εγγενείς εφαρμογές της, όπως οι Χάρτες ή το App Store. Μια στρατηγική που έρχεται σε αντίθεση με την premium φιλοσοφία του κατασκευαστή, η οποία ήδη αποδοκιμάζεται από ορισμένους άλλους κατασκευαστές όπως η Xiaomi.


TL;DR

  • Αυτή η φήμη προέρχεται από το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Mark Gurman, δημοσιογράφου του Bloomberg.
  • Σύμφωνα με τον Gurman, η Apple θα ήθελε να τριπλασιάσει τα διαφημιστικά της έσοδα, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
  • Η ιδέα της Apple θα ήταν να ενσωματώσει περισσότερες διαφημίσεις στις εγγενείς εφαρμογές της για iOS και iPadOS.

Στο τελευταίο του ενημερωτικό δελτίο, ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Mark Gurman, γνωστός για τις πολυάριθμες διαρροές του σχετικά με την Apple, εξηγεί ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα ήθελε να μεγιστοποιήσει τα διαφημιστικά του έσοδα ενσωματώνοντας περισσότερες διαφημίσεις στις εφαρμογές του για iPhone και iPad.

Ο Gurman μας υπενθυμίζει επίσης ότι η Apple μεταδίδει ήδη διαφημίσεις σε ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών Ειδήσεις και Χρηματιστήριο. Αυτές ονομάζονται “διαφημίσεις προβολής”, όπως αυτή που μπορείτε να δείτε σε οποιονδήποτε ιστότοπο όπως το NextPit.

Η Apple προσφέρει επίσης άλλες διαφημίσεις, στην καρτέλα αναζήτησης και στην καρτέλα προτάσεων του App Store της. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, είναι αυτό το δεύτερο είδος διαφήμισης που η Apple θα ήθελε να αναπτύξει περισσότερο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Διαφημίσεις σε Χάρτες, Βιβλία, Podcast και Apple TV+;

Επομένως, δεν πρέπει να βλέπουμε διαφημίσεις για μπέργκερ McDonald’s ή αθλητικά παπούτσια Nike σε εγγενείς εφαρμογές iOS 16 και iPadOS 16. Αλλά η Apple θα μπορούσε να πουλήσει προνομιακούς χώρους ή «κουλοχέρηδες» σε ορισμένους προγραμματιστές ή εταιρείες για να παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους.

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg εξηγεί για παράδειγμα ότι η Apple θα είχε κάνει εσωτερικές δοκιμές για να τοποθετήσει προνομιακά αποτελέσματα στις αναζητήσεις στους Χάρτες της Apple. Θα μπορούσαμε επομένως να φανταστούμε ότι ένα εστιατόριο ή ένας ιδιοκτήτης καταστήματος θα μπορούσε να πληρώσει την Apple ώστε το σήμα του να εμφανίζεται σε προτεραιότητα όταν ένας χρήστης αναζητά μια καλή διεύθυνση.

Μία από τις νέες δυνατότητες του iOS 16 είναι η επιλογή που ονομάζεται Look Around στους Χάρτες, η οποία σας επιτρέπει να βλέπετε σημεία ενδιαφέροντος μιας συγκεκριμένης διεύθυνσης σε 3D και 360°. Ίσως η Apple θα μπορούσε να χρεώσει τους εμπόρους για να εμφανίσουν τις εγκαταστάσεις τους πιο εμφανείς σε αυτό το σενάριο. Αλλά αυτό είναι καθαρή εικασία από την πλευρά μου, προφανώς.

Ο Gurman αναφέρει επίσης άλλα παραδείγματα που θα μπορούσε να εξερευνήσει η Apple, όπως η κατανομή πρόσθετων διαφημιστικών θέσεων στο App Store. Έτσι, ένας προγραμματιστής θα μπορούσε να πληρώσει για να εμφανιστεί η εφαρμογή του αλλού εκτός από την καρτέλα αναζήτησης, όπως στην καρτέλα Επικεφαλίδες ή σελίδες λήψης εφαρμογών τρίτων.

Συνέχισε ότι η Apple θα μπορούσε ακόμη και να υιοθετήσει ένα μοντέλο παρόμοιο με το Netflix και το Disney+ για την υπηρεσία SVOD Apple TV+, με τη δημιουργία μιας φθηνότερης συνδρομής με διαφημίσεις στη διεπαφή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η στρατηγική δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί από την Apple. Φυσικά, είναι αναμφισβήτητο ότι η διαφήμιση είναι ένας φορέας κέρδους υψηλών δυνατοτήτων που η Apple θα ήταν τρελή να μην εκμεταλλευτεί. Αλλά μπορούμε επίσης να αναρωτηθούμε για τη συνοχή μιας τέτοιας αλλαγής όταν γνωρίζουμε ότι η premium εμπειρία χρήστη, γνωστή και ως χωρίς διαφημίσεις, είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του οικοσυστήματος iOS και Apple.

Ποιος θα ήθελε να πληρώσει το τίμημα ενός iPhone για να έχει μια εμπειρία χρήστη παρόμοια με αυτή του MIUI όσον αφορά τις διαφημίσεις;

Αυτό το ερώτημα είναι ακόμη πιο ακανθώδες, καθώς η Apple βρίσκεται επί του παρόντος υπό το ραντάρ του δικαστικού συστήματος σχετικά με τη συμμόρφωση της συσκευής της ATT με τους νόμους περί αντιανταγωνιστικών πρακτικών. Όταν μιλάμε για διαφήμιση, μιλάμε για συλλογή προσωπικών δεδομένων. Εάν η Apple επιτρέπει στους χρήστες να εμποδίζουν εφαρμογές τρίτων να χρησιμοποιούν το αναγνωριστικό σας για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων, πώς μπορεί να ρυθμίσει τις διαφημίσεις που πωλούνται από την ίδια την Apple στις δικές της εφαρμογές;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here