Κατανόηση του Γονικού Ελέγχου για το YouTube

0
53

Με δισεκατομμύρια χρήστες, το YouTube περιέχει τεράστιο όγκο περιεχομένου, αλλά δεν είναι όλο αυτό κατάλληλο για παιδιά. Ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής ιστότοπος του 2022, το YouTube προσφέρει τρόπους προστασίας και προστασίας της ασφάλειας των παιδιών κατά την περιήγηση στον ιστότοπο ή την εφαρμογή. Ωστόσο, το ακατάλληλο περιεχόμενο μπορεί ακόμα να περάσει και να φτάσει στα παιδιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γονικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών σε κάποιο περιεχόμενο του YouTube.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πολλούς τρόπους ρύθμισης γονικού ελέγχου στο YouTube.

Περιορισμένη λειτουργία

Όταν είναι ενεργοποιημένη, η ρύθμιση “Περιορισμένη λειτουργία” του YouTube φιλτράρει περιεχόμενο για ενήλικες και ακατάλληλο. Η περιορισμένη λειτουργία θα λειτουργεί μόνο στη συσκευή ή στο πρόγραμμα περιήγησης στο οποίο είναι ενεργοποιημένη. Υπάρχουν δύο τρόποι χρήσης αυτού του τύπου γονικού ελέγχου. Εάν ένας γονέας και ένα παιδί μοιράζονται έναν λογαριασμό στο YouTube, ο περιορισμός του περιεχομένου στη συσκευή τους δεν θα επηρεάσει το περιεχόμενο που παρακολουθεί ένας γονέας. Ή εάν το παιδί έχει δικό του λογαριασμό, ένας γονέας μπορεί να περιορίσει το περιεχόμενο YouTube σε κάθε συσκευή που διαθέτει το παιδί του.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την περιορισμένη λειτουργία για τα παιδιά σας σε φορητή συσκευή ή υπολογιστή. Δείτε πώς μπορείτε να το ενεργοποιήσετε χρησιμοποιώντας μια κινητή συσκευή:

  1. Ανοίξτε το YouTube.
  2. Κάντε κλικ στην εικόνα προφίλ που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία.
  3. Κάντε κλικ στις «Ρυθμίσεις».
  4. Κάντε κλικ στο “Γενικά”.
  5. Ενεργοποιήστε την “Περιορισμένη λειτουργία”.

Η ενεργοποιημένη ρύθμιση θα ισχύει μόνο για αυτήν την κινητή συσκευή και το φίλτρο δεν είναι 100% ακριβές. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ενεργοποιήσετε την περιορισμένη λειτουργία στον υπολογιστή:

  1. Στην αναζήτηση Google, πληκτρολογήστε “youtube.com”.
  2. Κάντε κλικ στην εικόνα προφίλ επάνω δεξιά.
  3. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στο “Περιορισμένη λειτουργία: Απενεργοποίηση”.
  4. Ενεργοποιήστε την.

Ένα καλό με αυτήν την επιλογή είναι ότι το κλείδωμα περιορισμένης λειτουργίας δεν θα επιτρέψει σε κάποιον άλλο να αλλάξει τη ρύθμιση στο πρόγραμμα περιήγησης. Λάβετε υπόψη ότι η Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης δεν είναι η ίδια με τον καθορισμό περιεχομένου με περιορισμό ηλικίας. Μόνο οι δημιουργοί περιεχομένου στο YouTube μπορούν να ορίσουν αυτήν την επιλογή κατά τη μεταφόρτωση των βίντεό τους. Το περιεχόμενο με περιορισμό ηλικίας είναι κατάλληλο μόνο για χρήστες άνω των 18 ετών.

Εποπτευόμενοι Λογαριασμοί

Για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός εποπτευόμενου λογαριασμού, ένας γονέας πρέπει να δημιουργήσει έναν Λογαριασμό Google για το παιδί του, καθώς τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν μπορούν να διαχειρίζονται τους δικούς τους λογαριασμούς. Ένας γονέας πρέπει επίσης να συνδέσει τον λογαριασμό με τον νέο λογαριασμό του παιδιού. Έτσι μπορείτε να το κάνετε:

  1. Κάντε κλικ στο «Ναι, συνέχεια».
  2. Συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας Google.
  3. Ρύθμιση γονικού ελέγχου για εφαρμογές Android. (Chrome, YouTube, Google Play κ.λπ.)

Εάν επιλέξετε “Εποπτευόμενοι λογαριασμοί” ως γονικό έλεγχο, μπορείτε να επιλέξετε από τρία επίπεδα ρυθμίσεων περιεχομένου.

Εξερευνώ

Η Εξερεύνηση επιτρέπει στα παιδιά να παρακολουθούν περιεχόμενο κατάλληλο για παιδιά άνω των 9 ετών.

Εξερευνήστε Περισσότερα

Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει περιεχόμενο για παιδιά άνω των 13 ετών.

Το μεγαλύτερο μέρος του YouTube

Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στα παιδιά να παρακολουθούν τα περισσότερα βίντεο YouTube, εκτός από αυτά που έχουν επισημανθεί 18+. Όταν χρησιμοποιείτε εποπτευόμενους λογαριασμούς, το περιεχόμενο που αξιολογείται ως ακατάλληλο περιορίζεται επίσης.

Αυτός ο τύπος γονικού ελέγχου θα έχει επίσης αντίκτυπο στις διαφημίσεις στο YouTube. Η εφαρμογή δεν θα εμφανίζει διαφημίσεις που σχετίζονται με τα στοιχεία του προφίλ του χρήστη, αλλά με βάση το περιεχόμενο που παρακολουθεί ο χρήστης – σε αυτήν την περίπτωση, το παιδί. Οι εποπτευόμενοι λογαριασμοί περιορίζουν επίσης διαφορετικές λειτουργίες στο YouTube, όπως ζωντανές ροές, σχόλια, αγορές εντός εφαρμογής, δημιουργία καναλιού, μεταφόρτωση βίντεο, αναρτήσεις κοινότητας κ.λπ.

YouTube Kids

Η εφαρμογή YouTube Kids είναι μια πραγματικά καλή επιλογή όσον αφορά την προστασία των παιδιών από επιβλαβές περιεχόμενο. Αυτή η εφαρμογή παρέχει περιεχόμενο φιλικό προς τα παιδιά που είναι διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό. Το YouTube Kids είναι μια ξεχωριστή εφαρμογή από το YouTube και πρέπει να γίνει λήψη.

Όπως συμβαίνει με κάθε εποπτευόμενο λογαριασμό, ένας γονέας θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει έναν λογαριασμό για το παιδί του, να τον συνδέσει με τον δικό του και να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις. Ένας λογαριασμός YouTube Kids προσφέρει επίσης τρία διαφορετικά επίπεδα περιεχομένου.

Προσχολικός

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το εκπαιδευτικό περιεχόμενο προορίζεται για παιδιά προσχολικής ηλικίας, δηλαδή παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Πιο ΝΕΟΣ

Αυτό το περιεχόμενο προσαρμόζεται στην ηλικία των παιδιών σε αυτήν τη ρύθμιση, η οποία είναι μεταξύ 5 και 8 ετών.

Παλαιότερα

Προσαρμοσμένο περιεχόμενο για παιδιά μεταξύ 9 και 12 ετών.

Εγκεκριμένο περιεχόμενο

Αυτή είναι η τελευταία προστασία στην εφαρμογή YouTube Kids, η οποία δίνει στα παιδιά σας πρόσβαση μόνο σε προσωπικά εγκεκριμένο περιεχόμενο. Έτσι το ρυθμίζετε:

  1. Ανοίξτε το YouTube Kids.
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης.
  3. Συμπληρώστε τις οδηγίες ή εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης εάν έχετε.
  4. Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”.
  5. Επιλέξτε το προφίλ του παιδιού σας.
  6. Κάντε κλικ στην «Επεξεργασία ρυθμίσεων» που βρίσκεται στην επιλογή «Ρυθμίσεις περιεχομένου».
  7. Επιλέξτε «Μόνο εγκεκριμένο περιεχόμενο».
  8. Κάντε κλικ στο «Προσθήκη ή Αφαίρεση βίντεο».
  9. Εκεί μπορείτε να προσθέσετε όλα τα εγκεκριμένα βίντεο, κανάλια ή συλλογές πριν πατήσετε το κουμπί “Τέλος”.

Ασφαλής αναζήτηση

Η Ασφαλής Αναζήτηση είναι μια επιλογή της Google που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για να φιλτράρουν ρητά και ακατάλληλα αποτελέσματα αναζήτησης. Για να κάνετε το YouTube και το Google ασφαλή για το παιδί σας, αυτή η ρύθμιση πρέπει να είναι ενεργοποιημένη. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ή μιας κινητής συσκευής.

Για το πρόγραμμα περιήγησής σας στον ιστό αυτό κάνετε:

  1. Παω σε familys.google.com.
  2. Επιλέξτε το προφίλ του παιδιού σας.
  3. Πατήστε «Φίλτρα στην Αναζήτηση Google».
  4. Ενεργοποιήστε την επιλογή “Ασφαλής αναζήτηση”.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ενεργοποιήσετε την επιλογή “Ασφαλής αναζήτηση” σε μια κινητή συσκευή:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή Family Link.
  2. Κάντε κλικ στην «Προβολή» δίπλα στο όνομα του παιδιού σας.
  3. Κάντε κλικ στο «Επιλογή ρυθμίσεων».
  4. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην «Αναζήτηση Google».
  5. Ενεργοποιήστε την επιλογή “Ασφαλής αναζήτηση”.

Παράβλεψη περιεχομένου

Μια άλλη επιλογή για να διατηρήσετε τη ροή YouTube του παιδιού σας μακριά από επιβλαβές περιεχόμενο είναι να την αφαιρέσετε ή να την παραβλέψετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να υπαγορεύσετε ποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο επιτρέπεται να βλέπουν. Θα πρέπει να ενημερώνετε τη ροή τους κάθε λίγους μήνες για να αποτρέψετε την εμφάνιση ακατάλληλων βίντεο.

Για να απορρίψετε περιεχόμενο, κάντε το εξής:

  1. Ανοίξτε το YouTube ή το YouTube Kids.
  2. Κάντε κύλιση για να δείτε προτεινόμενα βίντεο.
  3. Για να απορρίψετε ένα βίντεο, κάντε κλικ στις τρεις τελείες ή στην επιλογή “Περισσότερα” δίπλα στο βίντεο.
  4. Κάντε κλικ στο “Δεν ενδιαφέρομαι” για να αφαιρέσετε ξανά αυτό το βίντεο από το να προτείνεται.
  5. Για εξαίρεση καναλιών, κάντε κλικ στην επιλογή «Αποκλεισμός».

Αποκλεισμός και κοινή χρήση περιεχομένου

Το YouTube σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε το περιεχόμενο του παιδιού σας στις προτιμήσεις σας, κάτι που είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε επιβλαβή βίντεο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αποκλείοντας και κοινοποιώντας περιεχόμενο με το παιδί σας. Χρησιμοποιώντας τον γονικό λογαριασμό σας, μπορείτε να αποκλείσετε περιεχόμενο που πιστεύετε ότι είναι ακατάλληλο ή ακόμα και ένα ολόκληρο κανάλι. Αυτό το περιεχόμενο δεν θα εμφανίζεται ούτε στο YouTube ούτε στο YouTube Kids. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό του παιδιού σας στο YouTube Kids και να αποκλείσετε το περιεχόμενο εκεί. Κατά τον αποκλεισμό ενός καναλιού, όλα τα βίντεο που ανεβαίνουν στο ίδιο κανάλι θα αποκλειστούν. Λάβετε υπόψη ότι παρόμοιο περιεχόμενο σε διαφορετικά κανάλια θα εξακολουθεί να είναι ορατό.

Η κοινή χρήση περιεχομένου είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο. Μπορείτε να μοιραστείτε κάτι που πιστεύετε ότι είναι εκπαιδευτικό, μέσω του λογαριασμού γονέα σας και το παιδί σας θα μπορεί να το παρακολουθήσει, παρόλο που το ίδιο περιεχόμενο δεν θα εμφανίζεται στον λογαριασμό του στο YouTube Kids λόγω φίλτρων.

Εφαρμογή Family Link

Family Link είναι η υπηρεσία γονικού ελέγχου της Google που επιτρέπει στους γονείς να ορίζουν χρόνους οθόνης, να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν εφαρμογές, να περιορίζουν το περιεχόμενο και πολλά άλλα. Αυτή η υπηρεσία βοηθά επίσης στην προστασία της ασφάλειας του παιδιού σας. Ένας γονέας μπορεί να δει και να δώσει άδειες σε ιστότοπους, καθώς και σε εφαρμογές που έχει λάβει. Η διασφάλιση του λογαριασμού του παιδιού είναι επίσης διαθέσιμη μέσω του Family Link. Μπορείτε ακόμη και να διαγράψετε τον λογαριασμό εάν πιστεύετε ότι έχει παραβιαστεί το απόρρητό σας.

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτής της υπηρεσίας είναι να μπορείτε να εντοπίσετε το παιδί σας (εφόσον έχει μαζί του τη συσκευή του). Εάν το παιδί φύγει από μια συγκεκριμένη τοποθεσία, ο γονέας ειδοποιείται και ειδοποιείται.

Η επικοινωνία είναι σημαντική

Ο περιορισμός περιεχομένου σε εφαρμογές όπως το YouTube είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την προστασία των παιδιών. Η προβολή επιβλαβών βίντεο στο YouTube μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνείτε μαζί τους για το τι βλέπουν και για τυχόν αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να είχαν ενώ χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το YouTube.

Έχετε δοκιμάσει να χρησιμοποιήσετε τον γονικό έλεγχο στο YouTube; Ποιο λειτουργεί καλύτερα για εσάς; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here