Οι καλύτερες διανομές Linux

0
50

Το Linux μπορεί να μην υποστηρίζεται τόσο καλά όσο τα Windows ή τόσο δημοφιλές όσο το macOS, αλλά έχει ένα πράγμα που δεν το κάνει κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα: απίστευτη ευελιξία. Με κυριολεκτικά εκατοντάδες διαφορετικές διανομές για να διαλέξετε, το Linux μπορεί να προσαρμοστεί και να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει σε κάθε είδους χρήστη.

Οι καλύτερες διανομές Linux

Το μόνο μειονέκτημα; Με τόσο μεγάλη γκάμα διανομών, η εύρεση των αγαπημένων σας μπορεί να είναι δύσκολη.

Για να σας βοηθήσει να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή, αυτό το άρθρο θα εξετάσει τις καλύτερες διανομές για αρχάριους, μεσαίους χρήστες και κύριους Linux.

Καλύτερες διανομές Linux: Το Top 5

Linux Mint

Linux Mint απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους χρήστες και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απλότητα. Με απλά λόγια, αυτή η διανομή θέτει τα πρότυπα για ευκολία στη χρήση.

Είτε θέλετε να παίξετε όλη τη μέρα, να μεταδώσετε ταινίες και μουσική ή απλά να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο, η Mint σας προσφέρει όλες τις εφαρμογές και τα στοιχεία που χρειάζεστε για να το πραγματοποιήσετε, αμέσως.

Αυτή η διανομή που ενημερώνεται τακτικά λαμβάνει νέες εκδόσεις ανά διετία (κάθε έξι μήνες, κατά μέσο όρο) και ο σχεδιασμός της έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με τις τελευταίες εκδόσεις των Windows, προσφέροντας μια απρόσκοπτη μετάβαση για πρώην χρήστες της Microsoft.

Πλεονεκτήματα

  • Ελαφρύ και σταθερό
  • Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
  • Εξαιρετική επιλογή για χρήστες Linux για πρώτη φορά
  • Παρόμοια εμφάνιση και αίσθηση με τα Windows

Μειονεκτήματα

  • Πολύ βασικό για έμπειρους λάτρεις του Linux

Pop!_OS

Σχεδιάστηκε αρχικά για επαγγελματίες STEM, αλλά και τραβώντας τα βλέμματα δημιουργικών, παικτών και άλλων χρηστών, Pop!_OS είναι μια άλλη καταπληκτική διανομή που πρέπει να εξετάσετε, με πολλά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά.

Η αναπαραγωγή παιχνιδιών σε συσκευές Linux μπορεί να είναι μια ταλαιπωρία, αλλά με το Pop!_OS, γίνεται αμέτρητα ευκολότερο. Γιατί; Λοιπόν, το Pop!_OS παρέχει προεγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης NVIDIA, προετοιμάζοντας το μηχάνημά σας για να αντιμετωπίσει παιχνίδια με οπτική ένταση και άλλες εφαρμογές, όπως επεξεργασία βίντεο και γραφιστική.

Διαθέτοντας ένα καθαρό, καθαρό, φιλικό προς τους αρχάριους διεπαφή χρήστη, ενώ είναι επίσης απαλλαγμένο από φούσκωμα και ακαταστασία, το Pop!_OS λειτουργεί σαν γοητεία για νέους χρήστες. Διαθέτει επίσης όλα τα έξυπνα χαρακτηριστικά στο μανίκι του που μπορεί να σας εκπλήξουν καθώς το χρησιμοποιείτε. Οι γρήγορες συντομεύσεις πληκτρολογίου και η αυτόματη τοποθέτηση πλακιδίων θα οργανώσουν την επιφάνεια εργασίας σας όπως ποτέ πριν.

Πλεονεκτήματα

  • Ο καλύτερος φίλος ενός gamer
  • Εξαιρετικά κομψή και βελτιωμένη διεπαφή
  • Εντυπωσιακή σειρά μικρών αλλά χρήσιμων χαρακτηριστικών

Μειονεκτήματα

  • Δεν συνοδεύεται από πολλές εφαρμογές και μπορεί να είναι πολύ γυμνό για ισχυρούς χρήστες

Zorin OS

Αν ψάχνετε για μια εξαιρετικά γρήγορη, γυαλιστερή και βελτιωμένη διανομή Linux με απλή διεπαφή για να ανταγωνιστείτε τα Windows και το macOS, μην ψάξετε παρά Zorin OS.

Απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους στον κόσμο του Linux, αλλά και κατάλληλο για πιο έμπειρους χρήστες, το Zorin είναι ευχάριστο να δουλεύεις. Μπορείτε να το προσαρμόσετε ώστε να μοιάζει ακριβώς με μια συσκευή Windows ή Mac. Η τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν την ευελιξία του Linux, αλλά ανησυχούν μήπως κάνουν τη μετάβαση από πιο δημοφιλή συστήματα.

Υπάρχουν δύο δωρεάν εκδόσεις του Zorin για να διαλέξετε: η έκδοση Lite για παλαιότερα και πιο αδύναμα μηχανήματα και η επιλογή Core που συνοδεύει κάθε εφαρμογή που χρειάζεστε για να παίξετε, να περιηγηθείτε, να δημιουργήσετε και να εργαστείτε. Υπάρχει επίσης ένα πακέτο Pro, το οποίο συνοδεύεται από πρόσθετες λειτουργίες και προηγμένες επιλογές.

Πλεονεκτήματα

  • Το προσαρμόσιμο περιβάλλον χρήστη μπορεί να μοιάζει με Windows ή Mac
  • Λειτουργεί καλά τόσο σε παλιές όσο και σε νέες συσκευές
  • Χρήσιμοι οδηγοί και σεμινάρια για να σας μάθουν τα σχοινιά

Μειονεκτήματα

  • Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά είναι κλειδωμένα πίσω από το paywall

Μαλακό καπέλλο

Αποδεικνύοντας ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, Μαλακό καπέλλο συνεχίζει να είναι μια από τις καλύτερες διανομές Linux, παρόλο που είναι μια από τις παλαιότερες. Κυκλοφόρησε το 2003, εξακολουθεί να είναι ισχυρό, χάρη στις συνεχείς ενημερώσεις, βελτιώσεις και πολλή σκληρή δουλειά από την κοινότητα.

Κορυφαία επιλογή για ενδιάμεσους χρήστες και προγραμματιστές, το Fedora έχει πολλά σημεία στη στήλη “Πλεονεκτήματα”, από μια μεγάλη, υποστηρικτική κοινότητα χρηστών έως τακτικές αυτόματες ενημερώσεις, υψηλά επίπεδα ασφάλειας και έναν ελκυστικό, χωρίς ακαταστασία επιφάνεια εργασίας.

Ακόμα κι αν έχετε μια συσκευή που δυσκολεύεται να συμβαδίσει, το Fedora μπορεί να δώσει νέα πνοή σε αυτές τις παλιές πλακέτες κυκλωμάτων, βοηθώντας σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο το υλικό που έχετε και ενδεχομένως να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.

Πλεονεκτήματα

  • Τακτικές ενημερώσεις
  • Μεγάλη υποστήριξη της κοινότητας
  • Εντυπωσιακά επίπεδα ασφάλειας και ιδιωτικότητας για κάθε χρήστη
  • Μια κορυφαία επιλογή για επαγγελματίες προγραμματιστές

Μειονεκτήματα

  • Οι αρχάριοι χρήστες μπορεί να είναι λίγο απογοητευμένοι από αυτήν την επιλογή μεσαίου επιπέδου

Arch Linux

Καλύψαμε μερικές από τις κορυφαίες διανομές Linux για αρχάριους και μεσαίους χρήστες, αλλά εάν έχετε προηγμένο επίπεδο δεξιοτήτων και χρόνια εμπειρίας, Arch Linux είναι η επιλογή σας.

Φέρνοντας έναν εντελώς νέο ορισμό στην έννοια της προσαρμογής, το Arch Linux διαθέτει το δικό του “Build System” που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε με μη αυτόματο τρόπο τη δική σας εγκατάσταση, κομμάτι-κομμάτι.

Φυσικά, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να φτιάξετε το δικό σας λειτουργικό σύστημα με το Arch Linux, αλλά οι προχωρημένοι χρήστες που έχουν τον απαραίτητο χρόνο και τις δεξιότητες θα λατρέψουν την ελευθερία που παρέχει αυτή η διανομή. Ασυναγώνιστο μεταξύ των προηγμένων διανομών, σας επιτρέπει να αποφασίσετε ακριβώς πώς λειτουργεί το σύστημά σας, πώς είναι η εμφάνιση και η αίσθηση.

Πλεονεκτήματα

  • Η απόλυτη επιλογή για προχωρημένους χρήστες
  • Παρέχει αήττητη ελευθερία να χτίσετε το δικό σας σύστημα
  • Προσαρμογή επόμενου επιπέδου

Μειονεκτήματα

  • Θα χρειαστείτε κάποιο σταθερό υλικό για να αξιοποιήσετε πραγματικά το Arch Linux

Συχνές ερωτήσεις

Πώς διαφέρουν οι διανομές Linux;

Κάθε διανομή ή διανομή Linux αποτελείται από διάφορες εφαρμογές ανοιχτού κώδικα, πακέτα και ψηφιακά στοιχεία, όλα χτισμένα γύρω από τον ίδιο βασικό πυλώνα: τον πυρήνα του Linux. Ουσιαστικά, είναι όλα διαφορετικά μείγματα εφαρμογών και λειτουργιών, με το καθένα να παρέχει τις δικές του μοναδικές εμπειρίες και εμφανίσεις. Μερικά είναι κατασκευασμένα για παίκτες, άλλα για προγραμματιστές και πολλά απλά στοχεύουν σε γενική χρήση.

Πώς επιλέγω την καλύτερη διανομή Linux;

Η επιλογή μιας διανομής δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία Linux. Αρχικά, συνιστούμε να ρωτήσετε τον εαυτό σας μερικές βασικές ερωτήσεις όπως “Γιατί θα χρησιμοποιήσω τη συσκευή μου;” και “Θέλω ένα σύστημα που απαιτεί πολλές ρυθμίσεις παραμέτρων και προσαρμογή ή απλώς μια εναλλακτική “plug-and-play”;” Μόλις καταλάβετε τι ψάχνετε, είναι πιο εύκολο να βρείτε μια διανομή που να ταιριάζει στον λογαριασμό.

Κοστίζουν χρήματα κάποιες διανομές Linux;

Οι περισσότερες διανομές Linux είναι δωρεάν, αλλά ορισμένες έχουν εκδόσεις επί πληρωμή ή πρόσθετα και πρόσθετα premium, τα οποία δεν θα ενδιαφέρουν τους περισσότερους χρήστες. Ωστόσο, μπορεί να είναι απαραίτητο για ισχυρούς χρήστες, προγραμματιστές και άλλους που πρέπει να έχουν σοβαρή απόδοση από τη συσκευή τους.

Απολαύστε την εμπειρία σας στο Linux με την καλύτερη διανομή για εσάς

Υπάρχουν πολλές μεγάλες διανομές Linux εκεί έξω. Θα πρέπει επίσης να δώσουμε τιμητικές αναφορές σε Manjaro, Ubuntuκαι Στοιχειώδης, για να αναφέρω μερικά. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για να διαλέξετε, σίγουρα θα βρείτε την τέλεια επόμενη εγκατάσταση Linux.

Ποια είναι η αγαπημένη σας διανομή Linux; Έχετε δοκιμάσει κάποια από τις επιλογές που εμφανίζονται στη λίστα μας; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here