Πώς να περιστρέψετε μια οθόνη φορητού υπολογιστή ή υπολογιστή: Γυρίστε την οθόνη σας στο πλάι

0
43

Οι περισσότερες εφαρμογές φορητών υπολογιστών ή υπολογιστών λειτουργούν τέλεια σε οριζόντια λειτουργία. Ωστόσο, περιστασιακά, η θέση της οθόνης μπορεί να εμποδίσει την παραγωγικότητά σας, ειδικά αν θέλετε να εργαστείτε ή να εμφανίσετε πληροφορίες σε ένα ψηλό και λεπτό παράθυρο.

Εάν έχετε μια οθόνη που μπορείτε να περιστρέψετε σε κατακόρυφη λειτουργία, ίσως αξίζει να περιστρέψετε το παράθυρο εργασίας σας γύρω στις 90 μοίρες. Αυτός ο γρήγορος οδηγός εξηγεί πώς να γυρίσετε την επιφάνεια εργασίας σας στο πλάι για να σας κρατήσει παραγωγική.

Πώς να περιστρέψετε μια οθόνη φορητού υπολογιστή ή υπολογιστή: γυρίστε την οθόνη σας στο πλάι
Πώς να περιστρέψετε μια οθόνη φορητού υπολογιστή ή υπολογιστή: γυρίστε την οθόνη σας στο πλάι

Μερικές φορές, είναι χρήσιμο να αναστρέφετε τις οθόνες για να βοηθήσετε τους υπαλλήλους να θυμούνται να τις κλειδώνουν καθώς απομακρύνονται. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η περιστροφή της οθόνης σας κατά 90° είναι μια εύκολη δουλειά. Δείτε πώς να το κάνετε.

Πώς να περιστρέψετε μια οθόνη φορητού υπολογιστή ή υπολογιστή χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιό σας

Εάν χρησιμοποιείτε Windows 10 ή 11 με GPU Intel, ενδέχεται να μπορείτε να περιστρέψετε γρήγορα την οθόνη σας κατά 90°, 180° ή 270° ανά πάσα στιγμή, πατώντας τρία πλήκτρα.

Πώς να περιστρέψετε μια οθόνη φορητού υπολογιστή ή υπολογιστή
 1. Κρατήστε πατημένο το “Control + Alt” και, στη συνέχεια, επιλέξτε το “πλήκτρο βέλους” για τον τρόπο που θέλετε να βλέπει η οθόνη του φορητού υπολογιστή ή του υπολογιστή σας.
 2. Στη συνέχεια, η οθόνη σας θα σβήσει για λίγο και θα επιστρέψει σε λίγα δευτερόλεπτα με διαφορετικό προσανατολισμό. Πατήστε “Ctrl + Alt + επάνω βέλος” για να επαναφέρετε την οθόνη στις αρχικές της ρυθμίσεις.

Αυτός ο συνδυασμός πληκτρολογίου θα περιστρέψει ολόκληρη την οθόνη σας και όλες τις ανοιχτές εφαρμογές.

Αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές Intel που την υποστηρίζουν. Μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις γραφικών Intel για να δείτε εάν η συσκευή σας το κάνει.

Πώς να ελέγξετε για μια επιλογή περιστροφής στο Intel Graphics στα Microsoft Windows

 1. Κάντε “δεξί κλικ” οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας σας και επιλέξτε “Intel Graphics Settings”. Εάν δεν βλέπετε μια επιλογή Intel, προχωρήστε στην επόμενη ενότητα και δοκιμάστε κάτι άλλο.

 2. Θα θέλετε να επιλέξετε “Επιλογές και υποστήριξη”.
 3. Στη συνέχεια, επιλέξτε “Διαχείριση πλήκτρων πρόσβασης”.
 4. Αναζητάτε συντομεύσεις περιστροφής οθόνης. Εάν δεν υπάρχει, τότε η συσκευή σας δεν το υποστηρίζει.

Εάν δεν έχετε GPU Intel HD, όπως φαίνεται παραπάνω, ελέγξτε το Χρήση Περιστροφής οθόνης με τον Πίνακα Ελέγχου Γραφικών Intel® για περισσότερους τρόπους επικύρωσης των επιλογών εναλλαγής. Υπάρχουν μερικά άλλα πάνελ Intel, όπως το “Intel® Graphics and Media Control Panel” και το “Intel® Graphics Media Accelerator Driver”, που χρησιμοποιούν τα ίδια βήματα όπως παραπάνω.

Πώς να περιστρέψετε μια οθόνη φορητού υπολογιστή ή υπολογιστή μέσω του Πίνακα Ελέγχου

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον Πίνακα Ελέγχου των Windows για να περιστρέψετε την οθόνη σας, αλλά προσέξτε, θα είναι δύσκολο να την επαναφέρετε καθώς ανατρέπεται η εμφάνιση, όπως και οι κινήσεις του ποντικιού. Ωστόσο, αν περιστρέψετε την οθόνη, είστε έτοιμοι! Δείτε πώς να το κάνετε.

 1. Κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας των Windows και επιλέξτε “Ρυθμίσεις οθόνης” από το αναπτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται.
 2. Στο μενού “Ρυθμίσεις -> Οθόνη” που εμφανίζεται, κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού “Προσανατολισμός οθόνης”. Επιλέξτε την εναλλαγή σας από τη λίστα.
 3. Η οθόνη αλλάζει αυτόματα. Εμφανίζεται μια προτροπή. Επιλέξτε “Διατήρηση αλλαγών” για να αποθηκεύσετε τη ρύθμιση της περιστρεφόμενης οθόνης.

Πώς να περιστρέψετε μια οθόνη φορητού υπολογιστή ή υπολογιστή χρησιμοποιώντας τον πίνακα ελέγχου AMD/Intel/NVIDIA

Μπορείτε επίσης να περιστρέψετε μια οθόνη χρησιμοποιώντας τον πίνακα ελέγχου της κάρτας γραφικών σας.

Σημείωση: Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές σειρές λογισμικού για λίστα (Κέντρο ελέγχου καταλύτη AMD, Πίνακας Ελέγχου NVIDIA, κ.λπ.), επομένως αντιμετωπίστε το ως γενικό οδηγό.

 1. Κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας των Windows, επιλέξτε τον Πίνακα Ελέγχου της κάρτας γραφικών σας ή κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο System Tray της GPU.
 2. Βρείτε τα μενού “Display” ή “Desktop” για να εντοπίσετε την επιλογή περιστροφής για την επιλεγμένη οθόνη σας. Η ακριβής τοποθεσία διαφέρει από τον έναν κατασκευαστή στον άλλο.
 3. Ρυθμίστε την περιστροφή όπως επιθυμείτε. Ορισμένοι πίνακες ελέγχου το αλλάζουν αυτόματα, ενώ άλλοι απαιτούν να κάνετε κλικ στην επιλογή “Αποθήκευση” ή “Εφαρμογή”.
 4. Εμφανίζεται μια επιβεβαίωση ενώ περιστρέφεται η οθόνη, ζητώντας σας να επιβεβαιώσετε τις αλλαγές.

Κλείδωμα της οθόνης σας σε θέση σε φορητό υπολογιστή ή tablet

Μπορείτε να κλειδώσετε την οθόνη σας ώστε να μην περιστρέφεται, αλλά μόνο εάν χρησιμοποιείτε συσκευή με εσωτερικό γυροσκόπιο, όπως φορητό υπολογιστή με αποσπώμενη οθόνη ή tablet. Η λειτουργία Rotation Lock δεν είναι διαθέσιμη σε επιτραπέζιο υπολογιστή. Εάν έχετε γίνει ο παραλήπτης πολλών αστείων γραφείου ή θέλετε να αποτρέψετε από έναν νέο τελικό χρήστη να γυρίσει κατά λάθος την οθόνη του, κλειδώστε την περιστροφή της οθόνης.

 1. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του Κέντρου ενεργειών ή πατήστε το πλήκτρο “Windows + A”.
 2. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο πλαίσιο “Κλείδωμα περιστροφής”.

Μόλις το κάνετε αυτό, η θέση της οθόνης είναι κλειδωμένη. Για να ξεκλειδώσετε τις ρυθμίσεις προσανατολισμού οθόνης, ακολουθήστε τα ίδια βήματα σε αυτήν την ενότητα.

Πώς να διορθώσετε τον προσανατολισμό της οθόνης όταν έχετε κολλήσει

Αρκετοί χρήστες έχουν δηλώσει ότι η οθόνη τους κολλάει σε μία θέση. Τα πλήκτρα πρόσβασης δεν λειτουργούν για να το διορθώσουν, και πολλές φορές, ο χρήστης δεν μπορεί καν να εισαγάγει τον κωδικό πρόσβασής του για να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή του. Ας εξετάσουμε ορισμένες επιλογές εάν η οθόνη σας κολλήσει σε μία θέση και οι παραπάνω μέθοδοι δεν σας εξυπηρετούν.

Εκτός από την απενεργοποίηση του υπολογιστή σας (που πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει επειδή το σύστημά σας θα θυμάται τον τελευταίο προσανατολισμό του), μπορείτε να δοκιμάσετε να αποσυνδέσετε τα περιφερειακά σας, να περιμένετε μερικά λεπτά και μετά να τα συνδέσετε ξανά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αναγκάσει το σύστημα να επανεκκινήσει με τον σωστό προσανατολισμό.

 1. Εάν η περιστροφή της οθόνης δεν λειτουργεί, μπορείτε να μεταβείτε στο Μητρώο του συστήματός σας χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου “Win + R”.
 2. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε “regedit” στο πλαίσιο και πατήστε “Enter” για να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο. Μητρώο των Windows
 3. Από εδώ, ακολουθήστε τη διαδρομή: HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/AutoRotation.

4. Κάντε διπλό κλικ στο LastOrientation και πληκτρολογήστε 0 στο πλαίσιο Value. Αυτό το βήμα θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε τον προσανατολισμό της οθόνης σας. Αυτή η διαδικασία είναι δύσκολο να ακολουθήσετε εάν η οθόνη σας είναι ανάποδα ή ακόμα και πλάγια. Εάν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί, περιστρέψτε φυσικά την οθόνη σας για να κάνετε τα βήματα πιο εύκολα να ολοκληρώσετε.

Πώς να περιστρέψετε μια οθόνη φορητού υπολογιστή ή υπολογιστή σε Mac

Ακολουθεί μια γρήγορη περιγραφή της περιστροφής της οθόνης σε Mac.

 1. Κάντε κλικ στο «Μενού Apple» και επιλέξτε «Προτιμήσεις συστήματος».
 2. Τώρα, κάντε κλικ στο «Οθόνες > Ρυθμίσεις οθόνης».
 3. Στη συνέχεια, επιλέξτε την οθόνη σας.
 4. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο αναδυόμενο μενού «Περιστροφή» και επιλέξτε την ποσότητα της επιθυμητής περιστροφής.
 5. Επιλέξτε «Επιβεβαίωση» στο παράθυρο που εμφανίζεται.
 6. Μπορείτε εύκολα να αναιρέσετε την περιστροφή επιλέγοντας «Περιστροφή > Τυπική».

Συχνές ερωτήσεις για Windows/Mac Tablet/PC για περιστροφή οθόνης

Θα γυρίσει η οθόνη πίσω αν απενεργοποιήσω τον υπολογιστή μου;

Θα κάνει επανεκκίνηση με τον ίδιο προσανατολισμό που χρησιμοποιήσατε τελευταία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο μόνος τρόπος για να το γυρίσετε πίσω θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μία από τις παραπάνω μεθόδους.

Η οθόνη μου έχει κολλήσει και δεν θα περιστρέφεται μετά τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις. Τι μπορώ να κάνω?

Εάν η οθόνη σας δεν περιστρέφεται πλέον μετά την ενημέρωση, ελέγξτε ότι η λειτουργία περιστροφής δεν είναι κλειδωμένη. Εάν δεν είναι, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα χρησιμοποιώντας τον Πίνακα Ελέγχου της Intel.

Η οθόνη μου εξακολουθεί να μην περιστρέφεται, οπότε τι άλλο μπορώ να κάνω;

Εάν η λειτουργία περιστροφής κλειδώματος είναι απενεργοποιημένη και έχετε δοκιμάσει τον πίνακα ελέγχου, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη συσκευή σας για να δείτε εάν το πρόβλημα διορθώνεται από μόνο του. Εάν όχι, τότε δοκιμάστε να αποσυνδέσετε τα περιφερειακά σας και να τα επανασυνδέσετε.

Τέλος, χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένο λογισμικό αντιμετώπισης προβλημάτων της Microsoft για να ελέγξετε τους αισθητήρες σας. Εάν ο υπολογιστής σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με το πρόγραμμα οδήγησης, ενδέχεται να σταματήσει να λειτουργεί σωστά ο προσανατολισμός της οθόνης στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να αλλάξετε μόνοι σας το πρόγραμμα οδήγησης, να ελέγξετε για την εγγύηση του κατασκευαστή ή να επικοινωνήσετε με ένα συνεργείο επισκευής για περαιτέρω βοήθεια.

Τι γίνεται αν έχω δύο οθόνες και μόνο η μία από αυτές εμφανίζεται αναποδογυρισμένη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε κλικ στην οθόνη που χρειάζεται προσαρμογή και να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο για να διορθώσετε το πρόβλημα. Η εναλλακτική θα ήταν να κατευθυνθείτε στον πίνακα ελέγχου, να επιλέξετε την οθόνη που πρέπει να περιστραφεί και να επιλέξετε τον προσανατολισμό.

Εάν το πρόβλημα δεν διορθωθεί αμέσως, προσπαθήστε να αποσυνδέσετε τα περιφερειακά και να συνδέσετε ξανά την οθόνη στον υπολογιστή σας.

Γιατί δεν λειτουργεί το Ctrl+Alt+Arrow στα Windows;

Εάν ο συνδυασμός πλήκτρων συντόμευσης “Ctrl + Alt + Βέλος” δεν λειτουργεί για εσάς, είναι πιθανό ότι η κάρτα γραφικών του υπολογιστή σας δεν υποστηρίζει τη λειτουργία. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τη λειτουργικότητα χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου “Ctrl + Alt + F12” και επιλέγοντας “Επιλογές & Υποστήριξη”. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Διαχείριση πλήκτρων πρόσβασης» και αναζητήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου σας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here