Αναγνώριση προσώπου: πώς λειτουργεί σε διάφορα τηλέφωνα

0
81
Face id 8498 για ξεκλείδωμα προσώπου AndroidPIT
© NextPit της Irina Efremova

Η αναγνώριση προσώπου σίγουρα δεν είναι μια νέα τεχνολογία, καθώς οι χρήστες Android την είδαν να εμφανίζεται για πρώτη φορά με το Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι έχει ανοίξει τον δρόμο της ως τεχνολογία και έχει διαφοροποιηθεί σε πολλές και διάφορες μορφές. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω μια επισκόπηση των πιο διάσημων παραδειγμάτων για το πώς χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή.

  • Πέρασα ένα μήνα με το iPhone X, τώρα δεν μπορώ να το αφήσω
  • Η Synaptics ανακοινώνει τον πρώτο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη

Το τέλος του 2017 και οι αρχές του 2018 οδήγησαν τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας να ακολουθήσει νέες τάσεις. Είδαμε τα bezels στα smartphone να συρρικνώνονται και σχεδόν να εξαφανίζονται και έχουμε γίνει μάρτυρες της όλο και πιο προηγμένης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης με την ταυτόχρονη εμφάνιση ορισμένων νέων chipset.

Μια άλλη από τις τάσεις που εμφανίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους ήταν η εισαγωγή πιο προηγμένων εκδόσεων της αναγνώρισης προσώπου, όπως το FaceID της Apple.

Όπως έχει συμβεί συχνά στην ιστορία των smartphone της Apple, η Apple αποφάσισε να πάρει μια τεχνολογία που υπήρχε ήδη, να την επανασχεδιάσει και να τη βελτιώσει και στη συνέχεια να την υιοθετήσει στις νέες συσκευές της. Και όπως έχουμε ήδη δει, όλοι οι κατασκευαστές Android αποφάσισαν να ακολουθήσουν την τάση υιοθετώντας τις ίδιες λειτουργίες, προκειμένου να επωφεληθούν από όλο το buzz που δημιουργεί η Apple.

Πώς λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου;

Πώς λειτουργούν όμως αυτές οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου; Υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές και σήμερα θα δούμε πώς λειτουργούν ανάλογα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.

Αναγνώριση προσώπου LG

Κατά τη γνώμη μου, η LG χρησιμοποιεί την πιο απλή αλλά αποτελεσματική έκδοση της απλής αναγνώρισης προσώπου. Το ειδικό λογισμικό καταγράφει μια εικόνα του χρήστη μέσω της μπροστινής κάμερας και καθώς λαμβάνει βιομετρικά δεδομένα, ζητά από το άτομο να γνέφει και να περιστρέφει το κεφάλι του αριστερά και δεξιά για να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.

Το ξεκλείδωμα εκτελείται με τον πιο έξυπνο τρόπο από όλες τις τεχνικές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο: απλώς τραβήξτε το smartphone από την τσέπη σας ή σηκώστε το από το τραπέζι και τοποθετήστε το μπροστά στο πρόσωπό σας για να ξεκλειδώσετε τη συσκευή.

Αυτή σίγουρα δεν είναι η ασφαλέστερη εφαρμογή της τεχνολογίας, αλλά είναι σίγουρα η πιο βολική. Δεν χρειάζεται να πατήσετε το κουμπί απελευθέρωσης και δεν απαιτείται αλληλεπίδραση με την οθόνη. Μπορείτε να αποκρύψετε το περιεχόμενο των ειδοποιήσεών σας έως ότου η συσκευή αναγνωρίσει το πρόσωπό σας, αλλά δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ειδοποιήσεις που έρχονται από την οθόνη κλειδώματος. Αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη στα smartphone LG G6, Q6 και V30.

Honor Face Unlock

Η αδελφή εταιρεία της Huawei στην Κίνα παρουσίασε την αναγνώριση προσώπου για πρώτη φορά στο Honor View 10. Στη συνέχεια, η λειτουργία παρουσιάστηκε πρόσφατα και στο Honor 7X μέσω μιας ενημέρωσης.

Η πρώτη εφαρμογή της αναγνώρισης προσώπου από την Honor ήταν κάπως περίεργη, για να το θέσω όμορφα. Αρχικά, η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε μόνο για την εμφάνιση των περιεχομένων των ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος (που κατά τα άλλα ήταν κρυμμένα), αλλά στην πραγματικότητα δεν ξεκλείδωσε το smartphone. Χρειαζόταν ακόμα σάρωση PIN ή δακτυλικών αποτυπωμάτων για το ξεκλείδωμα της συσκευής.

  • Η Huawei στοχεύει να κερδίσει την Apple με τη δική της τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Με την πιο πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού, η τεχνολογία αναγνώρισης έγινε επιτέλους χρήσιμη, επειδή μετά την αναγνώριση του κατόχου του smartphone, η τεχνολογία σάς επιτρέπει να ξεκλειδώσετε τη συσκευή απευθείας ή μέσω ενός σύρματος, χωρίς pin ή κωδικό πρόσβασης. Μπορείτε να επιλέξετε να ενεργοποιήσετε την οθόνη και να ξεκινήσετε αυτόματα την αναγνώριση μόλις σηκώσετε το smartphone σας και το δείξετε προς το πρόσωπό σας, παρόμοια με αυτό που κάνετε για την LG ή την Apple.

OnePlus Face Unlock

Η OnePlus εισήγαγε το ξεκλείδωμα μέσω αναγνώρισης προσώπου στο OnePlus 5T και στη συνέχεια το έκανε διαθέσιμο στα προκάτοχά του μοντέλα, τα OnePlus 5 και 3/3T. Η διαδικασία της OnePlus είναι επίσης απλή, καθώς η εμφάνιση του προσώπου σας εντοπίζεται μέσω της μπροστινής κάμερας και η σάρωση καταγράφεται εκτός σύνδεσης στο smartphone σας.

Κάθε φορά που ξεκλειδώνετε το smartphone σας, χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα για αναγνώριση, συγκρίνοντας την αρχική σάρωση με αυτό που βλέπει η κάμερα.

Το ξεκλείδωμα συνήθως συμβαίνει αμέσως όταν πατηθεί γρήγορα και με ακρίβεια το κουμπί λειτουργίας (ή με διπλό πάτημα στην οθόνη απενεργοποίησης), αλλά μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις έτσι ώστε μετά την ανίχνευση του προσώπου του χρήστη να χρειαστεί ένα σάρωση στην οθόνη για να ξεκλειδωθεί. Αυτό είναι χρήσιμο εάν θέλετε απλώς να διαβάζετε ειδοποιήσεις χωρίς να ξεκλειδώσετε τη συσκευή.

Υπάρχει επίσης μια λειτουργία που φωτίζει την οθόνη για καλύτερη αναγνώριση προσώπου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Αναγνώριση προσώπου Samsung (και σαρωτής ίριδας)

Η Samsung χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που είναι πολύ απλή και παρόμοια με το λογισμικό στοκ Android. Κατά τη ρύθμιση, το smartphone σας θα σας ζητήσει να βρίσκεστε σε απόσταση περίπου 20 έως 50 cm από τη συσκευή σας, ώστε να μπορεί να σαρώσει το πρόσωπό σας. Το ξεκλείδωμα είναι αρκετά γεγονός, αλλά απαιτεί να πατήσετε το πλήκτρο ξεκλειδώματος για να ενεργοποιήσετε την οθόνη και να ξεκινήσετε τη διαδικασία αναγνώρισης.

  • Οι μυστικές εσωτερικές λειτουργίες του σαρωτή ίριδας

Εναλλακτικά σε αυτήν την ανασφαλή μέθοδο ξεκλειδώματος (μια φωτογραφία ή ένα βίντεο μπορεί να παραπλανήσει το σύστημα) το smartphone σας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε τον σαρωτή ίριδας.

Η Samsung είναι ο μόνος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία στα smartphone της, αλλά προσωπικά τη βρίσκω αργή και αναξιόπιστη, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την εταιρεία είναι πολύ πιο αξιόπιστη από την ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να τοποθετήσετε τη συσκευή σας στη σωστή απόσταση και γωνία για να λειτουργήσει ο σαρωτής. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη στα Galaxy S8, S8+ και Note 8.

Apple Face ID

Το iPhone X είναι το μόνο smartphone της Καλιφορνέζικης εταιρείας που διαθέτει αυτή τη δυνατότητα. Το smartphone, που σχεδιάστηκε για να γιορτάσει τη δέκατη επέτειο της συσκευής που άλλαξε τον κόσμο, διαθέτει μια σειρά από αισθητήρες που βρίσκονται στο πάνω μέρος της οθόνης μέσα στην λεγόμενη εγκοπή.

Οι πιο σημαντικοί αισθητήρες που απαιτούνται για την αναγνώριση προσώπου είναι ο προβολέας ακτίνας υπερύθρων και η κάμερα υπερύθρων. Χάρη στον πομπό υπερύθρων της Apple, το iPhone X είναι σε θέση να προβάλλει χιλιάδες υπέρυθρες ακτίνες προς το χρήστη που επιτρέπουν στην κάμερα να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του προσώπου σας μετρώντας την απόσταση που διανύει κάθε δέσμη προτού χτυπήσει το πρόσωπό σας.

  • Αναγνώριση προσώπου: Το Android κυνηγά την Apple

Η σάρωση είναι πραγματικά ακριβής και αποτελεσματική και λαμβάνει κυρίως υπόψη τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τη σχετική θέση των ματιών και της μύτης σας. Αυτή η επιλογή έχει αποδειχθεί επιτυχημένη στην καθημερινή χρήση, καθώς το iPhone X μπορεί ακόμη και να αναγνωρίσει τον ιδιοκτήτη του μετά από μια αλλαγή στο χτένισμα, στις τρίχες του προσώπου (ειδικά για μένα) ή αν φοράς καπέλο, ακουστικά ή κασκόλ.

Επιπλέον, καθιστά αυτόν τον τύπο αναγνώρισης προσώπου τον πιο ασφαλή που έχετε δει ποτέ σε smartphone χάρη στις ακριβείς πληροφορίες που εντοπίζονται μέσω της σάρωσης 3D.

Η οθόνη του smartphone μπορεί να ενεργοποιηθεί ανεξάρτητα χάρη στο Rise to Wake και αναγνωρίζει το πρόσωπο του χρήστη σε κλάσματα δευτερολέπτου, ακόμη και στο σκοτάδι. Η αναγνώριση προσώπου χρησιμεύει μόνο για να αποκαλύψει το περιεχόμενο των ειδοποιήσεων (αλλιώς κρυφές) και να ξεκλειδώσει το smartphone σας, πράγμα που σημαίνει ότι το iPhone καταλαβαίνει ότι βρίσκεται στα χέρια του κατόχου του. Το πραγματικό ξεκλείδωμα για να φτάσετε στην αρχική οθόνη γίνεται με ένα σάρωση από κάτω.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το τι περιμένει ένα άτομο. Για παράδειγμα, το ξεκλείδωμα με την αναγνώριση προσώπου της LG είναι εξαιρετικά βολικό. Δεν παρατηρείτε καν ότι το έχετε ενεργοποιήσει και το smartphone σας ενεργοποιείται και ξεκλειδώνει ακριβώς τη στιγμή που το τοποθετείτε μπροστά σας. Μπορεί, ωστόσο, να είναι ανασφαλές και εύκολο να παρακαμφθεί.

Το ίδιο μπορούμε να πούμε για το Honor και το OnePlus. Αν και εφαρμόζονται καλύτερα, δεν διαθέτουν ασφαλέστερο σύστημα από τη συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, η οποία είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτή και χρησιμοποιείται.

AndroidPIT honor view 10 έναντι oneplus 5t 8660

Τόσο το OnePlus 5T όσο και το Honor View 10 χρησιμοποιούν μόνο την μπροστινή κάμερα για αναγνώριση προσώπου. Το ίδιο ισχύει και για την LG. / © NextPit

Η Samsung έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα σε αυτόν τον τομέα και ο σαρωτής ίριδας παρέχει σίγουρα κάποια για όσους ανησυχούν πραγματικά για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Είναι ίσως η πιο άβολη και βραδύτερη εφαρμογή της αναγνώρισης προσώπου, αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο ασφαλής.

  • Ας το παραδεχτούμε: Η βιομετρία είναι κακή ιδέα

Η Apple διαθέτει αυτή τη στιγμή το πιο προηγμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου με τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου καθώς αλλάζει η εμφάνιση του χρήστη. Ακόμη και σε επίπεδο ασφάλειας, το σύστημα είναι πιο προηγμένο από τους προκατόχους του και η ταχύτητα αναγνώρισης το καθιστά χρησιμοποιήσιμο στην καθημερινή ζωή χωρίς πολύ άγχος, σε αντίθεση με τον σαρωτή ίριδας της Samsung.

Τεχνική Huawei Honor Face ID

Η Honor και η Huawei πλησιάζουν ήδη την Apple. / © Winfuture

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Honor (εννοεί τη Huawei) έχει ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται σε ένα τρισδιάστατο σύστημα αναγνώρισης τύπου Apple και η Samsung ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο Samsung Galaxy S9, το οποίο θα πρέπει να έχει βελτιωμένο σαρωτή ίριδας. ταχύτητας και ακρίβειας. Η LG φαίνεται επίσης να εργάζεται σε έναν σαρωτή ίριδας που θα ανέβαζε το επίπεδο ασφάλειας των smartphone της.

Αλλά τώρα θα θέλαμε να σας ακούσουμε! Χρησιμοποιείτε την αναγνώριση προσώπου για να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας; Εάν ναι, σε ποια συσκευή το χρησιμοποιείτε και πώς ήταν η εμπειρία σας με αυτό μέχρι στιγμής;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here