Τρεις συμβουλές για τη λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών με τη λειτουργία bokeh

0
46
AndroidPIT Jessica και Ira OnePlus 3 δοκιμή κάμερας 9836
© NextPit

Ένα αιχμηρό αντικείμενο με απαλό φόντο: ακόμα κι αν μπορείτε ακόμα να διαφωνήσετε για την ποιότητα της εκτέλεσής τους, τα smartphone γίνονται όλο και καλύτερα στο να μιμούνται τα εφέ εικόνας των ψηφιακών καμερών SLR με τα τεχνικά τους κόλπα. Θα σας δώσουμε τρεις συμβουλές για το πώς να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα εφέ bokeh του smartphone σας καθώς και τις λειτουργίες πορτρέτου.

  • Πώς να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες με το τηλέφωνό σας Android
  • Οι καλύτερες εφαρμογές κάμερας για Android

Ψάξαμε επίσης αλλού για να μάθουμε τι είναι στην πραγματικότητα το bokeh και πώς λειτουργούν τα εφέ bokeh με smartphone. Ακολουθεί μια γρήγορη ανακεφαλαίωση: όλα τα ψηφιακά εφέ bokeh βασίζονται πάντα στην ικανότητα του smartphone σας να διακρίνει μεταξύ του προσκηνίου και του φόντου. Αυτό καθιστά δυνατή τη θόλωση του φόντου ενώ το θέμα παραμένει ευκρινές στο προσκήνιο. Και voila, η φωτογραφία φαίνεται σαν να είναι τραβηγμένη από κάμερα SLR… ίσως.

Συμβουλή 1: Η σωστή απόσταση μεταξύ θέματος και φόντου

Φυσικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία θολώματος φόντου ή bokeh. Μπορείτε να το βρείτε είτε απευθείας στην οθόνη του εικονοσκοπίου της εφαρμογής της κάμεράς σας είτε στο μενού με τα διάφορα προγράμματα εγγραφής. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια λειτουργία bokeh, μπορεί να κρύβεται σε κατακόρυφο τρόπο. Για να γίνει σωστά η διάκριση μεταξύ φόντου και θέματος, μπορείτε πολύ απλά να κρατήσετε το smartphone σας πίσω από το χέρι σας. Αυτό διευκολύνει τη λειτουργία του αυξάνοντας την απόσταση μεταξύ θέματος και φόντου. Όλα πάνω από τα δύο μέτρα είναι ιδανικά.

Επιπλέον, μια απόσταση μεταξύ του φωτογράφου και του θέματος μεταξύ 50 εκατοστών έως δύο μέτρων είναι ιδανική για πορτρέτα. Αυτή η απόσταση μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη για smartphone όπως το Galaxy Note 8 ή το iPhone 8 Plus, τα οποία διαθέτουν πρόσθετη τηλεκάμερα για τη λειτουργία πορτρέτου.

πορτρέτο

Φροντίστε να φωτογραφίζετε από την κατάλληλη απόσταση σε λειτουργία πορτραίτου. / © NextPit

2. Παγίδες: Φακοί γυαλιών, τζάμια κ.λπ.

Παρόλο που τα ψηφιακά εφέ bokeh πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον οπτικό πρόδρομό τους, εξακολουθούν να υπάρχουν τυπικές παγίδες. Τα διαφανή αντικείμενα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είτε πρόκειται για γυαλιά είτε για κοκτέιλ, τα smartphone συνήθως τα ομαδοποιούν με το προσκήνιο. Δυστυχώς, το θάμπωμα δεν εφαρμόζεται στο περιεχόμενο φόντου στην άλλη πλευρά του γυαλιού, το οποίο στην πραγματικότητα θα πρέπει να είναι θολό.

Είναι καλύτερο να αποφύγετε να έχετε διαφανή αντικείμενα στο προσκήνιο δίπλα στο θέμα σας. Βεβαιωθείτε, για παράδειγμα, ότι τα γυαλιά του μοντέλου σας είναι εντελώς μπροστά από το πρόσωπό του και ότι δεν προεξέχουν στο βάθος, όπως είναι στο παρακάτω παράδειγμα με τον συνάδελφό μου Eric.

oneplus 5 μποκέ

Οι φακοί γυαλιών υπερκαλύπτουν τις περισσότερες λειτουργίες bokeh. Το ίδιο ισχύει για τις λεπτές λεπτομέρειες όπως εδώ για τα γένια του συναδέλφου μου Eric. / © NextPit

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση για το επιλεκτικό θάμπωμα πολλών smartphone είναι οι γραμμές που οδηγούν από το προσκήνιο στο παρασκήνιο. Με ένα «αληθινό» οπτικό θάμπωμα θα φαίνονται απλά θολά με την αύξηση της απόστασης. Ωστόσο, οι περισσότερες εφαρμογές κάμερας διακρίνουν πολύ λίγα επίπεδα βάθους στην εικόνα. Αυτό συχνά οδηγεί στο γεγονός ότι τέτοιες γραμμές αφαιρούνται απότομα απότομα σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Παρόλο που οι γραμμές που οδηγούν από το προσκήνιο στο παρασκήνιο είναι μια ενδιαφέρουσα δημιουργική δυνατότητα, θα σας συμβούλευα τουλάχιστον να είστε προσεκτικοί.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε την απόδοση της λειτουργίας bokeh και να εξερευνήσετε τα όριά της. Ορισμένα smartphone έχουν προβλήματα με λεπτές λεπτομέρειες σε πολύχρωμα φόντο, για παράδειγμα με μαλλιά που βγαίνουν έξω από το κεφάλι. Εάν το γνωρίζετε, μπορείτε να το λάβετε υπόψη κατά τη φωτογράφηση και να βελτιώσετε την ποιότητα της εικόνας.

3. Το σωστό φόντο

Ας ελπίσουμε ότι μετά την εκκαθάριση ορισμένων από τα πρώτα εμπόδια, το smartphone σας θα είναι σε θέση να προσφέρει μια τεχνικά καθαρή φωτογραφία bokeh. Τώρα θα θέλαμε να αφιερώσουμε αυτήν την ενότητα στην εύρεση του σωστού φόντου, επειδή η χρήση της λειτουργίας bokeh δεν αξίζει τον κόπο, εάν το θέμα της φωτογραφίας τοποθετείται ακριβώς μπροστά από ένα γκρι φόντο – το οποίο φαίνεται το ίδιο εάν το θέμα είναι ευκρινές ή θολό.

Pixabay Bokeh

Κατασκευασμένο για bokeh: τα φώτα γίνονται όμορφα λόγω της οπτικής θαμπώματος ή της ψηφιακής εγγραφής. / © Pixabay

Αντίθετα, τα φόντα με φωτεινές κηλίδες είναι ιδιαίτερα κατάλληλα. Μια σειρά από φώτα, για παράδειγμα, ή τα φωτισμένα παράθυρα μακρινών κτιρίων μεταμορφώνονται από το θάμπωμα σε όμορφα, απαλά σημεία φωτός. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο ήλιος, ο οποίος λάμπει μέσα από ένα δέντρο και παρέχει πολλές μικρές ανταύγειες. Εάν κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια, θα βρείτε πολλές ευκαιρίες για ένα υπέροχο bokeh.

Συμβουλή μπόνους 1: Φως και σκιές

Τέλος, θα ήθελα να παρουσιάσω δύο μικρές συμβουλές για επιτυχημένα πορτρέτα. Όταν κάνετε πορτρέτα, να προσέχετε πάντα το φως που φωτίζει το μοντέλο σας και να αναζητάτε πηγές απαλού φωτός. Το απαλό φως δημιουργεί απαλές σκιές και τοποθετεί το θέμα – κυριολεκτικά – σε πιο ευνοϊκό φως.

Εδώ τίθενται υπό αμφισβήτηση πηγές φωτός μεγάλης κλίμακας, όπως ένα παράθυρο με έμμεσο φως ή ένας λευκός τοίχος που αντανακλά το φως του ήλιου. Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούν μαλακά κουτιά, μεταξύ άλλων, για να μετατρέψουν το σημειακά φλας σε πηγή φωτός που καλύπτει μεγάλη περιοχή.

Τώρα τοποθετήστε το θέμα σας έτσι ώστε το φως να έρχεται από το πλάι σε γωνία περίπου 45 μοιρών. Μέσα από την προκύπτουσα (απαλή!) σκιά το μοντέλο σας θα φαίνεται πιο ζωντανό στη φωτογραφία από ό,τι αν το φως εισερχόταν ακριβώς από μπροστά τους. Για πιο δραματική εμφάνιση μπορείτε επίσης να αφήσετε το να μπει από το πλάι. Πειραματιστείτε λίγο με αυτό και συγκρίνετε τις φωτογραφίες μεταξύ τους.

Bonus tip 2: Καδράρισμα

Εάν τραβάτε ένα πορτρέτο, μην τοποθετείτε το άτομο απευθείας στο κέντρο της εικόνας, αλλά αντ’ αυτού πάντα ένα τικ στο πλάι. Εάν η εικόνα προορίζεται να φαίνεται λίγο πιο δραματική, συνιστούμε να ευθυγραμμίσετε το θέμα με τον κανόνα των τρίτων. Για να γίνει αυτό, η φωτογραφία χωρίζεται με δύο κάθετες και δύο οριζόντιες γραμμές σε εννέα ίσα ορθογώνια. Τα πιο σημαντικά μέρη της εικόνας θα πρέπει στη συνέχεια να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις γραμμές.

ρυθμίστε την αντοχή του bokeh

Οι περισσότερες εφαρμογές κάμερας είναι σε θέση να εμφανίζουν κατευθυντήριες γραμμές. / © NextPit

Μια πιο αρμονική εντύπωση εικόνας παρέχει μια ευθυγράμμιση με βάση τη χρυσή τομή. Οι γραμμές μετατοπίζονται λίγο περισσότερο προς τη μέση της εικόνας.

Και οι σκέψεις σας;

Φυσικά, μια πλήρης κάμερα προσφέρει πιο ευνοϊκές συνθήκες, αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας τη φωτογραφική μηχανή σας. Νομίζω, ωστόσο, ότι τα smartphone παρέχουν πάντα καλύτερα εργαλεία για όμορφες φωτογραφίες. Γι’ αυτό με ενδιαφέρει ποια κόλπα έχετε για να τραβάτε υπέροχα πορτρέτα με την κάμερα του smartphone σας. Ανυπομονώ για τα σχόλιά σας!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here