Ένας βασικός οδηγός για τις μπαταρίες smartphone

0
48
AndroidPIT ANDROID ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥΣ 6 αγγλ
© NextPit

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός smartphone είναι η μπαταρία. Πόσο καιρό χρειάζεται για να το φορτίσει; Πόσο διαρκεί? Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των τύπων μπαταριών; Αυτές είναι οι κύριες ερωτήσεις που θα απαντήσουμε και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μερικούς λανθασμένους μύθους και θρύλους να ξεκουραστούν. Παρακάτω, θα βρείτε τον βασικό μας οδηγό για τις μπαταρίες.

  • Hγια εξοικονόμηση μπαταρίας
  • Πώς να φορτίσετε το τηλέφωνό σας πιο γρήγορα

Διατηρήστε την μπαταρία σας υγιή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα εξαρτηθεί από το πόσο χρησιμοποιείτε το smartphone. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι οι μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας (με μεγαλύτερους αριθμούς mAh) συνήθως διαρκούν περισσότερο, αν και αυτό εξαρτάται πολύ από τα στοιχεία που τροφοδοτεί, όπως η οθόνη, η διαχείριση λογισμικού και οι βελτιστοποιήσεις.

Τα περισσότερα smartphone διαθέτουν ισχυρούς επεξεργαστές και RAM. Αυτοί οι επεξεργαστές συνήθως δεν καταναλώνουν πολύ ενέργεια, αλλά, δεδομένης της τεχνολογικής τους εξέλιξης, ορισμένοι έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις ισχύος τους.

AndroidPIT Smartphone Υπερθέρμανση 2609

Αν είναι πρησμένο, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε. / © NextPit

Μεγάλο μέρος της ενέργειας της μπαταρίας καταναλώνεται από την οθόνη, ειδικά αν είναι υψηλής ανάλυσης και αν φωτίζεται πολλές φορές. Επιπλέον, η ασύρματη συνδεσιμότητα (3G, 4G, Wi-Fi, NFC, Bluetooth, GPS) χρησιμοποιεί επίσης το μερίδιο ενέργειας που διαθέτει για να λειτουργεί σωστά. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, υπάρχουν λίγα smartphone που μπορούν να διαρκέσουν περισσότερες από 24 ώρες χωρίς να χρειάζεται να επαναφορτιστούν.

Όσον αφορά τις γενικές συμβουλές, η καλή χρήση της μπαταρίας σε ένα smartphone ξεκινά με τη φόρτισή της πριν σβήσει. Και, μην ανησυχείτε αν το αποσυνδέσετε πριν φτάσει στο 100 τοις εκατό της μπαταρίας. Απενεργοποιήστε τις λειτουργίες/συνδέσεις που δεν χρειάζεστε και μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης. Συνοψίζοντας, ακολουθεί μια λίστα με μερικές γενικές συμβουλές:

  • Φορτίστε τη συσκευή όταν σας το ζητήσει και μην περιμένετε μέχρι να σβήσει μόνη της.
  • Αποσυνδέστε το όταν χρειάζεται ή όταν φτάσει στο 100 τοις εκατό αν μπορείτε (δεν είναι καλό να το αφήνετε στην πρίζα για ώρες).
  • Κρατήστε το smartphone μακριά από υψηλές θερμοκρασίες.
  • Εξοικονομήστε ενέργεια απενεργοποιώντας λειτουργίες που δεν χρειάζεστε και μειώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης.

Τύποι μπαταριών

Την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει διάφορους τύπους μπαταριών να έρχονται και να φεύγουν, ο καθένας με διαφορετικές δυνατότητες απόδοσης. Αυτό σήμαινε ότι, τελικά, υπήρχαν πολλοί αστικοί θρύλοι για τις μπαταρίες. Οι μπαταρίες στα πρώτα smartphones ήταν Νικέλιο-Κάδμιο (Ni-Cd) ή Νικέλιο-Μέταλλο Υδρίδιο (Ni-MH), οι οποίες ήταν επίσης ενσωματωμένες σε πολλές άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτοί οι τύποι μπαταριών παρήχθησαν οικονομικά, αλλά το κύριο πρόβλημα τους ήταν το φαινόμενο μνήμης, το οποίο μείωσε τη χωρητικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Επί του παρόντος, οι μπαταρίες που κυριαρχούν στην αγορά των smartphone είναι: Lithium-ion (Li-ion) ή Lithium-polymer (Li-Po).

Μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion).

Οι μπαταρίες λιθίου είναι αρκετά στάνταρ στα smartphone, επειδή είναι ελαφριές και παρέχουν αξιοπρεπή διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ο ελαφρύς και συμπαγής σχεδιασμός τους είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, υποστηρίζουν περιορισμένο αριθμό φορτίσεων, μεταξύ 300 και 1000, που είναι μικρότερος από τις παλιές μπαταρίες νικελίου και η παραγωγή τους είναι ακριβή. Τέλος, είναι οι πιο επικίνδυνες από όλες τις μπαταρίες, καθώς μπορεί να υπερθερμανθούν έως και να εκραγούν αφού είναι κατασκευασμένες με εύφλεκτα υλικά. Δεν πρέπει να λυγίζετε αυτές τις μπαταρίες.

Αν και θα πρέπει πάντα να αφήνετε λίγη φόρτιση σε αυτές τις μπαταρίες, είναι σημαντικό να τις αφήνετε με φόρτιση τουλάχιστον 40 τοις εκατό, καθώς και να αποφεύγετε μεγάλες περιόδους φόρτισης. Η φόρτιση αυτών των μπαταριών ιόντων λιθίου είναι πολύ πιο γρήγορη από τη φόρτιση άλλων μπαταριών, παρόλο που υπάρχουν δύο φάσεις. Πρώτα, φορτίζει γρήγορα έως και 80 τοις εκατό και στη συνέχεια φορτίζει αργά για να φτάσει στο 100 τοις εκατό.

Μπαταρίες λιθίου-πολυμερούς (LiPo)

Οι μπαταρίες LiPo γίνονται όλο και πιο κοινές και είναι παρόμοιες με τους προαναφερθέντες τύπους μπαταριών, αλλά πιο ευέλικτες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερες συσκευές. Έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και είναι πολύ πιο ελαφριά.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Είναι πιο ακριβές από τις μπαταρίες Li-ion και ελαφρώς πιο εύφλεκτες. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, αφήσετε το τηλέφωνο χωρίς φόρτιση, η φόρτισή του ξανά μπορεί να είναι αδύνατη με τους τυπικούς φορτιστές, οπότε να είστε προσεκτικοί με αυτό.

Μπαταρία AndroidPIT lg stylus 2

Το κύριο συστατικό στις μπαταρίες σήμερα είναι το λίθιο. / © NextPit

Μύθοι και θρύλοι, αλήθειες και ψέματα.

1. Η πρώτη φόρτιση της μπαταρίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την κανονική.

Αυτός είναι ένας μύθος που παραδόθηκε από τις μπαταρίες καδμίου. Αυτό δεν είναι απαραίτητο με τις τρέχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου και πολυμερών λιθίου. Συνιστάται να το φορτίζετε κανονικά, είτε φορτίζετε το smartphone σας για πρώτη φορά είτε είναι απλώς μια κανονική μέρα.

2. Ο χρόνος φόρτισης είναι ανάλογος με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Αυτός είναι επίσης ένας θρύλος που έχει περάσει από τις μπαταρίες του παρελθόντος. Η φόρτιση επιτυγχάνεται χάρη σε ένα τσιπ φορτιστή στα smartphone μας που ελέγχει τη διαδικασία. Στην ιδανική περίπτωση, η συσκευή θα πρέπει να αποσυνδέεται όταν φτάσει το 100 τοις εκατό το πολύ. δεν χρειάζεται πια φόρτιση μετά από αυτό.

3. Πρέπει να κάνετε πλήρεις κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης.

Αυτή είναι μια άλλη ιδέα που προήλθε από τις μπαταρίες Ni-MH. Οι κύκλοι φόρτισης με μπαταρίες λιθίου μπορούν να προσαρμόσουν την καθημερινή μας ρουτίνα αφού δεν υπάρχει αποτέλεσμα μνήμης όπως υπήρχε σε παλαιότερες μπαταρίες.

AndroidPIT πώς να μεταφέρετε φωτογραφίες 7

Φορτίστε το smartphone σας όταν σας το ζητήσει. / © ANDROIDPIT

Η βαθμονόμηση της μπαταρίας, ένας μύθος;

Όταν παρατηρήσετε ότι το smartphone σας δεν φτάνει ποτέ το 100 τοις εκατό φόρτιση και παραμένει στο 95 τοις εκατό ή 90 τοις εκατό, απενεργοποιήστε το αμέσως, επανεκκινήστε τη συσκευή και μάθετε εάν η μπαταρία έχει φθαρεί επειδή είναι παλιά, αν οφείλεται στην εντατική χρήση σας. ή επειδή το smartphone ήταν εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες ή αν θα μπορούσε να οφείλεται σε μια σειρά άλλων προβλημάτων.

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που σας λένε «πώς να βαθμονομήσετε την μπαταρία», αλλά στην πραγματικότητα δεν βαθμονομούν την ίδια την μπαταρία. Απλώς επαναφέρουν τα στατιστικά της μπαταρίας στο τηλέφωνό σας, ώστε να έχετε πιο ακριβή ένδειξη, χωρίς να βελτιώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας με κανέναν ουσιαστικό τρόπο.

συμπέρασμα

Δεν έχουμε δει ακόμη την καλύτερη δουλειά των κατασκευαστών όσον αφορά τις μπαταρίες, αλλά μέχρι τώρα, έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις για τη βελτίωσή τους, όπως η λειτουργία Doze στο Marshmallow. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που να κάνει την μπαταρία να κρατήσει δύο μέρες, καθώς οι υπηρεσίες και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα απαιτούν περισσότερη ενέργεια και ισχύ από τα κινητά τηλέφωνα του παρελθόντος.

Φορτίστε την μπαταρία σας όταν σας το ζητήσει το smartphone και αποσυνδέστε την από το φορτιστή από όσο τη χρειάζεστε.

Όταν φορτίζετε την μπαταρία, λάβετε υπόψη ότι ο κατασκευαστής συνιστά να φορτίζετε το smartphone σας όταν σας το ζητήσει. Να είστε προσεκτικοί με μύθους και θρύλους. Λάβετε υπόψη ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας θα εξαρτάται πάντα από τις λειτουργίες που χρησιμοποιείτε.

Εάν η μπαταρία φουσκώσει, μη διστάσετε να την αλλάξετε καθώς γνωρίζουμε ότι είναι εύφλεκτες και μπορεί να εκραγούν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here