Γερμανός προγραμματιστής σώζει 2000 χρόνια ζωής με βραβευμένη εφαρμογή

0
34
Frederik Riedel Φωτογραφία
© Apple

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο προγραμματιστής εφαρμογών Frederik Riedel με έδρα το Βερολίνο παρατήρησε ότι η κατανάλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άλλαζε και ότι έχανε πάρα πολύ από τον πολύτιμο χρόνο του διαβάζοντας ροές χωρίς νόημα. Για να πειθαρχήσει τον εαυτό του, ο Φρέντερικ αναπτύχθηκε One Sec (σύνδεσμος App Store) και όχι μόνο κέρδισε ένα βραβείο στο “App Store Foundation Foundation“, αλλά βοήθησε να σωθούν ήδη περισσότερα από 2000 χρόνια ζωής από την αναβλητικότητα. Μάθετε περισσότερα για την ιστορία του και τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής.

Σύμφωνα με τον προγραμματιστή, η εφαρμογή One Sec κατάφερε να αποτρέψει περίπου 500 εκατομμύρια συμβάντα κύλισης σε δύο χρόνια. Ή μάλλον, η εφαρμογή κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν κάτι άλλο, συνήθως κάτι πιο ουσιαστικό, αντί να αποσπούν την προσοχή τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι φτάσαμε στα 2.000 χρόνια ζωής που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Νικητές του προγράμματος App Store Foundations 2023

Το πρόγραμμα Apple App Store Foundations και οι Ευρωπαίοι νικητές για το 2023. / © Apple

Οι εφαρμογές έχουν αλλάξει τη ζωή του Frederik

Ποιος δεν βρίσκει συχνά τον εαυτό του να λέει στον εαυτό του ότι πρέπει να αφιερώνει πολύ λιγότερο χρόνο στο Instagram, το Facebook, το Tik Tok και παρόμοιες εφαρμογές; Δεν θέλω καν να κρίνω κανέναν εδώ – γιατί εγώ ο ίδιος έχω πέσει στην κατάρα της καταστροφής αρκετά συχνά, ή ακόμα το πέφτω κατά καιρούς. Ο Frederik Riedel επίσης δεν προσηλυτίζει, αλλά λέει με πολύ συμπαθητικό τρόπο για τον εαυτό του και γιατί ανέπτυξε το One Sec όχι για άλλους, αλλά για τον εαυτό του.

Για να κατανοήσετε καλύτερα την όλη ιστορία, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις αρχές της καριέρας του Frederik ως προγραμματιστής εφαρμογών. Ήταν το 2010 όταν ανέπτυξε την πρώτη του εφαρμογή και την ανέβασε στο App Store της Apple. Εκείνη την εποχή, ο Φρέντερικ ήταν μόλις 15 ετών. Εκείνη την εποχή, όμως, η εφαρμογή του δεν είχε να κάνει με την παραγωγικότητα, αλλά με το παιχνίδι Minecraft και τα αντίστοιχα tutorials.

Ήταν το σήμα εκκίνησης για κάτι που θα άλλαζε τη ζωή του για πάντα. Ο Frederik δεν ήταν μόνο ένας από τους 260 Γερμανούς προγραμματιστές που έλαβαν υποτροφία WWDC ως μέρος του App Store Foundations Program, αλλά το 2017 του δόθηκε επίσης η ευκαιρία να κάνει πρακτική πρακτική απευθείας στην Apple στο Κουπερτίνο. Όλες οι εντυπώσεις, οι εμπειρίες και τα μαθήματα που έμαθε τα τελευταία χρόνια, μας λέει ο Frederik σε συνομιλία, τον οδήγησαν τελικά να πετάξει τα πραγματικά του σχέδια σπουδών και να μελετήσει την ανάπτυξη λογισμικού.

Εν τω μεταξύ, ο Φρέντερικ όχι μόνο μπορεί να ζήσει από τις δεξιότητές του και τις πρώτες του επιτυχίες, αλλά τώρα μπόρεσε να δημιουργήσει μια πραγματική επιχείρηση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαλείφθηκαν ως χρονοφάγοι

Η πανδημία στη συνέχεια βύθισε τον Φρέντερικ σε μια κρίση. Μας λέει πώς ξαφνικά βρέθηκε παγιδευμένος στο διαμέρισμά του στο σπίτι του στο Βερολίνο και άρχισε να γεμίζει τις μέρες του κάνοντας scrolling και swiping στις ροές του Instagram. Προηγουμένως, ήταν παθιασμένος ορειβάτης και είχε —φυσικά— αναπτύξει μια επιτυχημένη εφαρμογή και για αυτό. Αλλά κατά τη διάρκεια του lockdown, τα γυμναστήρια ήταν κλειστά, οπότε έπρεπε να βρει κάποιον άλλο τρόπο για να αποσπάσει την προσοχή του.

Ο Φρέντερικ είχε συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο χρόνος ήταν ανεπιστρεπτί χαμένος. Όλοι όμως το ξέρουν αυτό: Από συνήθεια, ανοίγεις μια εφαρμογή social media «μόνο για ένα λεπτό». Ένα λεπτό τότε πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε δέκα. Για να αντιμετωπίσει αυτήν την σχεδόν ασυνείδητη παρόρμηση να ανοίξει το Instagram και άλλες εφαρμογές κοινωνικών μέσων, ο Frederik ανέπτυξε ένα μικρό πρόγραμμα που τον ρώτησε ενεργά αν ήθελε πραγματικά να ανοίξει την εφαρμογή. Και επίσης γιατί.

Παραδόξως, η καταναλωτική του συμπεριφορά άλλαξε δραστικά και ο χρόνος οθόνης του μειώθηκε σημαντικά. Στο μεταξύ, αυτό έχει επίσης ερευνηθεί επιστημονικά. Μαζί με το Ινστιτούτο Max Planck και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, ο Frederik έγραψε μια μελέτη που ήταν σε θέση να δείξει ότι οι χρήστες έχασαν το ενδιαφέρον τους για μια εφαρμογή με την πάροδο του χρόνου ανοίγοντάς την σκόπιμα*. Η κατανάλωση περιεχομένου μέσων κοινωνικής δικτύωσης μειώθηκε σχεδόν κατά 40%.

Το App Store ως βάση της επιτυχίας

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Frederik αποφάσισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ανεβάσει την εφαρμογή του στο App Store και να την κάνει διαθέσιμη στους περίπου 650 εκατομμύρια επισκέπτες του καταστήματος την εβδομάδα. Αυτό έχει αποδώσει. Το One Sec έχει πλέον ληφθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές, συγκεντρώνοντας πάνω από 23.000 αξιολογήσεις 5 αστέρων στο App Store.

“Υπάρχει μια εφαρμογή για όλα”—για πολύ καιρό, αυτή ήταν η κατευθυντήρια αρχή του App Store, όταν οι εφαρμογές μόλις ξεκινούσαν. Έτσι τώρα, με το One Sec υπάρχει επίσης μια εφαρμογή, ώστε να μην χρησιμοποιούμε τόσο πολύ άλλες εφαρμογές. Αυτό είναι καλό, θα έλεγα. Γιατί ποιος ξέρει αν δεν υπάρχει κάπου ένα κορίτσι ή ένα αγόρι που σπαταλά πολύ χρόνο σε κάποια ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (και στη χειρότερη περίπτωση, ίσως και να το αφήσει να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους).

Ο Frederik έχει ήδη αποδείξει εντυπωσιακά ότι άλλα πράγματα, όπως η ανάπτυξη εφαρμογών, δεν είναι μόνο πολύ διασκεδαστικά αλλά μπορούν επίσης να έχουν διαρκή θετικό αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου.

  • Διαβάστε επίσης: Μάθετε άλλους τρόπους για να περιορίσετε τους χρόνους εφαρμογής στη συσκευή σας iPhone ή Android

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here